Soczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichceniejednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki i odrobiny selera przygotowałam zupę krem. Jabłko dodane na końcu podkręca ciekawie smak. Bez wątpienia, nie jest to zupa mdła. Świetnym dodatkiem są przysmażane na maśle świeże listki szałwii. Zresztą, sami spróbujcie :) Składniki: około(...)wlać słodką śmietanę. Listki szałwii opłukać, dokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennaZawsze znalazłam tylko taką zwykłą wersję tego ciasta, dwie warstwy biszkoptu i krem śmietanowy. Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady
Z miłości do słodkościBardzo trudno określić co to jest Angielska nazwa to Lemnon curd. Można dodać tą masę do jogurtu naturalnego. Będzie wtedy wspaniały cytrynowy jogurt. Pyszne jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne
Kuchnia Pokoleńdwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut. Krem: Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie(...)posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa: Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić skośnie. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnikrótkiej przerwie wracam do Was z prostym i mega czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone. Początki wiosny, zamiast przynieść dawkę porządnej energii, całkiem rozładowały moje akumulatory. Inspiracji na nowe posty – zero, wolne dni spędziłam na książce lub przed serialem. W końcu udało się przełamać i tak powstał ten deser, gdzie czekolada musiała się pojawić :) Składniki na 2 porcje(...)czekoladę, ostudzić lekko i wymieszać z serkiem (niecałe 2 łyżki rozpuszczonej czekolady zostawić, by później polać deser z góry). Ciasteczka pokruszyć i na przemian układać w szklanych naczyniach z kremem czekoladowym. Posypać z góry borówką amerykańską i polać rozpuszczoną czekoladą
Pink Envelopeognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i odstawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Wystudzoną umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami
Domowy Smak Jedzeniaolej, wbijamy jajka ciągle mieszając dolewamy olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, nasionka z laski wanilii, wylewamy do foremki, pieczemy do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem: do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy żelatynę, podgrzewamy do chwili pojawienia się bąbelków, zalewamy śmietaną, dosypujemy pianki i mieszamy ciasto wyjmujemy z piekarnika, wydrążamy środek, wlewamy krem, przykrywamy
Luźna Kuchniawymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego, a jednego śmietankowego) 220 g masła , w temperaturze pokojowej 2 szklanki cukru brązowego barwnik spożywczy ( zależy jaki chcecie kolor) Masło z cukrem(...)utrzeć do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. na koniec dodać barwnik. Włożyć masę do lodówki na co najmniej godzinę Krem nałożyć do rękawa z ozdobna końcówką. Udekorować wystudzone babeczki. Posypki można dobrać samemu. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Panda i jej światbułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka(...)jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały
KucharzycaPierwsze dwie nasze próby z tym rodzajem kremu niestety skończyły się malutką klęską – jeden płynny, drugi można było używać zamiast kitu
Kuchenne WariacjeLekka i delikatna :) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 … Czytaj dalej Rolada z kremem kakaowym i wiśniami
czarrna od kuchnigłowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy(...)ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany. Możemy udekorować świeżą bazylią. Szeroką gamę produktów zaliczanych do superfood można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki z kaszy gryczanej, z "kremem" z pietruszki i masła orzechowego, gruszka a kiedyś się tak bałam tych naleśników, coraz lepiej mi się je smaży miło tak zacząć tydzień, kawą, naleśnikami grubo pokrytymi kremem, oby cały tydzień dotrzymywał kroku :) Miłego dnia
More food, love and dreams