przez kilka minut. Jeżeli potrzebujemy więcej niż 4 placki, możemy od razu zrobić ciasto z podwójnych składników *** *** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja zrobiłam z podwójnej porcji więc wyszło mi 8 części ). Z każdego kawałka formujemy kule a następnie wałkujemy jak najcieniej na średnicę patelni na której będziemy(...)należy się tym przejmować. Placki powinny miejscami się zrumienić ale trzeba uważać by się nie przypaliły *** *** Nie możemy też piec tortilli zbyt długo ponieważ wówczas obeschnie, zrobi się krucha i nie damy rady jej zwinąć *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Domowe placki tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemnajlepsze, a ja dziś zaproponuję Wam ciasteczka idealne do zapakowania w pojemnik i ruszenia z nimi na miasto czy na łono natury, w zależności od Waszych preferencji. Ciasteczka są kruche z pysznym dodatkiem orzechów i czekolady. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc są świetne nawet dla osób wyjątkowo zabieganych. Co do długiego weekendu to pogoda w dalszym ciągu dopisuje(...)posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy
psgotujemyMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKotKruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek
Mama Gotujenawet zastępują pieczywo i jakoś nikt nie składa zażaleń ;) Staram się wymyślać takie dodatki, żeby nie było nudno. Dzisiaj zapraszam na naleśniki delikatne, lekko kruche po brzegach, z pysznym posmakiem masła. W środku znajdziecie lekki twarożek o smaku cappuccino. Możecie je podać na śniadanie, kolację lub na deser. Nie są zbyt słodkie(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca
Codzienna kuchnia niecodziennadodałam dlatego, że leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry :-) Do Tłustego Czwartku jeszcze trochę, ale moje dzieci dopominały się już o pączusie i zrobiliśmy takie ekspresowe na jogurcie greckim. Przepis zobaczyłam tutaj
kruche babeczkiDzień dobry :-) Moje dzieci i my w sumie też lubimy wszelakiego rodzaju placuszki, racuszki itd. Ostatnio dawno nie było, więc zrobiłam im tym razem z
kruche babeczkiCiasteczka te są przepyszne! Chrupiące, z posmakiem cytryny. Pracy z nimi niewiele, a wychodzi ich naprawdę spora ilość. I do tego ich żółty kolor - idealny na
CookYourselfSkładniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika
Luźna KuchniaDzisiaj wykonałam pierwszy tort na zamówienie:) Jestem z siebie bardzo dumna ale muszę przyznać, że tremę miałam. Najbardziej jednak bałam się transportu tortu. Nie wyobrażam sobie
ciastkarnia na kruchym spodziegodne polecenia. Dlatego zostawiam Wam kod rabatowy: KAWYLC20 do wykorzystania w sklepie https://lovecoffee.pl/ Wystarczy go wpisać podczas zakupów w koszyku A teraz czas na przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka. Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ): 300 g mąki krupczatki (opcjonalnie można użyć zwykłej mąki pszennej) 200 g zimnego masła 100 g cukru(...)szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkiOgólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej(...)drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy
Kuchnia MagdaLenycoraz bliżej ;) Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły. Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 2 żółtka(...)puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. 3. Gotowe ciasteczka wykładamy
Gotowanie...to proste !Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej(...)drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki wielkości orzecha. Układamy
Kuchnia MagdaLeny