Nigdy nie przepadałam za gęstymi zupami, a tym bardziej za czymś co zwie się zupa krem. Idąc do restauracji coraz częściej w karcie dań spotykamy się właśnie z takimi zupami, dlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie pasuje
My World by Dagmara Rekuprawa jest kilkukrotnie droższa. No, ale mogę się mylić. W każdym razie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też odrobinę go przypomina. Takie połączenie
Codzienna kuchnia niecodziennacoś z dyni! To najprostsza dyniowa na świecie, w dodatku poszczególnie składniki można mieć w zamrażalniku i po prostu je wyjąć w chwili gdy jesienny chłód doskwiera najbardziej. Zupa krem z pieczonej dyni i czosnku 1/2 dyni Hokkaido 2 ząbki czosnku w łupinkach 500 ml wywaru warzywnego sól, pieprz, imbir w proszku oliwa Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię(...)garnka, nie musimy obierać ze skórki jeśli to dynia Hokkaido, ale możemy, wyciskamy ząbki czosnku z łupinek, i zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy 5 minut a następnie blendujemy na gładki krem. Nalewamy do miseczek. Przed podaniem możemy udekorować prażonymi płatkami migdałowymi, natką pietruszki czy kleksem śmietany bądź mleka kokosowego
Dzieje kuchennej Wiewiórywykorzystać sezonowe produkty, by zachować witalność przez cały rok. Jej przepisy są różnorodne – od tradycyjnych bulionów (które mogą być bazą do tworzenia innych dań), przez rozmaite zupy w postaci kremów, po tradycyjne zupy lecznicze. Książka podzielona jest na 6 rozdziałów; 1. Akcesoria do przyrządzania zup. 2. Odżywcze buliony 3. Zupy Kremy 4.Tradycyjne zupy lecznicze. 5.Dodatki do zup. Świeże salsy
Radość kipiąca uśmiechem.rozsmarowania).Spód pieczemy w temperaturze 200 º C przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika). Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób. Spody studzimy na kratce. Krem kokosowy: 0,5 l mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła(...)odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem
Anielskie wypiekigości na naszym stole. Ale niedawno trafiła w moje ręce niezbyt duża dynia. A że wiele słyszałam o pysznych zupach, przygotowałam właśnie zupę. Zupa z założenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc nie zdążyła przestygnąć) więc skorzystałam z tłuczka do ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa(...)smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam do siebie po usunięciu ósemki. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 80 dag dyni (po obraniu powinno zostać
blog.moje-pasje.infodeserem. Odkąd zaczęłam eksperymentować w kuchni z kaszą jaglaną na myśl ciągle przychodzą mi różne warianty deserów z jej udziałem. Już kilka razy prezentowałam wam różne pomysły na krem jaglany, to też i tym razem nie będzie inaczej. Aksamitny, aromatyczny i lekko rozgrzewający. Dodatkiem do kremu będą pyszne jabłka gotowane w odrobinie miodu rzepakowego i soku z cytryny oraz
vaniliowoczekoladowakawki czy herbaty. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka szczypta soli 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1 łyżka oleju krem: 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru 360 g serka homogenizowanego 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Blaszka 24x24(...)miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzez 10min. Doprawiamy ostra paprykę w proszku, solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem dusimy. Smacznego leczo z cukinią Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Tureckie Pide Zupa krem z cukinii Włoska zupa krem z pomidorów Artykuł Przepis na leczo z cukinią pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakutakie pyszne muffinki. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Bardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą mąki ziemniaczanej, a krem bardzo mleczny i bardzo gęsty. Do tego posypka z wafelka. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 4 jajka pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao(...)suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy. 3. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i kakao, dokładnie ubijamy. 4. Gotowy krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim muffinki. 5. Wafelek bardzo drobno kruszymy i posypujemy każdą muffinkę. 6. Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. 7. Smacznego. Rady: Szklanka
Izabelawkuchninajwiększą sympatię w rankingu wszelkich słodyczy świata. Płatki owsiane mają tak uniwersalne zastosowanie, że mogę z nich stworzyć praktycznie wszystko, zaczynając od zwykłej owsianki na tartach, babeczkach i sycących kremach kończąc. I jednym z tych kremów jest mój dzisiejszy budyń, który łączy w sobie najlepsze smaki październikowej jesieni - owies, cynamon, masło orzechowe i śliwki. Polecam serdecznie takie połączęnia, skutecznie przepędzają
Kuchnia EllieZupy to zazwyczaj tanie i szybkie dania. Dodatkowo są one zdrowe. Właśnie taką zupę pragnę Wam dzisiaj przedstawić. Zupa krem z brokuła i pora nie potrzebuje zagęszczaczy – śmietany, czy też mąki – jest gęsta sama w sobie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania, jeśli przepis zainteresuje Cię // Składniki: 1 brokuł
Via Gustomiała być ona zupą z dyni, jednak taka już się nam przejadła. Chociaż dynia jest także w składzie, nie wybija się na pierwszy plan. Dla spragnionych zupy dyniowej polecamy Krem z dyni z indyjskim akcentem , który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :) SKŁADNIKI: 500 g dyni najlepiej Hokkaido 2 bataty 2 ziemniaki
Kuchnia od dwojgaKolejna wersja zupy krem. Tym razem z czerwonych warzyw, z papryki i pomidorów. Pomidory stanowią bazę natomiast papryka dominuje smakiem. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula ok 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka masła sól 1 łyżeczka oregano 1 łyżka słodkiej papryki cukier śmietanka 30 % ok 30-50 ml Pomidory naciąć(...)Dodać pokrojone pomidory i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i całość zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę. Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów
Monia miesza i gotujeDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)). Smacznego
Trufelkowo