dokładnie rozpuści. Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy do składników na parze. Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (myślę, że tak do dwóch tygodni). Smacznego
bistro mamakakao. 2 masła 2-3 łyżki cukru W ok szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (ilość zależna od upodobań smakowych, ja dodałam 2 łyżki i krem był mało słodki) wlewamy mleko z rozrobionymi budyniami i zagotowujemy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części
Cynamonowe szczęściesiebie, że ulegają zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego ten owoc najlepiej jeść na surowo. Można nim smarować kanapki, można zrobić guacamole, ale można też spróbować oryginalnej zupy krem bez gotowania. Jest tak prosta i szybka, że spokojnie zdążymy ją zrobić nawet na śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść(...)smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj, że im dłużej miksujesz zupę, tym bardziej się ogrzewa - nie podgrzej jej za bardzo, bo awokado zgorzknieje. 2. Przelej do miseczki, posyp pokruszonymi
Powiedz dietom nieKolejny smak dzieciństwa. Pyszne, dwukolorowe ciasto przekładne delikatnym kremem budyniowym. Ciasto jest bardzo podzielne- z podanego poniżej przepisu wyjdą Wam dwa spore kawałki. Metrowiec jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ze stołu niż się go robi. Ciacho podałam na porcelanie Bogucice- seria Jesień Składniki: 4 jajka 8 łyżek wody(...)gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do czasu, aż masa będzie gęsta. Budyń wystudzić. Gdy będzie chłodny utrzeć go z kostką miękkiego masła. Następnie kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić
Krakowskie smaki AniKolejne urodziny i kolejny rok do przodu. Z tej oto okazji upiekłam tort z kremem śmietanowym i białej czekolady z żelem z truskawek. Tort wykonany z biszkoptu w tortownicy o średnicy 22 cm (mały). Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj Krem z bitej śmietany i białej czekolady. Składniki: 600 ml kremówki (30% lub 36 %) 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietan
tojestpyszne.blogspot.compołączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pozostawiamy w formie. KREM CYTRYNOWY: Z cytryn wyciskamy cały sok, uważając, żeby nie powpadały nam pestki. Uzupełniamy wodą, aby uzyskać 2 i 1/2 szkl. płynu. Umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia(...)wystawiłam na balkon). W misie miksera umieszczamy masło, miksujemy chwilę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę cytrynową, za każdym razem dokładnie miksując. Gotową masę odstawiamy na bok. KREM ŚMIETANKOWY: W misie miksera umieszczamy śmietankę. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie wsypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy na bok/ POLEWA
My Culinary ArtKrem jaglany batat-kakao z daktylami, masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym (ubitym) a) gdzie znikają moje daktyle? b) jak to kolejny słoiczek masła zniknął? c) gdzie jest moja cała armia słoiczków? d) powoli wracam na dobry szlak, powoli próbuję się odnaleźć, oswoić z pewnymi myślami, powoli zaczynam mieć jakąś nadzieję, że do czegoś to doprowadzi, powoli .... e) mogłabym(...)się chyba żywić takimi kremami cały czas .. no dobra składnikami z niego.. choć bananów brakuje, właśnie koniec świata . w moim domu nie ma praktycznie bananów, nie wiem jak to możliwe
More food, love and dreamsubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie. Schładzamy w lodówce i podajemy. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonserka waniliowego 1 zagęstnik do śmietany Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i zagęstnik do śmietany, zmiksować, aż masa zgęstnieje, schłodzić. Wykonanie - na wystudzony biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odłożyć do stężenia. Na stężony krem wyłożyć schłodzoną masę śmietankowo - serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą lub owocowymi posypkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyWasze podniebienia. SKŁADNIKI (ok. 20 babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru (można więcej) 2 łyżki kakao 50ml wódki (można więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem, kakao(...)odwracamy do góry nogami i wyjmujemy z foremek. Studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, alkohol oraz ekstrat waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Na koniec ozdabiamy czekoladowymi groszkami. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
DefinicjaSmakugęstej śmietany 18 % 250 gram masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek 6 łyżek cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki posiekanych orzechów Krem: 750 ml mleka 8 łyżek kaszy mamy(grysiku) cukier waniliowy 250 gram cukru pudru 250 gram masła sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem(...)momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotowym kremem przekładamy upieczone i ostudzone placki
Bajeczna KuchniaBatatowy krem z tofu, z masłem orzechowym i daktylami; bananem połączenie świeże daktyle+masło orzechowe... nie muszę chyba mówić jak bardzo uzależnia? kolejny krem tofu za.. jeszcze jakieś milion pomysłów :D czemu moja głowa jest na tym polu (za bardzo) tak kreatywna? xd próba upchania wszystkiego do słoiczka.. taak
More food, love and dreamswykonania tego kremu nakłoniło mnie przygotowanie tortu dla 14-letniego syna znajomej. Przepis znalazłam na blogu cafeamaretto. Składniki: 2 jajka 2 żółtka 8 łyżek cukru 1,5 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 300g masła Wykonanie: Jajka z żółtkami i cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy kakao. Pozostałą(...)zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostudzenia (co jakiś czas mieszamy,aby nie utworzył się kożuch). Jak masa ostygnie ucieramy z miękkim masłem do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy biszkopt. Taki krem idealnie nadaje się do szprycowania różnych ozdób
tojestpyszne.blogspot.comDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Detoks cukrowy zakłada odrzucenie cukru i słodyczy, ale czy to oznacza, że musimy pozbawić się całkowicie słodkiego deseru? W tym prostym kremie słodki smak pochodzi z banana i wiórków kokosowych. Cukru nie ma w nim nawet pół grama. Czy naginam zasady detoksu? Nie wiem, jeszcze nie ogarnąłem tematu do końca.... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuWarstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny. Na stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast(...)zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia. Warstwa kajmakowo-kawowa; Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu. Miękkie masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszamy. Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą
Wanilia i Kardamon