Cappuccino z ajerkoniakiem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt mąka -1 szkl cukier-1 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM śmietana kremówka Puratos-2 szkl kawa cappuccino czekoladowe- 5 łyżek PONCZ ajerkoniak -5 łyżek DEKORACJA posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno,dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusimiód -2 łyżki mąka -3 szkl margaryna -100 g jajka -2 szt WARSTWA ORZECHOWA orzechy włoskie posiekane -300 g miód -2 łyżki cukier -0,5 szkl masło -100 g KREM masło -200 g cukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżki mleko -0,5 l cukier -3/4 szkl POLEWA tabliczka czekolady mlecznej 0,5 tabliczki(...)podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić. KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać
Kuchnia Danusizmiksować z galaretką truskawkową. Z butelek plastykowych, odciąć spody, przepłukać zimną wodą, wlać galaretkę truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretce ułożyć ciasno czereśnie. Przykryć czereśnie kremem agrestowym, a gdy stężeje krem, wyłożyć krem truskawkowy, odstawić na 3 godz.do lodówki. Przed podaniem, butelki zanurzyć w gorącej wodzie. Na talerzyku ułożyć listki mięty, wyłożyć z butelek deserki, udekorować
Kuchnia DanusiMoja rodzinka uwielbia torty śmietanowe Tort śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus(...)tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla
Kuchnia DanusiStaram się aby moje ciasta były smaczne Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy i marmoladę jabłkową, mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretkę dobrze rozmieszać. Odstawić
Kuchnia Danusiśmietaną i kwiatkami SKŁADNIKI: CIASTO proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą(...)piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi perełkami
Kuchnia Danusiciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Ostudzoną roladę przełożyć kremem. KREM Śmietanę schłodzić,dodać śmietan-fix, ubić na sztywno. Przełożyć roladę kremem, zwinąć roladę i włożyć do lodówki
Kuchnia Danusiprostu rewelacyjny Ciasto śmietanowo-czekoladowe SKŁADNIKI: KRUSZONKA cukier 0,5 szkl margaryna 1 kost żółtka 6 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki mąka 3 szkl tłuszcz do formy KREM CZEKOLADOWY śmietana kremówka czekoladowa- 750 ml śmietana - 18% - 400 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka budyń śmietankowy 1 opak białka jaj - 6 szt wiórki kokosowe zalane 2 tygodnie wcześniej spirytusem(...)pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, dodać razem z żółtkami i cukrem do mąki, przygotować kruszonkę. Podzielić kruszonkę na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę połowę kruszonki. KREM CZEKOLADOWY Do wysokiego naczynia wylać śmietankę czekoladową i śmietanę 18% zmiksować. Następnie dodać wiórki w spirytusie, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Pianę ubić z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusiskładniki:ciasto:1,5 szklanki mąki,125 g margaryny,1 jajko,6 łyżek cukru,krem:250 g mascarpone,100 ml kremówki,1 żółtko,2 łyżki cukru pudru,dekoracja:1 ananas w puszce,posypka czekoladowa,1/2 kaki,płatki migdałów,wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy(...)formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były
Aga w kuchniJest to jeden z moich ulubionych deserów... krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi...Składniki:ok. 200 g truskawek,250 g serka mascarpone,50 ml kremówki,2 łyżka cukru pudru,płatki kukurydziane corn flakes.PRZYGOTOWANIE: Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone(...)mieszamy. Na koniec do kremu dodajmy jedną łyżkę cukru pudru. Do przezroczystych szklanek lub pucharków układamy na zmianę pokruszone płatki kukurydziane, krem i sos truskawkowy. Z podanych składników wychodzą trzy desery
Aga w kuchniSkładniki: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny, krem dekoracyjny, czerwony barwnik spożywczy, pisak niebieski i czerwony jadalny. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek malujemy czerwonym lukrem. Gdy wyschnie robimy białym kremem dekoracyjnym pompony i białą kreskę czapeczki. Za pomocą kremu robimy brodę mikołajowi i rozcieramy ją palcem. Niebieski pisakiem rysujemy oczy, a czerwonym nosek
Aga w kuchniczęści tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady(...)samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made
Made By Mom And Sonrobiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy na 3 równe części(...)smarujemy cienką warstwo pozostałej masy kajmakowej (jeżeli chcemy nasączamy lekko mlekiem) i zlepiamy z drugą, czynność tą powtarzamy, aż będziemy mieli 3 równe warstwy wafli. Powstałe płaty waflowe złączamy kremem orzechowo-kajmakowym i pozostałym kremem smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie
Kuchnia ŁukaszaTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść(...)grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy 12 godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia Łukaszazupę bardzo Wam się przyda :) "Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę(...)recenzję?). Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry. Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam
Chilli Czosnek i Oliwa