script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część(...)bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku, i zmiksować na gładki delikatny krem. Posypać serem feta i prażoną cebulą. Smacznego !!! Print
MarciochaKucharzyTradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych 0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody(...)serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Podawać posypaną pietruszką Smacznego
MarciochaKucharzyFasolowe placki czekoladowe; z kremem banan-kakao i jogurtem naturalnym Były i kremy, ciasta i nawet pralinki, a o dziwo jeszcze placków nie było, swoją drogą może tego nie widać, ale jedne z najgrubszych jakie kiedykolwiek zrobiłam
More food, love and dreamsMimo że, na dworze leżą szczątki śniegu (gdzie ja mieszkam...) wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z kalarepy jest idealnym, zielonym sposobem na dobre rozpoczęcie wiosny :) Krem z kalarepy na bulionie warzywnym składniki: 400 ml wody 200 ml bulionu (przepis) 3 kalarepy 3 ząbki czosnku 2 szczypty liści
wegetalerzeJuż od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki(...)wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki. Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam
Bea(u)ty kitchenwidelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec wg przepisu na opakowaniu. Upieczone placki wystudzić, jeden z nich po wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty (wyszło mi 16 kwadratów). Składniki na krem: 1,5 l mleka; 150 g skrobi kukurydzianej; 3 cukry waniliowe; 8 żółtek; 200 g cukru kryształu; 250 ml śmietany 30%; 1 Śmietan-fix; Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem(...)mieszać łyżką, by na wierzchu nie robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze
In my kitchenPieczenie i sposób postępowania z roladka po jej upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę. Składniki na masę: 200 g masła; 1 mały słoiczek kremu "Nutella"; troszkę spirytusu; garś posiekanych orzechów włoskich, 50 g białej czekolady (jeżeli akurat mamy ochotę:)); powidło śliwkowe; Wykonanie: Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie
In my kitchenjabłkami, aż się rozpuszczą. Gdy galaretkę wsypujemy do jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie(...)dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchenWyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam. Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:) Składniki na ciasto: 5 dużych jajek; 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali; 125 g masła, miękkiego; 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku); 150 g drobnego cukru kryształu(...)kremówki (30%); 1 łyżka drobnego cukru do wypieków; 20 g kawy cappucino (proszku); Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Wykończenie ciasta: Wystudzone i ewentualnie naponczowane blaty ciasta przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, oprószyć kawą cappucino. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę:) Moje uwagi: Do ubitej śmietanki z cukrem przeznaczonej na wierzch
In my kitchenKrem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje rewelacyjnie. W ogóle buraki są kopalnią cennych witamin, działają pozytywnie na naszą odporność, są lekarstwem na zgagę. Niestety mają też mały minus, o którym już pisałam przy sałatka , otóż mają duży indeks glikemiczny(...)związku z tym nie powinni go za dużo spożywać cukrzycy. Jednak myślę, że miseczka kremu nie zaszkodzi. Składniki: 3 buraki 3 ziemniaki 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku pół szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka śmietany 18 % 1 łyżka oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Buraczki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną
pieprzny smaczekWitajcie dziś przedstawiam Wam krem z pomidorów z dodatkiem sera żółtego. Krem jest idealny na deszczowy i chłodny dzień. Zupa jest gęsta oraz rozgrzewająca przez zawarty w niej imbir. Jest on idealny na rozgrzanie organizmu orz na infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały
Panda i jej świattylko dla dorosłych. Biszkopt: 2 jajka 50 g cukru 10 g cukru waniliowego Delecta 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie) 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 200 ml adwocata 50 g płatków migdałowych Dekoracja: Kolorowe(...)wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160*C przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Krem: Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami
VioletoweKucharzeniepodgrzewaczem oferuje aż 8 programów do wyboru. * Zupa – program, który po prostu ugotuje to, co do niego włożymy, wymiesza, a potem jeszcze utrzyma temperaturę przez ok. 40 minut. * Zupa krem – tryb podobny do tego powyżej, ale może nam jeszcze tą zupkę zmiksować na gładki krem. * Sos – tryb, który przez godzinę pracy grzeje i miesza składniki * Gotowanie i gotowanie na parze
Ostra na Słodkopieczenia : 5 minut + 2 godziny Blaszka duża z piekarnika Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę(...)się masło . Gdy śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną bezę ...robimy to :) Ozdabiamy owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;) Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia . Smacznego
Słodkości i nie tylkochłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej 30 % Dodatkowo 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać(...)podziurkować widelcem, dać do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie
pink envelope