szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych(...)wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem: Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki puch. Dodawać partiami zimny budyń. Na końcu wlać wódkę
My simple kitchenPorcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek(...)dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń
My simple kitchennamoczyć. Jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy jogurtowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy a następnie wlać do kremu jogurtowego. Połowę masy wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż do stężenia (około 30 minut). Drugą połowę pozostawić w temperaturze pokojowej. Masa kawowa: Żelatynę namoczyć. Jogurt, cukier i kawę(...)wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy kawowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy a następnie wlać do kremu kawowego. Masę w całości przelać na stężałą pierwszą warstwę kremu jogurtowego i również włożyć do lodówki aż do stężenia. Wówczas wlać pozostałą masę jogurtową i znowu włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ciasto przed podaniem
My simple kitchenspróbujcie! Składniki: 4 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 jajka 3/4 kostki margaryny 1,5 szklanki cukru 1 słoik ciemnego dżemu 1,5 szklanki mleka Krem 0,75 l mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Ponadto 0,5 puszki masy toffi(...)wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty Krem Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy
kgwjanczewozeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała. Przepis znalazłam(...)dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem
NA MOIM TALERZUwychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki. Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 kieliszek wódki dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. ciasto: Wodę zagotować z margaryną(...)podzielić na dwie części. Każdą rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut. 2. krem: Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę. 3. Upieczone placki przełożyć
Mama Gotujełyżek) opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru wanilinowego 50 g masła rureczki z kremem Przygotowanie: W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy na bok, aż spęcznieje. Po tym doprowadzamy do wrzenia mleko i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Budyń studzimy(...)rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do masy sernikowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy folią i na to układamy rureczki z kremem, aby pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę. Po stężeniu sernik dekorujemy
Kuchnia Łukaszaciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem: 900 ml mleka 4 żółtka 400 g masła 330g cukru 110g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao wykonanie: W 250 ml mleka mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy(...)gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny, następnie krem ciemny. Układamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretkę. Całość odstawiamy do całkowitego stężenia. Ciasto podajemy schłodzone. Przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniataka konieczność to rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia) 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki cukru (u mnie jedna łyżka stewii) łyżka jogurtu naturalnego Krem: 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy(...)Dodajemy również ziarenka wanilii. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy: połowę w drobną kostkę, drugą część w ćwiartki. Wyciągamy upieczony spód, nakładamy truskawki pokrojone w drobną kostkę, następnie gotowy krem (dodatek serka Arpla Apetina sprawia, że krem możemy nałożyć na jeszcze ciepłe ciasto i nic się z tym nie stanie). Całość dekorujemy truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Gotowe
Mango PapajaKrem z kalafiora i jarmużu jest aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku(...)wody. Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem i doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykiszaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) Składniki: 1 por 2 ziemniaki 1 marchewka 50 g serka topionego sól, pieprz ok. 2 litry rosołu przepis tu łyżeczka majeranku(...)chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego
pieprzny smaczekSmaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła(...)ostatniej warstwie również ułożyć herbatniki. Tak przygotowane ciasto schłodzić minimum przez 3h w lodówce, najlepiej jednak jeśli będzie tam przynajmniej 8h, np. przez noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Na stole położyć większą deskę do krojenia, na niej rozłożyć arkusz folii większy niż foremka z ciastem. Tak przygotowaną deskę przyłożyć do ciasta stroną z folią
Trzeci talerzjaka to beza jest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczeniasuchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej(...)Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz
Ptasia KuchniaDziś zapraszam na przepyszne, czekoladowo-piwne babeczki z twarożkowym kremem. W konsystencji przypominają bardziej brownies - są zachwycająco mięciutkie i wilgotne <3 Osobiście nie przepadam ani za piwem, ani za babeczkami, ale te skradły moje serce. Przepis pochodzi z książki 'Sezonowe Słodkości - Cupcake Jenna'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 125 ml piwa Guinness 125 g masła(...)gorzkiego kakao 200 g cukru 1 jajko kilka kropli aromatu waniliowego 70 ml kwaśnej śmietany 12% 110 g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem: 75 g miękkiego masła 120 g twarożku śmietankowego 400 g cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piwo i masło umieszczamy w małym garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu
My Culinary Art