biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego waniliowego Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka(...)ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Inspiracja
Domowa cukiernia EwyDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)Krem : 3 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki cukru 200 g zimnego masła lub margaryny
Kulinarne Fantazje Mariolisiebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać(...)minuty, zalewamy ok. 500-750 ml wody i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie miksujemy wlewamy mleko kokosowe, miksujemy na gadki krem i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i odrobiną cukru. Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi orzechami laskowym, odrobiną startego parmezanu i świeża natką pietruszki. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś nie będę skromna, o nie! Bo zupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju! Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek(...)koniec posiekaj bazylię. Sposób podania: Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze. Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora. Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodaj grzanki. Smacznego
Garniec Magaliemasy serowej, wymieszać. Resztę truskawek przepołowić i odłożyć do dekoracji. Połowę masy wyłożyć na środek tortownicy o śr. 20cm, po czym na bokach ustawić pionowo biszkopty, rozsmarowując jednocześnie krem tak, by biszkopty się nie przewracały. Wyłożyć resztę kremu, równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem obwiązać wstążeczką
Z miłości do słodkościbójmy się zatem łączyć ciekawe smaki z naszych ogródków. Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego
ChilliJemyBrzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo zmiksować blenderem aby otrzymać gładki krem. Nie jest to jednak konieczne. Do jeszcze ciepłych brzoskwiń wlać rozpuszczoną żelatynę. Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć przełożyć nimi ciasto makowe. Wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w wodzie i wystudzić(...)połączyć z chłodną, ale płynną galaretką. Wylać na warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mak , maliny , żelatyna
https:KKuchniaMniamszafce kuchennej od dłuższego czasu leżały kisiele cytrynowe, których nikt nie miał ochoty spożywać. Postanowiłam w końcu wykorzystać je i upiec biszkopt przekładany cytrynowym kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym(...)kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób
Pink Enveloperomańską, niezwykle esencjonalną i bogatą w smaku. To kolejne danie przyrządzane w ramach warsztatów Cooking Classes in Rome (szczegóły tutaj). Jest to bardzo prosta i sycąca zupa krem, zachwyci […] Artykuł Włoska zupa krem z porów, dyni, ziemniaków i brokuła pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkababeczki stygną, robimy masę – serek, cukier i kolor mieszamy razem i wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub nakładamy łyżką. U mnie za kolor posłużył sok z jagód przetartych przez sitko. Krem dekorujemy owocami. Prawda, że szybko? Zamiast jagód możecie użyć dowolnych owoców. Jeśli nie macie blachy do babeczek ciasto, możecie upiec w keksówce. Nie pieczcie w samych papilotkach bo wam się(...)rozjadą i będą wyjechać jak babeczka przejechana przez walec. Post Babeczki z jagodami i kremem jagodowym pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenzupę dla gości zorientujmy się, czy lubią oni owoce morza , bo bywa z tym różnie. >>>Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty(...)ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem i chrupiącymi grzankami. Sprawi to, że będzie bardziej syty. Post Zupy na lato pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!produkcji. Wydaje mi się, że większość tych produktów można przerobić na domową, zdrowszą wersję. W naszym domu od dawna nie pojawia się w kuchni żaden popularny, „sklepowy” krem czekoladowy. Nie kupuję tych produktów odkąd przyjrzałam się dokładniej ich etykietom. W zamian testuję różne […] Artykuł Krem czekoladowo-śliwkowy z awokado pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu. Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do lekkiego przestygnięcia. Smarujemy polewą z Nutelli i powideł. Dekorujemy kremem z serka mascarpone i sosu toffee. Wierzch posypujemy pestkami granatu
cool and mintyKlasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku, na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżki(...)Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy ser ricotta. Skrapiamy sokiem
cool and mintyKREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII to nasza kolejna... Artykuł KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE