bukiet kwiatów. Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem. Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście. Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina(...)masę rafaello: 1/2 l śmietany kremówki 36% 2 śnieżki na mleko 100 g płatków migdałowych 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno. Dodać śnieżki i płatki migdałowe. Krem wyłożyć na wierzch biszkoptu. Całość posypać sprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce
Trufelkowonami wtorek.. Byle szybko zleciało! :) A ja mam dla Was pyszną i rozgrzewającą potrawę, idealna na takie deszczo-dni. Zainspirowana przepisem na blogu Ostra na Słodko ugotowałam pyszny krem z dyni hokkaido. W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki.. Zapraszam i miłego dnia! :) Składniki: 1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek) 1 cebula starty świeży(...)minut. Dodajemy ok 4 szkl wody, starty imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok 20 minut pod przykrywką. Trochę przestudzamy, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy i doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki! :) Smacznego
Trufelkowoczeka na nas talerz pysznej, gorącej zupy. Ta sama zupa może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jedni wolą pikantnie, inni wolą łagodne, jeszcze inni kochają się z zupach kremach. Nasze babcie kochają tradycyjne zupy, młodzi lubią eksperymenty, a dzieci z chęcią jedzą delikatniejsze. Ja uwielbiam najbardziej chyba barszcz zabielany podawany z ziemniaczkami duszonymi, albo zupę krem szparagową. Każdy
Trufelkowosię dzieje za oknem:P), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła, dobry film lub ciekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! :) Zapraszam na przepis! Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 marchewki 1/3 selery 1 korzeń pietruszki ziele angielskie pieprz w kulkach liście laurowe 2 łyżki(...)Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Gotowy krem wlać do głębokiej miseczki i posypać startym serem. Smacznego
Trufelkowopropozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo w gębie! Składniki na spód: 200 g sucharków 350 g kremu czekoladowego, np. Nutella Składniki na masę serową: 200 g śmietany 36 % homogenizowanej 350 g twarogu w wiaderku, np. President 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki(...)mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok. 30 minut. Przygotować masę serową. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem, dodać twaróg, nadal miksując, stopniowo dodać żelatynę, nadal miksując. Masę wyłożyć na spód, schłodzić
Trufelkowooknem brzydko, deszczowo i zimno. Lato coś nam się schowało. Dlatego, aby nawet w niepogodę była pogoda polecam przygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę(...)wystudzoną najlepiej włożyć jeszcze na ok 20 minut do lodówki. W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki. Tartę ozdobić wg uznania owocami. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Smacznego
TrufelkowoPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni - doskonała na jesienne i zimowe chody :) SKŁADNIKI 1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami) 1 cebula 5
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju. Dodajemy dynię, 3-4 gałązki tymianku oraz 200 ml bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną dynię miksujemy na gę sty krem. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy(...)mniejsze kawałki i tostujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonymi pieczarkami . Dodajemy krem z dyni. Całość dokładnie mieszamy. Makaron posypujemy orzechami, startym parmezanem oraz listkami tymianku. **** PREPARAZIONE Pulite la zucca, tagliatela la polpa di zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno tagliato a fettine sottili
La grande e la piccola cuocaSkładniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g czekolady 5
Korniszonkitylko gotowane, ale także surowe - w takim przypadku same różyczki. W wersji gotowanej warto jeść także łodygi, gdyż zawierają dużo chlorofilu oraz selen. Brokuły idealnie nadają się do zup krem, do sałatek, a także jako dodatek do dań. Brokuły gotuje się krótko - około 5 minut - można blanszować i gotować na parze. Zupa krem z brokułów : http://kuchenneinnowacje.blogspot.com/2016/05/brokuowa-zupa-krem.html Źródła
Kuchenne innowacjezróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Kulinarne przygody Gatityszklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około 80 g mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować(...)inne kształty. Na każdym wyciętym z lukru kółkeczku napisać pisakiem spożywczym dowolny tekst. Cukrowe koła pozostawić do wyschnięcia. Gdy stwardnieją, smarować od spodu odrobiną roztopionej białej czekolady lub kremem maślanym i umieszczać na muffince. Smacznego
kolorowotorcikowonapisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss...raczej w pasternak. A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości(...)będzie zbyt gęste, wtedy można wlać śmietankę lub wodę. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Podawać z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubicie pietruszkę, to spróbujcie także kremu z pietruszki, selera i jabłek, z dodatkiem listków szałwii przysmażonych na maśle
Codzienna kuchnia niecodziennaKupiłam pomidory,żeby je ususzyć-niestety było ich zbyt wiele na jeden wsad do piekarnika-postanowiłam zrobić krem. Odłożyłam kilka pomidorów,resztę wydrążyłam i zaczęłam suszyć. Krem wyszedł pyszny a składał się z paru produktów. SKŁADNIKI: Ok. kg pomidorów plus wydrążone środki z 4 kg. Świeża bazylia Łyżka oliwy (wersja wegańska) lub masła 1/2 cebuli Sól Pieprz Ew. cukier
Kopystką po garachzrobić. Dodatkowo wymaga tylko kilku składników, które są zawsze dostępne w domu. Można jeść bez niczego lub serwować z bitą śmietaną, lodami, czy jak w moim przypadku angielskim kremem custard, który uwielbiam. Jedynym minusem jabłek zapiekanych pod kruszonką jest znikanie w oka mgnieniu! SKŁADNIKI : jabłka – 2 duże sztuki lub 3 małe cukier brązowy – 120 g mąka pszenna – 240 g masło(...)upływie pół godziny i wyciągnąć kiedy ładnie się zarumieni, a jabłka zaczną puszczać sok i delikatnie bulgotać. Przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. U mnie standardowo z angielskim kremem custard – jakoś nie mogę się mu oprzeć Deser najlepiej smakuje na ciepło
kuchniabellissima.wordpress.com