krem - 19817 przepisów (strona:487/1322)

Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 238

Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku

PastelFood
Zupa krem z selera 165

dawno nie jadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka  1 pietruszka  2 średnie ziemniaki  1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz(...)następnie dodajemy warzywa. Jeżeli warzywa będą dosyć miękkie dodajemy pieprz, jarzynkę, ziele angielskie i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy. Blindujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 145

Przez długi czas nie miałam przekonania do kremu z marchewki. Nie wiedzieć czemu, z góry założyłam, że musi być mdły. Aż w końcu na blogu My Tasty Kitchen zobaczyłam połączenie marchewki z pomarańczą. Lubię to połączenie w sokach, pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego.Potrzebne nam:- 3 duże marchewki- spora pomarańcza

W poszukiwaniu inspiracji
847. Krem z fasoli? Z bananem i kokosem! 136

Bananowo-kokosowy krem z fasoli*z borówkami i białą czekoladą*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, z białej fasoli Pokochałam wszelkiego rodzaju kremy. W tygodniu to jak zbawienie z rana ;)Nawet pogoda za oknem nie przeszkadza, aby je jeść.Przepis:150g białej fasoli duży banan30-40g mąki kokosowej 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia Banana

More food, love and dreams
Tarta orzechowa z gruszkami 167

rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki(...)wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy do rozgrzanego do 165`C piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 239

prawdę warta jest pracy i grzechu! Bo gdy będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :)Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki(...)wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki.Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut. Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lemon Curd Nigelli Lawson 244

soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje.    /źródło http://www.nigellalawson.pl/przepisy/uzupelnienia/lemon_curd.php/

Anioły w kuchni
Dyniowa krajanka 123

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to

Kraina Miodem Płynąca
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 162

najnowszy eksperyment uważam za całkowicie udany! Dyniowo-pomarańczowy curd wyszedł obłędny:) A powstał z wieeelkiej potrzeby:) Szukałam doskonałego zwieńczenia pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek(...)tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni

Słodko-Słony Świat Ilony
Stefanka 164

ognia i wsypać, szybko mieszając kaszę manną. Znowu postawić na palnik i cały czas energicznie mieszając, chwilkę jeszcze gotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Najwygodniej przekładać je w blaszce w której

Świat Ciasta
Piernik "Laska Mikołaja" 164

dekoracja. Śmietanę ubić na sztywno, dodając przed końcem ubijania 2-3 łyżki cukru. Pokryć nią dokładnie całe ciasto z każdej strony. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować czerwony krem. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dosypać do niego cukier puder i esencję waniliową. Miksować na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka (5-7 minut(...)momencie wlać mleko i jeszcze przez chwilę wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się połączą, kremem napełnić szprycę do dekoracji i udekorować nasz piernik w paski (fot.4). Przepis bierze udział w akcji

Świat Ciasta
Karpatka 129

Składniki na ciasto:1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem:1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka  Dziś kolejny przepis z mojego(...)dobrze wymieszać. Tak przygotowany roztwór wlać pomału do wrzącego mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wystudzoną masę budyniową dodawać stopniowo do masy maślanej mieszając całość robotem.Tak przygotowanym kremem przełożyć dwie warstwy ciasta (fot.3). Wierzch obficie posypać cukrem pudrem (fot.4

Świat Ciasta
Krem kalafiorowy 133

środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych – krem kalafiorowy.Kalafiora zawsze zjadam z wielką przyjemnością , a w takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior – 1 szt- masło – 2 łyżki- cebula – 1 szt- bulion – 4 szkl- tymianek(...)smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko razem miksujemy na krem. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą , pieprzem

Ostra na Słodko
Krem marchewkowy na mleku kokosowym z prażonym słonecznikiem 125

Dziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów – na krem marchewkowy zrobiony na mleku kokosowym … z dodatkiem ostrego chili … i chrupiącego słonecznika.Gwarantuję , że nikt nie przejdzie obojętnie! Składniki :- marchew – 1 kg– cebula – 2 szt– czosnek – 2 ząbki– chili świeże – 2 szt– starta skórka z cytryny

Ostra na Słodko
GOFRY Z NUTELLĄ 135

kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców.Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować!Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów! SKŁADNIKI :* margaryna – 25 g* mąka(...)mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy.Na koniec dodajemy pianę z białek.Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru.Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe!Pycha

Ostra na Słodko