około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka 2 łyżki cukru szczypta soli 10g masła NADZIENIE 50g krówek (5-6 sztuk) 10g masła 2 łyżki śmietanki 30% 40g orzeszków ziemnych Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody(...)będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić) - ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości - w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika - jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez
Smakołyki Berenikidrugi dzień krówki twardnieją. Składniki: - 60 g masła - 4 łyżki miodu - 40 g cukru brązowego - 225 g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 11 krówek Przygotowanie: Do garnka wrzucamy masło oraz cukier, mieszamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do miski dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz miód(...)Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z nich kulki wielkości orzecha, każdy z nich spłaszczamy i umieszczamy w środku połówkę lub całą krówkę ( wszystko zależy od wielkości). Pieczemy w 180 C przez około 10 minut
Zainspirowana w kuchnimożecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Krówkowe ciasto marchewkowe Składniki: 120g mąki pszennej 100g krówek 80g (nieco więcej niż 1/2 szklanki) startej drobno marchewki 60g kwaśnej śmietany 18% 50ml oleju 50g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - marchewkę startą na drobnych oczkach tarki należy dość mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru soku - formę wyłożyć papierem do pieczenia - krówki i mleko umieścić w misce, rozpuścić w kąpieli wodnej (można zrobić to też w rondelku na małej mocy palnika), ostudzić - jeśli krówki nie chcą się całkiem rozpuścić, można
Smakołyki BerenikiKolejny, bardzo popularny likier na cukierkach, tym razem w roli głównej pyszne krówki :) Likier łatwy(...)szybki do przygotowania, poleca się szczególnie w roli prezentu świątecznego dla osób pełnoletnich. Jeśli zastanawiacie się, który likier lepszy: Kukułka czy krówka, to niestety Wam nie pomogę, bo dla mnie oba są znakomite! Składniki: 500 g krówek 350 ml śmietany kremówki lub mleka zagęszczonego niesłodzonego 500-700 ml wódki (u mnie 700 ml) Przygotowanie: Krówki umieścić
Domowa Cookierenka Agiwłaśnie chodziło. Skusicie się ?:) Składniki: 2 opakowania kaszy jaglanej preparowanej (140 g) 1 opakowanie białych pianek marshmallow (180 g) 50 g masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem(...)czasie wyjąć sztywną masę z blaszki, przekroić na 2 równe części i jeden kawałek z powrotem włożyć do blaszki. 6. Masa krówkowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić krówki z 50 g masła. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. 7. Jednolitą masę krówkową rozsmarować na jednym blacie, przykryć drugim i docisnąć. 8. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Domowa Cookierenka AgiPavlova Beza-Krówka to nasza dzisiejsza odpowiedź na zachciankę krówkowo-karmelową. Są takie dni, że budzisz się rano i wiesz na co masz ochotę ale nic z tego co możesz kupić gotowego w sklepie Ci po prostu nie wystarcza! Kochamy naszą dzisiejszą Pavlova z dużą ilością kakao, czekolady deserowej mascarpone, kajmaku orzechowego z plasterkami prawdziwej mlecznej krówki ciągutki:) Mamy(...)winnego 1,5-2 łyżki kakao do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 4 łyżki dulce de leche o smaku orzechowym 4 cukierki krówki - miękkie w środku, o smaku mlecznym pokrojone w plasterki, bądź drobną kosteczkę 3 tafelki startej czekolady deserowej Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując
KreatywnePinydodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 2 średnie jabłka, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki 80g masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 4 drobno pokrojone krówki 1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę
Szefowa kuchniMój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK . Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze(...)cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone 100g drobno pokrojonych krówek Kruszonka: 100g mąki 80g masła 3 łyżki cukru 2 krople aromatu waniliowego 4 drobno pokrojone krówki 1. W misce zagniatamy składniki na kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. 2. Mąkę
Szefowa kuchnicukierki krówki, masę kajmakową itp. z pewnością pokocha "szyszki" i poczuje, że zostały one stworzonego właśnie dla Niego. Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Składniki: 250 g cukierków krówek 250 g cukierków irysy 125 g margaryny Kasia 150 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Sposób przygotowania: Krówki i Irysy
Słodka StronaCIASTO SŁONECZNIK SKŁADNIKI: BISZKOPT mąka -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKA masa krówka- 1 puszka margaryna- 1 kost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować. MASA ZE SŁONECZNIKIEM Na suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać
Kuchnia Danusimoje dzieciaki, mnie..i mamę ...gdyż cukierki były jedzone przez nas wszystkich... Oto co znalazłam w paczce ! Dwa rodzaje krówek w eleganckim domku, który mnie bardzo rozczulił. Nadzienie krówek niewiarygodnie mięciusieńkie, pyszne. W mlecznej-smak mleczny a w kakaowej, smak pysznej czekolady...A krówki kruchuteńkie! Spójrzcie tylko jak misternie wykonany jest ten cukierek. Ta krówka kryje
Z Kuchni Do Kuchniśrednicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukierków i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Do robota kuchennego wrzucamy twaróg i cukier(...)chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik
My Culinary Art:) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, wanilię i proszek(...)całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut w 170 stopniach. Śmietankę i krówki pokrojone na mniejsze kawałki podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie doprowadzamy do połączenia się polewy, studzimy. Walczymy ze sobą, żeby nie zjeść wszystkiego, a po przegranej walce
sama złodyczBaton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru Pokombinowałam i to się naprawdę opłacało. Składniki: 30 suszonych śliwek 5 łyżek mielonych orzechów lub migdałów 5 łyżek erytrolu 200 ml śmietanki 30% 70 g masła 5 garści siekanych orzechów 100 g czekolady(...)Masę śliwkowo-orzechową rozprowadzam na niewielkiej blaszce lub w niewielkim naczyniu (u mnie silikonowa forma 8x15cm) wyłożonej/ym papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiam do lodówki. W tym czasie smażę krówkę. Na patelnię wsypuję erytrol, dodaję śmietankę i masło i całość smażę na średnim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelkowego koloru. Patelnię z krówką odstawiam do przestygnięcia. Blaszkę
Słodki sentymentBaton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru Pokombinowałam i to się naprawdę opłacało. Składniki: 30 suszonych śliwek 5 łyżek mielonych orzechów lub migdałów 5 łyżek erytrolu 200 ml śmietanki 30% 70 g masła 5 garści siekanych orzechów 100 g czekolady(...)Masę śliwkowo-orzechową rozprowadzam na niewielkiej blaszce lub w niewielkim naczyniu (u mnie silikonowa forma 8x15cm) wyłożonej/ym papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiam do lodówki. W tym czasie smażę krówkę. Na patelnię wsypuję erytrol, dodaję śmietankę i masło i całość smażę na średnim ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelkowego koloru. Patelnię z krówką odstawiam do przestygnięcia. Blaszkę
Słodki sentyment