Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówkiłyżka cukru z prawdziwa wanilią (można użyć cukru waniliowego)4 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowego50(...)stopniowo dodajemy mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy zmielone orzechy, do drugiej czekoladę, nutellę i kakao, a następnie oba kremy mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta wykładamy masę czekoladową, a na nią krem z orzechami
Słodka StronaRewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki(...)Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą
Słodka StronaŚmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy z masy marcepanowej uszka i ogonki dla zajączków.Z marcepanu formujemy kształt(...)Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem.*warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masłoźródło inspiracji: przepis na spód muffinkowy: http://kuchniabakino.blox.pl/Moje posty
Słodka Stronaprzygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao(...)wykładamy na dolny biszkopt i posypujemy połową płatków migdałów (ok. 50 g). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ponczujemy mlekiem (można dodać odrobinę wódki lub innego alkoholu). Następnie do pozostałej części kremu dodajemy połowę startej czekolady (ok. 50 g) i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (zostawiając ok. łyżkę na wierzch tortu) i przykrywamy górnym krążkiem. Ponczujemy i cienko smarujemy pozostałym kremem
Słodka StronaCałkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą
Słodka Stronaognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić
Moje pyszne gotowanieplusem jest to, że nie trzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał.Składniki:2 duże opakowania herbatników petitków1 masa krówkowa z puszki2 kremy do karpatki0,5 l śmietany 30%2 fixy do ubicia śmietanycukier puderczekolada do dekoracji ciastaSposób przyrządzenia:Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki(...)lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki.Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję
upichcicłyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba
Codzienna kuchnia niecodziennadekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec(...)krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnywiększa uroczystość rodzinna. Przez długi czas kuchnia Pomorska i Śląska pozostawała pod silnymi wpływami niemieckimi, co zauważyć można w nazewnictwie potraw w obu regionach. Wśród deserów popularny był właśnie krem jajeczny, który na stałe zagościł w tradycji kuchni kaszubskiej i śląskiej. Przygotowywanie świątecznych deserów było kiedyś tradycją każdego domu i niezbędnym elementem rodzinnych spotkań. Szpajza pojawiała się na stole(...)świąt, wesel, chrzcin, a także przy okazji uroczystego niedzielnego obiadu. Przepisy na wykonanie tego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki szpajzy to cytrynowy i czekoladowy.O co chodzi z tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW
Smakowity Blog Kulinarnymieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz
Kolizje Smakówzaczęłam się zastanawiać, co by tu z niej przygotować. Miałam już pewne zamysły, ale nie byłam pewna, co pójdzie na pierwszy ogień. W końcu jednak zdecydowałam się na krem - po pierwsze dlatego, że go uwielbiam, po drugie potrzebowałam czegoś na obiad, a możliwości były dość ograniczone. Absolutnie nie żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna(...)imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut.Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło z grzankami.Smacznego!Jutro będzie wpis dla dyniowych laików - ja sama miałam problem pierwszy raz, kiedy się miałam do dyni zabrać. Duża
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaryzykowałam. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - ciacho jest po prostu idealne: wilgotne, ale nie mokre, strukturę ma wspaniałą, świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami.I tu też napotkałam problem. Otóż wymyśliłam sobie, że lepiej będzie smakowało z kremem niż lukrem. Tyle, że z przepisu na krem, który znalazłam, wyszedł mi, swoją drogą
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc wyciągnęłam drożdże z lodówki i przygotowałam chlebek z poprzedniego posta. Teraz zostało tylko wymyślenie, jaką zupę można by zjeść...W końcu przypomniałam sobie o cudnym zdjęciu niesamowicie zielonego kremu z groszku - miałam je przed oczami, i za nic w świecie nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Dopiero kilka dni później znalazłam je w książce Gordona Ramsey'a Szef(...)się bulionu dodać groszek, tymianek, bazylię, sok z cytryny i przekrojoną na trzy kawałki dymkę. Gotować, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć dymkę. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Bekon usmażyć na patelni bez tłuszczu na chrupko.Zupę wlać na talerze, skropić oliwą, na wierzchu ułożyć po plastrze bekonu. Smacznego!Nadal czuję się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze w tej kwestii nie powiedziałam(...)ostatniego słowa.Ciasteczka kopenhaskieSkładniki:(na 12 sztuk)450 g mrożonego ciasta francuskiegonadzienie:200 g marcepanu100 g serka kremowego1 białkododatkowo:1 żółtko2 łyżki śmietany kremówki (38%)krem:160 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)rabarbar:200 g rabarbarusok z 1 pomarańczy2 łyżki cukru2 płatki żelatynyCiasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów.Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem.Na każdy kwadrat
Pożeraczka, czyli raz adobrze