ciasto dla prawdziwych fanów kawy. Kawa jest jego głównym składnikiem, zarówno ciasta, jaki i kremu. Nie jest słodkie tak jak standardowe ciasta, ale jego smak jest bardzo intrygujący i dla osób nie lubiący przesadnie słodkich ciast jest wprost idealne. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała. Wygląd mojego ciasta odbiega(...)mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy kawa się wystudzi miksujemy ją z mleczkiem skondensowanym. W drugiej misce ubijamy śmietanę i kiedy ją dobrze ubijemy dodajemy do niej porcjami kawowy krem. Najlepiej dolny blat ciasta umieścić w formie do pieczenia, aby łatwiej nakładało się piankę. Na dolny blat wykładamy tężejącą piankę i przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia. Czekoladę
PatiGotujedodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia
Via Gustogoracej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed
Fitsweet.mePyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól(...)garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. 4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
My Culinary ArtZa niecałe dwa miesiące, na początku lipca, wybieramy się na ślub brata mojego męża. Teraz każdy ma zakupione kreacje i boi się, żeby nie przytyć . Również
kuchniabellissima.wordpress.comGenialna zupa krem z szpinakiem i czosnkiem. Podana z grzankami i startym żółtym serem smakuje wyjątkowo. Podbiła moje serce i mój żołądek 😉 Dawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje... Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany(...)zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zagotowujemy. Zupę podajemy z grzankami i startym żółtym serem na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyDopóki rabarbar nie zniknie z naszych ulubionych bazarków, TARTA Z RABARBAREM I KREMEM gości na naszych stołach wyjątkowo często! Artykuł TARTA Z RABARBAREM I KREMEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECoś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;) PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;) Składniki(...)średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kokosowy: 300 ml mleka 50 g kaszy manny 80 g wiórków kokosowych 100 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka likieru kokosowego Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować
Domowa cukiernia Ewykawałeczki. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia się (mocno nie nagrzewamy), lekko studzimy. Ciągle miksując kremówkę dodajemy rozpuszczoną żelatynę, aż powstanie sztywny krem. Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy. Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki. Dekoracja: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na małe kawałki, kalafiora podzielić na małe kawałeczki. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa oprócz kalafiora. Ja lubię jeszcze dodać liście i gruby kawałek łodygi od kalafiora. Póżniej to wyrzucam, ale smak zostaje. Doprawić solą
Kuchnia PokoleńSzybka , smakowita zupka-krem , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć się w podstawowe składniki ;) Z podanych składników porcji wychodzi dla 4 osób. Propozycja na każdą porę roku :) Inspiracja: klik Składniki: - 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego(...)miękkie , wrzucamy brokuły , zawartość z patelni i serki topione. Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki się rozpuszczą . Na sam koniec , używamy blendera w celu uzyskania jednolitego kremu . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jako dodatek , dodać groszek ptysiowy
Różne smaki w kuchniWyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem. Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:) 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć(...)oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku niewielką ilością gałki muszkatołowej. Zupę blendujemy na krem. Podajemy udekorowaną odłożonymi porami oraz natką pietruszki
Smaki Na TalerzuPrzepisów na zupę pieczarkową jest wiele. Dziś chciałabym zaproponować przepis na krem pieczarkowy - smaczny i sycący. Pieczarki są delikatne i same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową , ten jest jednak zupełnie(...)inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika - Pieczarkowy Tydzień . Składniki : 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 600-700g pieczarek 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka sok z połowy cytryny masło i oliwa do smażenia natka pietruszki Przygotowanie : W garnku rozgrzać
Codzienne GotowanieBardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki
Wanilia i Kardamonsosem żurawinowym Składniki: (na miskę o pojemności 2 l) 2 l mleka 500 g kwaśnej śmietany 6 jajek 200 g miękkiego masła 20 g cukru pudru 200 g kremu pistacjowego 50 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto 25 g niesolonych pistacji bez łupinek sos żurawinowy: 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny 50 g cukru 30 ml amaretto 100 ml wody(...)Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę
Pożeraczka, czyli raz adobrze