Wyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem. Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:) 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć(...)oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na krem. Podajemy udekorowaną odłożonymi porami oraz natką pietruszki
Smaki Na TalerzuPrzepisów na zupę pieczarkową jest wiele. Dziś chciałabym zaproponować przepis na krem pieczarkowy - smaczny i sycący. Pieczarki są delikatne i same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową , ten jest jednak zupełnie(...)inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika - Pieczarkowy Tydzień . Składniki : 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 600-700g pieczarek 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka sok z połowy cytryny masło i oliwa do smażenia natka pietruszki Przygotowanie : W garnku rozgrzać
Codzienne GotowanieBardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki
Wanilia i Kardamonsosem żurawinowym Składniki: (na miskę o pojemności 2 l) 2 l mleka 500 g kwaśnej śmietany 6 jajek 200 g miękkiego masła 20 g cukru pudru 200 g kremu pistacjowego 50 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto 25 g niesolonych pistacji bez łupinek sos żurawinowy: 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny 50 g cukru 30 ml amaretto 100 ml wody(...)Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych 50 g rodzynków 8 białek 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 1/2 szkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych(...)natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy
Różne smaki w kuchniDeser niebo, moi goście byli zachwyceni. Deser ten powinien być zjedzony w dzień przygotowania. Jeśli ma być jedzony na drugi dzień trzeba dodać żelatynę. Krem budyniowy – laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą tępej strony noża zdrapać ziarenka wanilii. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i laskę wanilii oraz pestki wanilii. Zagotować i zdjąć z ognia, przykryć przykrywką(...)masę. Wyłożyć mango na dnie pucharków. Na warstwę z mango rozłożyć plasterki banana i kiwi. Na górę wrzucić pestki granata . Skropić delikatnie sokiem z cytryny. Wykonanie – Przykryć owoce kremem budyniowym. Teraz ponownie obsypać pestkami granata, trochę kiwi. To już jak kto woli. Przykryć pucharki folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Polecam jest pyszne
Kuchnia PokoleńSzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych porcji dla 4 osób z dokładką :) Składniki: - 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka(...)miękkie , wrzucamy brokułę , zawartosc z patelni i serki topione. Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki sie rozpuszczą . Na sam koniec , używamy blendera w celu uzyskania jednolitego kremu . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jako dodatek , dodać groszek ptysiowy . Smacznego
Różne smaki w kuchnimiski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej. Smacznego
Różne smaki w kuchniNigdy takiego nie robiłam i przyznam się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru(...)lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem. Przygotowanym kremem przekładamy płaty biszkoptu.. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi według uznania. Smacznego
Różne smaki w kuchnipieczenia : 5 minut + 2 godziny Blaszka duża z piekarnika Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę(...)się masło . Gdy śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną bezę ...robimy to :) Ozdabiamy owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;) Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia . Smacznego
Różne smaki w kuchniDodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest miękka zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Podawać z pieczywem. Smacznego
Kuchnia PokoleńTradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany, wyłożyć na masę serową, udekorować według uznania
Domowa cukiernia EwyPyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą(...)czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą, w ilości takiej, by cały kalafior znalazł się pod wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką
Kuchnia MagdaLenyDziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej kawy. S amo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊 Składniki: krem 5 szklanek mleka 3 żółtka 150 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g mąki 2 budynie śmietankowe dodatkowo herbatniki (40 szt.) cukier puder Wykonanie(...)jednolitą gładka masę. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-budyniową, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić
magiczna kuchnia Kasiokoło 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy je tak by posmarować powidłami i jeszcze np. kremem miętowym ( do podanych tu składników na ciasto wystarczy kremu miętowego z połowy wymienionych w nim składników). A na Święta proponuję upiec ciasto w podłużnej foremce z podwójnej ilości składników
Proste Potrawy