wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki(...)mieszamy dokładnie i wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Krem: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka malinowa 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Dodatkowo: 2 galaretki malinowe ok 1/2 kg malin Budynie rozpuszczam
Cynamonowe szczęściepyszne ciasto z wykorzystaniem jagód. Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia. Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła, 375 g herbatników(...)herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy
paapilotkaadopisuje co powoduje u mnie jak zwykle niezwykłą radość. Jedynie czasu mi nieco brak, dlatego też obiad musiał zostać przygotowany w tempie ekspresowym. I muszę Wam powiedzieć, że zupy-kremy za to właśnie lubię - mimo, że mam bardzo ograniczony czas na przygotowanie obiadu, bo żołądek już domaga się kolejnego posiłku, to moment od rozpoczęcia gotowania do jedzenia dania jest(...)krótki, że aż prawie niezauważalny. Także polecam Wam serdecznie dzisiejszy krem z zielonego groszku - Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
psgotujemyDzisiaj zapraszam na zdrowy przepis - czyli placki z kaszy gryczanej przekładane kremem z rukoli i awokado. Torcik smakowo komponuje się wyśmienicie, szczególnie że ja jestem ogromną fanką kaszy gryczanej. Zachęcam do spróbowania :) Smacznego! Składniki na placki: 1 torebka kaszy gryczanej 2 jajka 1 duży plaster żółtego sera ok. 3 łyżki mąki odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki(...)Następnie na odrobinie rozgrzanego oleju (lub na patelni teflonowej) smażymy dosyć duże placki.(moje są dosyć grube, jeśli zdecydujecie się na cieńsze, możecie zrobić 2 mniejsze torciki). Składniki na krem: duża garść rukoli (ok. 30 g umytej rukoli) 1 awokado łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemyKolejne, domowe czekoladki na blogu ;). Tym razem nadziane słodkim kremem kakaowym. Niebo w gębie :) Musicie je zrobić! Są ekspresowe w przygotowaniu ;) Polecam! Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Pod koniec dodać mleko oraz kakao, dobrze wymieszać. Czekoladę(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Na dno małych papilotek na pralinki wylać 1 łyżeczkę czekolady. Za pomocą pędzelka wysmarować również boki. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia. Następnie do środka nałożyć troszkę kremu i zalać pozostałą czekoladą tak, aby całkowicie przykryć krem kakaowy. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia. Przed podaniem delikatnie oddzielić papierem od czekoladki. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSerniki to moja miłość. Ogromna, gorąca miłość. A ten sernik, ze wspaniałym cytrynowym kremem był po prostu pyszny. Idealne połączenie słodkiego sernika z własnoręcznie zmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój(...)sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy gładziutką, aksamitną konsystencję, ja jednak tego nie robię. Przygotowany krem wyłożyć na wystudzony sernik
Cakes By Kejtubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem. 4. Kiedy upieczony spód wystygnie posmaruj kremem wierzch i dekoruj owocami. Schłódź w lodówce jeśli zdążysz przed łasuchami. Nie przykryłam drugim blatem kremu, bo zrobiłam taki
AZgotuj!leniwe popołudnie. zbliżają się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka 1 łyżka skrobi(...)mleku. Powstanie budyń. Odstaw do ostygnięcia. Zacznij ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu. Krem rozprowadź na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Włóż do lodówki
AZgotuj!pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka
Corner With RecipesSzukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego(...)cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje) 100 g czekolady gorzkiej 100 g kremówki 30% 10g masła Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia
Moja Galeria Smakuwyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone 300 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu(...)porzeczki (mój miał 210g) Nasączenie: 50 ml wody, 50 ml soku z porzeczki Ciasto przełożyć do blaszki, w której się piekło. Nasączyć go. Posmarować konfiturą z porzeczki. Nałożyć krem, wyrównać górę. Bardzo delikatnie oderwać bezę od papieru i przełożyć na wierzch ciasto. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Inspiracja
Moja Galeria Smakurazem wpadłam na pomysł połączenia lekkich biszkoptów z delikatnym kremem i wyszło to całkiem nieźle :) Piekąc je nie przypuszczałam, że wyjdą mi tak lekkie. Z ciekawości sprawdziłam, ile waży jedno pojedyncze ciasteczko(jeszcze przed sklejeniem)... Wyszedł równo 1 g! Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie(...)dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g Newelli naturalnej 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki stewii Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać stewię i nadal ubijać
FitKotminuty. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy ok 2 minut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO
The Sweet Damselprzepyszne! Polecam :) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki sody Składniki na krem: 3x śmietana 36% (200g) 1x śmietana 18% (400g) 1 szklanka cukru pudru kilka kropli zapachu waniliowego i 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ciasto zagnieść i wałkować jak na makaron(...)zrobić ok 12 bardzo cienkich placków. Każdy piec w tortownicy w temp. ok 200*C na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki potrzebne do kremu, ubić razem na sztywną masę. Placki przekładać kremem, również ostatni na górze, następnie posypać go kawą/ kakaem/pokruszonymi herbatnikami. Mi zostało troszkę ciasta, więc wykrawałam z niego gwiazdki, upiekłam i ozdobiłam nimi ciasto :) Odłożyć ciasto
The Sweet Damselłyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach. Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić(...)zdjęcia, masa zaczęła się topić. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać dokładnie. Opcjonalnie: owoce do ułożenia na kremie Dekorować babeczki wedle uznania. Blaszkę możecie kupić Tutaj
The Sweet Damsel