krem - 19817 przepisów (strona:454/1322)

Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 631

Całkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą

Słodka Strona
Eklerki z krówką 158

ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić

Moje pyszne gotowanie
3 bit bez pieczenia 3039

plusem jest to, że nie trzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał.Składniki:2 duże opakowania herbatników petitków1 masa krówkowa z puszki2 kremy do karpatki0,5 l śmietany 30%2 fixy do ubicia śmietanycukier puderczekolada do dekoracji ciastaSposób przyrządzenia:Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki(...)lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki.Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję

upichcic
Kostka alpejska 13445

łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowe tiramisu 386

dekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec(...)krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 112

większa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole(...)świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki szpajzy to cytrynowy i czekoladowy.O co chodzi z tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 212

mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz

Kolizje Smaków
Dyniowo. I spokój 142

zaczęłam się zastanawiać, co by tu z niej przygotować. Miałam już pewne zamysły, ale nie byłam pewna, co pójdzie na pierwszy ogień. W końcu jednak zdecydowałam się na krem - po pierwsze dlatego, że go uwielbiam, po drugie potrzebowałam czegoś na obiad, a możliwości były dość ograniczone. Absolutnie nie żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna(...)imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut.Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło z grzankami.Smacznego!Jutro będzie wpis dla dyniowych laików - ja sama miałam problem pierwszy raz, kiedy się miałam do dyni zabrać. Duża

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 159

zaryzykowałam. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - ciacho jest po prostu idealne: wilgotne, ale nie mokre, strukturę ma wspaniałą, świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami.I tu też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielono mi. Groszek w roli głównej 177

więc wyciągnęłam drożdże z lodówki i przygotowałam chlebek z poprzedniego posta. Teraz zostało tylko wymyślenie, jaką zupę można by zjeść...W końcu przypomniałam sobie o cudnym zdjęciu niesamowicie zielonego kremu z groszku - miałam je przed oczami, i za nic w świecie nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Dopiero kilka dni później znalazłam je w książce Gordona Ramsey'a Szef(...)się bulionu dodać groszek, tymianek, bazylię, sok z cytryny i przekrojoną na trzy kawałki dymkę. Gotować, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć dymkę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Bekon usmażyć na patelni bez tłuszczu na chrupko.Zupę wlać na talerze, skropić oliwą, na wierzchu ułożyć po plastrze bekonu. Smacznego!Nadal czuję się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 189

boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze w tej kwestii nie powiedziałam(...)ostatniego słowa.Ciasteczka kopenhaskieSkładniki:(na 12 sztuk)450 g mrożonego ciasta francuskiegonadzienie:200 g marcepanu100 g serka kremowego1 białkododatkowo:1 żółtko2 łyżki śmietany kremówki (38%)krem:160 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)rabarbar:200 g rabarbarusok z 1 pomarańczy2 łyżki cukru2 płatki żelatynyCiasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów.Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem.Na każdy kwadrat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 140

całą listę rzeczy, które chcę z nią przygotować. Zobaczymy, ile dam radę...Zaczynam od zupy - bo właśnie zupa z dyni stała się tematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam połączenie dyni z gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje(...)jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować!Razem ze mną za dynię zabrały się Chantel, Dobromiła, Lejdi, Maggie, Martynosia, Mirabelka, Mopsik, Pela, Siankoo, Siaśka i Bartoldzik. Zupa krem z dyni z gruszkąSkładniki:(na 4-6 porcji)700 g dyni (waga samego miąższu)2 gruszki2 l bulionu300 ml mleka kokosowegosólpieprz1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego imbirudodatkowo:2-3 gruszki1 gałązka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 147

nadają pazura każdej porcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem.To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 156

fiołkowe, a jeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć(...)muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje do Libster Blog. Jest mi ogromnie miło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 941

piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół.W międzyczasie przygotować krem.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli(...)lekko wystudzoną żelatynę.Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał.Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół.Galaretki rozrobić w 700 ml gorącej wody i wystudzić.Gdy krem stężeje, na wierzch biszkoptu wyłożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania