Moja Mama robiła przepyszny miodownik. Był traktowany jako mazurek i przygotowywany głównie na Wielkanoc. Klasycznie krem robiony był z grysiku i trzeba było bardzo uważać, żeby
Cakes By KejtSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź
KreatywnePinyKruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mąka i cukier Wprawdzie robiłam ostatnio ciasteczka czekoladowe, ale uważam, że pysznych ciastek nigdy dość. Przechowywane w puszce, lub słoiku długo zachowują świeżość, więc na pewno się nie zmarnują. Będą idealne do mleka, kawy czy herbaty, lub dla niespodziewanych gości. Bardzo lubię takie zwykłe kruche ciasteczka(...)schłodzonego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) Wykonanie: Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić
Agusiowe smakołykiKruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś w kształcie serca. W końcu mamy Walentynki. Padło na ciasteczka. Do walentynkowej kawki będą jak znalazł :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam domowy) 1 kostka masła 5 żółtek(...)przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać masło, wysiekać i wymieszać. Zrobić kopczyk, do środka wbić żółtka. Delikatnie połączyć z mąką, dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, wyłożyć na stolnice. Podzielić na dwie lub trzy części żeby łatwiej się
Agusiowe smakołykiPyszne, kruche ciasteczka w kształcie okropnych paluchów wiedźmy :) Idealne jako słodka przekąska na przyjęcie w stylu Halloween. Wyglądają na trudne w wykonaniu, ale w rzeczywistości są bardzo proste. Im bardziej niedbałe tym lepiej. Podczas krojenia migdał może się pokruszyć, ale to nic - będzie wyglądał jeszcze straszniej! Składniki: 225 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g migdałów powidło lub dżem truskawkowy 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki oprócz migdałów i powidła zagnieść. Z ciasta uformować kulę i schłodzić 1 godzinę. Następnie uformować dwa wałki. Odrywać równe kawałki ciasta i formować pomiędzy palcami (tworzymy wałeczek). Układamy paluszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy wałeczki tworząc
Chocolate Muffin Blognecie :) No bo czemu nie? Jeść czy nie jeść? Dieta i figura czy przyjemność? Z tymi ciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej(...)wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). Wkładamy je do lodówki na pół
Bon appetit mon amiezawrót głowy i mnóstwo spraw do załatwienia. Tak, czy inaczej gorąco polecam Wam przepis na pierniczki na choinkę. Doskonale zachowują kształt i są idealne do dekoracji. Cienkie są raczej kruche, ale żeby były miękkie można wykroić je na 5-6 mm. Są idealne do jedzenia od razu. Składniki: 350-400 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)350g) przesiać z sodą i przyprawami, wymieszać z cukrem pudrem. Zrobić dołek. Wlać miód i syrop z buraków lub melasę, jajko i żółtko. Dodać roztopione masło.` Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepiące można dodać jeszcze nieco mąki (w sumie nie powinno być więcej niż 400g). Ciasto stężeje jeszcze w lodówce. Przykryć, schłodzić przez godzinę (lub dłużej - do dwóch
Pełny talerzczasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu po upieczeniu … ale oczywiście można śmiało je zapuszkować i czekać aż zawisną na świątecznej choince!Niesamowicie pachnące … kruche … Idealne na te święta!Spróbujcie!SKŁADNIKI:PIERNICZKI:(ok. 30 szt )* mąka pszenna – 370 g* cukier puder – 60 g* masło – 45 g* małe jajko(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut.PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły
Ostra na Słodkokupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia a właściwie sklep firmowy w Żarach przy ulicy Katowickiej . Tam często zaglądamy, bo mają pyszne kruche ciastka do herbaty. Musicie wybaczyć niestety
Magiczne Życie Martyłezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi
sama złodyczDzień dobry :-) Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszny chlebek maślany. Przepis dostałam od siostry. Wczoraj zrobiony, wyszedł pyszny. Polecam, domowy dużo lepszy niż sklepowy :-) Ten delikatny, posmakował bardzo
kruche babeczkiKolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk) 200g masła szklanka cukru pudru Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia 400g mąki pszennej 400g(...)dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikKolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami: (około 30 sztuk) 200g masła szklanka cukru pudru Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżyczki proszku do pieczenia 400g mąki pszennej 400g(...)dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikorzechowe, delikatne, pyszne, idealne! Naprawdę ciężko poprzestać na jednej lub dwóch sztukach, więc od razu podpowiadam, abyście upiekli ich podwójną porcję. Koniecznie spróbujcie! Ps. Zerknijcie też na przepis na kruche ciasteczka bananowo-orzechowe z kaszą manną, które składają się tylko z 3 składników - klik . Dodam, że nie zawierają one jajek, nabiału, mąki, ani cukru. (około 15 sztuk) 1/2 banana(...)należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek
Di gotuje