zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje(...)owoców, bo zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao
Smakowy RajŚmietankowy krem do wafli to chyba jeden z najbardziej klasycznych smaków jakie mogą być. By uzyskać bardziej śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni
Smakowy Rajwyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem): 20 dag masła 8 łyżek cukru pudru ½ szklanki kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego kakao Olejek rumowy (ilość wg uznania) Dodatkowo: Bakalie(...)czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek rumowy. Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu. Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem, lub obsypać
Smakowy RajDługo zbierałam się, żeby założyć kulinarnego bloga i oto jest :) Na początek mojej blogowej przygody chciałam zaproponować wam przepis na kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba(...)ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia. W między czasie robimy krem: Składniki: 400 ml słodkiej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy cukier pude r. Chłodzimy krem przez
W kuchennej krainielub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone 4łyżki cukru pudru, do smaku Czerwony barwnik w żelu Składniki schłodzić w lodowce(...)kropelce do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Ponadto do przelożenia: Świeże truskawki Dżem truskawkowy Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt kroimy na 2-3 blaty według uznania. Nasączmy biszkopt, smarujemy dżemem truskawkowym, kremem i na końcu układamy pokrojone w plasterki truskawki.Ostatni blat tylko delikatnie nasączamy i pokrywamy cały tort kremem
W kuchennej krainieTruskawki ruszyły! Umilam sobie wtorkowe południe wybornym koktajlem truskawkowym z dodatkiem kremu orzechowo - czekoladowego :) Co najbardziej poprawiło mi dzisiejszy nastrój, kiedy każdy widzi co mamy za oknem. A że sezon na truskawki się zaczyna, zacznijmy się nimi objadać! Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo - czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób przygotowania Truskawki umyć(...)umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem i wszystko razem wymieszać. Smacznego
pink envelopebabeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem(...)pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. Krem do babeczek- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki
pink envelopezawsze znajdujcie dla siebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat. Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne nam (na 2 osoby): - jedna babeczka pokruszona(...)powstały małe okruszki - 7 truskawek - 12 czubatych łyżeczek kremu śmietanowego Przygotowanie: Połowę okruchów podzielić między dwa pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich
W poszukiwaniu inspiracjiteraz czas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka(...)syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się
les mirabellesciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody Jajka ubijamy(...)suchego patyczka. Studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy. owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi
Luźna Kuchniasłodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego(...)jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, mleko w proszku i cukier do smaku. Na końcu wsypuje wiórki kokosowe. Ja lubię gdy krem nie jest idealnie gładki i wiórki są wyczuwalne. Jeśli ma być gładki i aksamitny warto zmielić wiórki wcześniej
Pyry na GazPrzepis na ciasto pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl. Miłośnikom kokosu na pewno będzie smakował, krem jest naprawdę wyjątkowy. Ciasto: 1 kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenie 4 żółtka 300 g dżemu z czarnej pożeczki krem 1 kostka margaryny 1 szklanka kaszki manny 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka czystej(...)lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez 15-20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przełożyć kremem i wstawić do lodówki. Najlepiej podawać następnego dnia
Jadło i czytadłociasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać(...)blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę
Jadło i czytadłoWorcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju rzepakowego, igiełki tymianku (ok. 1-2 łyżeczki) i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest za gęsta, możemy dolać przegotowanej wody. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Zielony krem podajemy(...)podsmażonymi pieczarkami, brokułami, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert. Rada: Warzywa które będzie się dodawać jako dodatek do zupy krem mają być al dente. Smacznego
Moniki Smakołykiwszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki(...)kręci, to mam już jakiś przedsmak i wiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety. Ludzie natomiast
Pożeraczka, czyli raz adobrze