krem - 19817 przepisów (strona:479/1322)

Limonkowe tartaletki z bezą 156

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej             1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z  TEGO  przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki

wyzwania kuchenne
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 287

folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić.     Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku(...)cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz

Z miłości do słodkości
Tort Myszka Mickey 172

10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy(...)dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem. Połowę odłożonej wcześniej masy zostawić w takim kolorze jaki jest. Do 3 łyżek kremu dodać szczyptę różowego barwnika, do reszty dodać trochę czarnego barwnika. Dokładnie rozmieszać. Przy pomocy wykałaczki

Z miłości do słodkości
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 228

Okolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół szklanki kremówki opakowanie mascarpone (250g) opakowanie Toblerone      Rozkręcanie bałaganu zaczynamy od przygotowania dyni - ja tym razem użyłam całej dyni Hokkaido, bo jest mała, urocza i tylko taka była akurat w sklepie. Obieramy, usuwamy ze środka wszystkie farfocle, kroimy

sama złodycz
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 153

kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny      Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt(...)ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.      Przygotowanie kremu zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej, bo będziemy musieli i tak poczekać aż wystygnie, zanim połączymy ją ze śmietanką. Przed ubijaniem pamiętajcie, żeby włożyć kartonik z kremówką

sama złodycz
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 244

Jesień jest chyba jakąś ogólną porą mojej słabości do cynamonu :) Lekki biszkopt w połączeniu z rozpływającym się w ustach kremem na bazie Milky Way jest tym, co księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników(...)Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem pominęłam ten etap, uznając tradycyjnie, że "jakoś to będzie". Jak się jednak okazało był to mój błąd, bo biszkopt przy zawijaniu z kremem połamał się całkowicie i wyglądał jakby ktoś na nim usiadł. I chciał go wcisnąć tyłkiem w kanapę.     Otóż gorący jeszcze biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładając do góry nogami

sama złodycz
Babeczki pełnoziarniste z masłem orzechowym i mlecznym kremem 186

Moja dozgonna miłość do masła orzechowego przełożyła się tym razem na nieco zdrowszy niż zwykle deser w postaci pełnoziarnistych muffinek. Z drugiej strony mocno mleczny krem na ich powierzchni przeczy jednak wszystkim zasadom zbilansowanej diety, więc równowaga w przyrodzie została utrzymana :D Babeczki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka brązowego cukru 3/4 szklanki mleka pół kostki rozpuszczonego masła 2 jajka(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania śmietanki 30% opcjonalnie cukier do smaku Krem: 200 g masła 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy      W pierwszej kolejności, najlepiej poprzedniego dnia, przygotowujemy nadzienie do muffinek: śmietankę powoli zagotowujemy z masłem orzechowym (i cukrem, jeśli macie akurat

sama złodycz
Tort makowy z kremem jajecznym 401

rocznica ślubu. A że ślub i wesele były fantastyczne – jest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie nieco odświętnie i umieszczam przepis na tort. Tort makowy z kremem jajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością(...)maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 193

cóż, tak to już ze mną jest...  Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu  :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto:  - 3 żółtka jaja  - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml(...)nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut). Ostatnie 5 minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta.  Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę

Sajkofanka smaku
Mini beza Pavlova z truskawkami 303

mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się, że potrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem śmietanę / krem i owoce z bezy. Bezę Pavlova podaję z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. My bardzo lubimy pavlovą z truskawkami, i listkami mięty. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini(...)kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Przygotowanie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z owocami 221

zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie(...)sięgać po kolejną babeczkę. Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem: 200 ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezowy torcik migdałowy 195

kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się(...)miękkie od kremu i nie kruszą podczas krojenia. Z ubitych białek można również przygotować roladę bezową z malinami , mini bezy orzechowe albo bezę Pavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16083

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów   Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny,  składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym(...)razem inny krem. Mimo  użycia  masła wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową

RAROSSA
Kopiec kreta 228

ciast powinny użyć 1 szklankę lub nawet więcej) 1/2 płaskiej łyżki sody 1.5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju ok. 1/5 szklanki wody krem: 1 kostka naturalnego tofu (ok. 180 g) 1.5 szklanki płatków ryżowych 1.5 szklanki mleka sojowego aromat śmietankowy syrop z agawy (10-20 łyżek, ilość zależna od preferencji) gorzka czekolada(...)tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach C, dopóki włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe

Weganizm infantylny
Karpatka 260

Dzisiaj mój karpatkowy debiut. Mimo że karpatka jest jednym z moich ulubionych deserów, nigdy nie odważyłam się na tyle, żeby ją samodzielnie przygotować - aż do teraz. Dużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła 2 łyżeczki cukru waniliowego * dodatkowo: cukier puder do posypania  Przygotowanie: Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda

Kulinarny Pamiętnik