krem - 19817 przepisów (strona:425/1322)

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami 140

łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić(...)stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. 4. Na pierwszy blat ciasta czekoladowego wyłożyć galaretkę i odstawić do lodówki

Na Ciasteczkowych Papierach
Lody Viennetta 123

śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 264

jajka (200 g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego przyprawy: 2 płaskie łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru Krem:  400 g śmietany 30% 2 śmietan fixy 220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki(...)pomiksujemy chwilę dłużej marchewka puści sok i będzie ok. Pieczenie:  Forma: średnica 24 cm Czas pieczenia: 30 min termoobieg + 15 min grzałka góra dół Temperatura: 180 stopni Krem: 1. Gdy ciasto ostygnie śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu śmietan-fixu (używamy 2 saszetek). 2. Dodajemy serek, sok z cytryny i jeszcze miksujemy. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie i cytrynowe

Malowane smakiem
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 158

często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam(...)Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej

karmelowy
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 219

ciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki na 2 porcje: 1 pomidor 125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka) 4 kromki ciabatty 3 łyżeczki pesto odrobina kremu balsamicznego garść rukoli Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić(...)niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę

Pełny talerz
Sałatka z czerwonych buraczków i wędzonego kurczaka 253

różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone buraki 125 g sera mozarella (w kawałku) 1 mały(...)wędzony filet z kurczaka 2 łyżki nasion słonecznika kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie

Trzeci talerz
Wiosenne kwiecie 179

dobrze schłodzona. Dodajemy serek i dalej miksujemy. Dosypujemy stopniowo cukier. Następnie wymyte cytryny ścieramy na tarce (skórka posłuży do dekoracji) i wyciskamy z nich sok, który również dolewamy do kremu. Pamiętajmy, by co jakiś czas spróbować kremu, czy nie jest za kwaśny lub za słodki. Na koniec dosypujemy wiórki i mieszamy łychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku(...)lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy skórką z cytryny. I gotowe! Ładne i na jeden ząbek

Karczma Honorietty
czekoladowa tarta z kremem z mascarpone i leśnymi owocami 162

tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez ok 25 min. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy(...)małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy owoce, wciskając je w krem. Całość schładzmy najlepiej przez całą noc w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczkowy deser malinowo-czekoladowy z bitą śmietaną 227

resztek, które pozostały mi podczas przygotowywania innych słodkości. Mimo to udał się rewelacyjnie! Pokruszone, chrupiące pod zębami pełnoziarniste ciasteczka, przełamująca słodycz warstwa malinowa, puszysta bita śmietana i domowy  krem Toffifee .  Ten sam co w przepisie na  tort Toffifee . Całość smakuję wyśmienicie! Serdecznie polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) kilka sztuk pokruszonych ciastek pełnoziarnistych dwie garści malin(...)śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny porcja kremu Toffifee ( KLIK ) kilka czekoladek Toffifee do dekoracji Przygotowanie: Ciastka drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Maliny zmiksować blenderem na puree. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Na dno dwóch wysokich szklanek nakładać kolejno: pokruszone ciastka, puree z malin, bitą

Nastoletnie Wypiekanie
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 232

Katowic, których poznałyśmy z mamą x lat temu w Grecji. To piękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt!  A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam, że zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie(...)skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można

Be Fit Be Strong
Napoleonek 128

widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się tym nie musicie kierować), tata dał mu pierwsze miejsce w nieoficjalnym konkursie(...)się identyczne blachy lub formy), ta ostatnia, mniejsza, może być nierówna, bo i tak ostatecznie zostanie pokruszona. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.  Składniki na krem: - 1,5 litra mleka      - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka z cytryny - 100 gram masła - 60 gram mąki pszennej - 60 gram

Życie zamknięte w smaku
Borówki w kremie twarogowym 136

Budynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki(...)kremie twarogowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Lody waniliowe 107

różnych smakach i kolorach, mleczne i sorbety, gałkowane i włoskie  z maszyny.. Można wybierać i przebierać. U nas dziś najbardziej klasycznie - lody waniliowe. Znakomite,na bazie kremu angielskiego, mleczne, rozpływające się w ustach, które są też świetną bazą do lodów o innym smaku. 0,5 l. mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (domowej roboty) 5 żółtek(...)szklanki śmietany kremówki Krem angielski Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru (1 łyżka) dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać bardzo powoli gotujące się mleko ciągle mieszając tak, aby żółtka zahartować i żeby się później nie zważyły. Następnie mleko z żółtkami wlać z powrotem do garnuszka i ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Chałwowy 168

godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna Do dekoracji: rurki - nadziewane lub puste w środku 2 op. Maltesers Pierwszy blat nasączamy pączem, następnie smarujemy kremem, na nim układamy wiśnie. Przykrywamy drugim blatem, podobnie jak pierwszy nasączamy pączem i smarujemy grubszą warstwą kremu. Przykrywamy trzecim i całość smarujemy pozostałym kremem. Następnie do boków przykładamy rurki ( na pewno będą zbyt

Słodka Kraina Wypieków
letnie orzeźwienie 188

Składniki Na kruche ciasto  zimne masło – 150 g  przesiana mąka – 250 g sól – 1 szczypta cukier puder – 75 g duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe Na krem cytrynowy     1 ½ szklanki cukru     ½ szklanki mąki ziemniaczanej     ⅛ łyżeczki soli     4 żółtka (białka zachować do bezy(...)produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.     Ubijać  pianę z cream of tartar  na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą

w mojej kuchni