krem - 19817 przepisów (strona:450/1322)

Orange curd 186

również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków, które niebawem Wam również zaprezentuję. Na sam początek jednak, zapraszam na przepis na orange curd! Składniki : 4 białka 6 żółtek 150 g cukru otarta skórka z  małej(...)następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną). Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito i przelać do słoiczka. Krem można przechowywać maksymalnie do 2 tygodni. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 262

jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.) 400 ml śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego Danio (każdy po 175 g) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej(...)wody 2 szt. fix do śmietany 1 galaretka np. brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Suchary pokruszyć na piasek i dokładnie połączyć z kremem orzechowo-czekoladowym, powstanie taki "mokry piasek" Śmietanę ubić na sztywno z fixem i stopniowo dodać serki Danio cały czas mieszając. Następnie połączyć z przestudzoną żelatyną (żelatynę należy wlewać bardzo powoli, aby śmietana się nie zważyła

IMPRESJA SMAKU
Krem czekoladowy z awokado 121

zajadając ją większą ilością słodyczy. Czy to nie jest czasem błędne koło, które należy bardzo szybko przerwać ? ! ?               Poniższy przepis to alternatywa dla kremów czekoladowych, które nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością, na pewno nie dają szczęścia, a jedynie odkładającą się tkankę tłuszczową :-)                Krem czekoladowy(...)żeby zmiękły. Następnie obieram awokado, kroję na mniejsze części, dodaje odsączone daktyle i blenduję na jednolitą masę. Na końcu wsypuję kakao i mieszam całość.  Gotowe ! Do kremu z  powodzeniem  można  dodać  orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennych .  Zachęcam wszystkich  żeby  wypróbowali tego przepisu, ponieważ w  składzie  znajduje się

Życie na widelcu
Tiramisu 130

żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel.  Ubij białka na sztywno. Do białek dodaj kogel mogel, ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie. Krem ma być dość sztywny. Łyżka ma stać! Przygotuj naczynie , najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron, szybko je obracając w kawie. Mają być tylko lekko wilgotne(...)stron, nie mają nasiąkać i pęcznieć! Poukładaj warswę biszkoptów na dnie naczynia. Przykryj pierwszą warstwą kremu. I znów biszkopty na wierzch. Ostatnia warstwa kremu. I gotowe.  Na samym końcu potrzep całość gorzkim kakao naturalnym. Włóż do lodówki, najlepiej na noc. Deser podajemy prosto z lodówki. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 148

będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie octu balsamicznego  i oliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam. Składniki: oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, 8 podudzi(...)łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 duże pomarańcze, ponadto: krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy

Moniki Smakołyki
Muffinki tiramisu 149

masła 100 g cukru 110 g mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody   SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową(...)minut. Gotowe muffinki zostawić do zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce

Passions hobbies life
Ciasto bounty 223

Lubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem

Delicious Titbits
Tort orzechowy (bez mąki) 225

białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i jajkiem. Ciągle mieszamy(...)krem zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy do masła, miksujemy dodając kakao. POLEWA: 1,5 tabliczki czekolady 6 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem, mieszamy, uzyskując gładką polewę. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. Przekładamy kremem.  Smarujemy przestudzoną polewą i ozdabiamy połówkami orzechów. Wstawiamy na godzinę do lodówki.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z cukinii z curry 203

Dzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)blendujemy. Jeżeli uznacie, że bulionu jest za dużo, można przed końcem duszenia zdjąć przykrywkę aby odparował, ewentualnie odlać jego część. Powinno go być tym mniej im gęstszy chcecie uzyskać krem. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu doprawiamy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami, najlepiej samodzielnie wykonanymi! :) Voila! Danie gotowe! Smacznego

PastelFood
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 188

Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe(...)jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka razem z marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego

PastelFood
Biała Pavlova – torcik bezowy 578

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, a dokładniej suszymy bezę 2 godziny w 150ºC. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wysuszoną bezę do ostygnięcia. Zimną wyciągamy i dekorujemy kremem i owocami. Krem mascarpone Śmietanką 30% ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy do wymieszania składników. Masę nakładamy

PastelFood
Przepyszna zupa krem ze świeżych pomidorów 193

Zupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty(...)kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru

Zofiana
Pączki z kremem budyniowym 146

podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach(...)ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Biszkopt z bezą i musem z mango 97

miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).Gotowy mus wsadzić do lodówki.Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango

Magiczna kuchnia Darii
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 125

może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają

Magiczna kuchnia Darii