tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy masę kajmakową. Mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie i rozpuszczamy w nim namoczone wcześniej płatki żelatyny(zgodnie z przepisem na opakowaniu). Studzimy(...)pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki. Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchnicukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z mąką oraz pozostałym mlekiem. Do masy cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje
Zielona KuchniaSkładniki potrzebne do przygotowania domowej jarzynki: Przepis na domową jarzynkę 100 g suszonych warzyw (przepis na suszone warzywa) 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki
Korniszonkiprawej stronie na blogu Miąższ z dyni przekładam do wysokiego naczynia, dodaję przyprawy i miód. Migdały rumienie na suchej patelni. Dodaje do dyni i miksuję na gładki krem, sprawdź słodkość masy czy Ci odpowiada, jeśli jest mało słodka to dodaj łyżkę miodu. Na słodkość kremu wpłynie przede wszystkim, to czy dynia, którą kupiłaś jest słodka. P.S. Jeśli zamiast migdałów
SMYKWKUCHNIPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować
Korniszonkiminut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu ściąć 2 cm wierch ciasta i pokruszyć. Ze spodu wydrążyć ciasto tak aby utworzyć miseczkę, ale nie uszkodzić dna. Krem 600 g śmietany kremówki 36% 1 śmietanfix 50 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować. Wsypać(...)pokrojoną drobno czekoladę i wymieszać. Dodatkowo 5 bananów 2 łyżki soku z cytryny Na ciasto ułożyć banany, skropić cytryną. Na bananach wyłożyć krem w formie kopca, a następnie obłożyć pokruszonym ciastem. Odstawić do lodówki na dwie trzy godziny. Żródło przepisu domowe-wypieki.com
O kuchni z uczuciemSkładniki na słodki dżem pomidorowy Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej
KorniszonkiSkładniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub
KorniszonkiPiec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru(...)połączenia. Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała. Blaty biszkopowe napączować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyTort urodzinowy na puszystym biszkopcie o zdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem
Przepisy Kulinarnepizza , a także budyń domowy. Bardzo zdziwiłam się, kiedy padła prośba o przepis. Myślałam, że każdy już w życiu próbował tego cuda. Moja mama używała go jako bazy do kremu maślanego. Oczywiście ta baza jakimś cudem w połowie znikała. Mama wystawiała jeszcze gorący krem na balkon, aby się ostudził, więc bez problemu można było zwalić to wszystko na sikorki. Przynajmniej
Krupeczkipokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych. Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję. Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję. Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%. Artykuł Zupa krem paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plgęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie nam zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża cebula 2 marchewki 1 nieduży pęczek natki pietruszki 50 ml śmietanki 30 % sól,pieprz cukier do smaku(...)drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone składniki. Gotować aż marchewka będzie miękka a pomidory się lekko rozpadną. Potem całość zmiksować na krem. Zabielić śmietanką, doprawić do smaku. Gotową zupę podałam z makaronem
Monia miesza i gotuje