Klasyka sama w sobie :) Dwa blaty ciasta ptysiowego (który pięknie wyrasta podczas pieczenia) przełożone puszystym kremem budyniowo- maślanym. Polecam do kawki! Składniki: Ciasto: 1 szkl. wody 125 g margaryny 4-5 jaj 1 szkl. mąki pszennej Masa: 4 szkl. mleka 3/4-1 szkl. cukru pudru 6 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła 2 op. cukru(...)mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. 4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie Wypiekanietermin ważności zbliżał się końca, więc trzeba było coś z nich wykombinować. Tarta jest płaska, nie rośnie, ale jest znakomita w smaku. Bardzo orzechowy spód łagodzi kwaskowaty, cytrynowy posmak kremu. Jest wyśmienita, choć banalna w wykonaniu. Forma o średnicy 25cm. Można również użyć o wiele mniejszej formy, automatycznie wydłużając czas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna(...)tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce
Be Fit Be StrongKremy czekoladowe które mamy w sklepie są reklamowane jako zdrowy posiłek na poranne śniadanie. To co jest w środku jest ... zastanawiające. Skład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju(...)krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką... mniam. Wykonanie jest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie
Apetyt na Zieloneszybkimi ruchami dokładnie mieszamy trzepaczką. Szybko dorzucamy do niego otartą skórkę, sok z limonek i cukier i wszystko razem mieszamy na niedużym ogniu, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia. Z jajek na sernik oddzielamy białka i żółtka. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem trzcinowym do białości i zgęstnienia. Następnie dokładamy do nich serek mascarpone, wódkę(...)szczyptą soli i dorzucamy do nich pozostałą masę z serka, śmietanki i żółtek. Łączymy mikserem na niskich obrotach. W ceramicznej tortownicy o wielkości 24 centymetrów wykładamy na dnie krem limonkowo-jajeczny zwany curdem i wygładzamy. Na brzegach tortownicy układamy połówki plasterków limonek, zamoczone wcześniej w cukrze trzcinowym. Wylewamy na krem i limonki całą masę sernikową. Wygładzamy jego powierzchnię i posypujemy
Kuchenna Kontrrewolucyaszypułek, kroimy je na połówki lub ćwiartki, wkładamy do plastikowego pojemniczka i do zamrażarki na 2-3h. Dzień wcześniej powinniśmy włożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów(...)smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji lodów. W razie niezjedzenia od razu całej porcji, bądź chęci przygotowania lodów na później, można przełożyć do plastikowego pudełka w którym mroziliśmy truskawki i co 30-40minut mieszać lub miksować, by nie wytworzyły nam się kryształki lodu
Be Fit Be Strongfinezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji. Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować
Be Fit Be Strongidealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3,5 łyżki cukru pudru, Krem: 250 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, 1/2 szklanki jagód. Dodatkowo: jagody do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia(...)foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody i razem miksuję. 4. Porcje kremu nakładam do upieczonych babeczek. Wierzch posypuję jagodami
Tradycyjna kuchnia KasiKasza jaglana w formie kremu tym razem z karmelizowanym świeżym ananasem. Zakupiony ananas stał się mocno dojrzały i nie chcąc go utracić, zdecydowałam się przygotować szybki i zdrowy deser kolacyjny. Jak dla mnie pyszne jedzonko z niewielkim wkładem czasu w jego przygotowanie. Składniki: 1 dojrzały ananas 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 1 szklanka kaszy jaglanej(...)zbyt szybko się wchłonie, a kasza będzie jeszcze twarda, to należy podlewać stopniowo wodą. Gotować do całkowitego wchłonięcia płynu, co pewien czas zamieszać. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksować na gładki krem. Podawać krem z kaszy z dużą porcją z karmelizowanego ananasa, może być na ciepło lub zimno
Kuchcik gotujecodzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem i osnuł wszystko chmurami i mgłą, aby tę szarość przegonić mam dziś dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe z kremem i jabłkami. Do tego nazwa nawiązuje do mojej ulubionej bajki z czasów dzieciństwa - Gargamel, chyba wszyscy wiedzą o jaką bajkę chodzi. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki(...)odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Krem 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie
Cynamonowe szczęścietortownicy (moja miała 26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera(...)ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nasączenie : 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 4 gruszki (moje warzyły ok 1 kg) Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią
Cynamonowe szczęściesól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej) 3 jaja kostka masła 2 łyżki(...)cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową
Cynamonowe szczęściecukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy(...)ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Cynamonowe szczęściezachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy(...)wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć
Chocolate Muffin BlogZdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 170 °C . Po 20 minutach wyjąć ciasto i wylać na nie krem. Piec dodatkowo 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą
DefinicjaSmakuBiałych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia(...)tylko tyle aby zakrywał warzywa. Wyłowić liście limonki oraz kardamon. Zmiksować na gładką masę. Dodać kubeczek jogurtu naturalnego. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz oliwą truflową. Zmiksować ponownie. Jeśli krem jest zbyt gęsty rozcieńczyć mlekiem. Mleko spienić przy pomocy spieniacza, tak jak do kawy. Krem przełożyć do miseczek, udekorować łyżką pianki oraz groszkiem ptysiowym i bazylią. Smacznego
DefinicjaSmaku