części tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady(...)samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made
Made By Mom And Sonrobiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy na 3 równe części(...)smarujemy cienką warstwo pozostałej masy kajmakowej (jeżeli chcemy nasączamy lekko mlekiem) i zlepiamy z drugą, czynność tą powtarzamy, aż będziemy mieli 3 równe warstwy wafli. Powstałe płaty waflowe złączamy kremem orzechowo-kajmakowym i pozostałym kremem smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie
Kuchnia ŁukaszaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść(...)grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy 12 godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia Łukaszazupę bardzo Wam się przyda :) "Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę(...)recenzję?). Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry. Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam
Chilli Czosnek i OliwaCiasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą
Praktyczna plsztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy.Na jeden blat bezowy wykładamy cały krem, równomiernie go rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem, lekko go przyciskając. Wierzch posypujmy kakao i dekorujemy daktylami
Kulinarne przygody Gatityktóre jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony(...)czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy
Kulinarne przygody Gatitywiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella, łyżka cappuccino w proszku, 75 ml likieru kawowego, 50g cukru, 100g herbatników w polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić(...)przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkościPyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Nic dodać, nic ująć. Sama słodycz, krem czekoladowy. Coś słodkiego i całkiem zdrowego. Polecam to danie na śniadanie, lunch lub deser. Składniki (na jedną porcję kremu): 3 łyżki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka 0,5% łyżka miodu pół łyżki kakao cynamon- opcjonalnie 1/2 banana garść orzechów i żurawiny syrop klonowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)mleku 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy miód, kakao i cynamon. W kielichu blendera umieszczamy połowę banana i ugotowaną kaszę. Całość dokładnie blenderujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy żurawiną, orzechami. Jeśli chcemy by pudding był bardziej słodki warto polać go syropem klonowym. Gotowe
Mango Papajanią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru pudru * 100 g białej czekolady CURD: * 1,5 mango średniej wielkości * 1 żółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki. Przygotować mango curd. Owoce mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Miąższ zmiksować bardzo dokładnie na mus. Mus z mango przełożyć
kolorowotorcikowotemp. 160 - 180 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją Składniki na krem: słoiczek Nutelli duży 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce 2 jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny(...)smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę
Proste Potrawypatyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około 1/4 szklance) i dodać rozpuszczoną żelatynę, ciągle(...)mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli
Proste PotrawyUpiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy(...)orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną
Praktyczna plPiegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej(...)wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Upiec, wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce
Praktyczna plOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu, kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku(...)bonusem w formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha. :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka
Kolizje Smaków