krem - 19817 przepisów (strona:419/1322)

Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 190

sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście(...)miałam ochotę od razu skosztować łyczka delikatnej kawki i tu zaskoczenie... bo gdy włożyłam łyżeczkę do filiżanki zobaczyłam, że to co zwie się kawą, kawą nie jest tylko jakby kremem schowanym pod skorupka z karmelizowanego cukru i delikatna kawową pianką. Takie kawowe creme brulee. I to tego bardzo niepozorny pączuś nadziany pysznym czekoladowym kremem z wyraźną nutą alkoholu. Deser mnie

sierotka maRysia w kuchni
ogniste muffiny 153

papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 170 g masła, miękkiego 200 g serka kremowego np. philadelphia 1 i 1/4 szkl cukru pudru barwniki spożywcze wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy serek(...)ponownie miksujemy na jednolita masę. Na koniec dodajemy wg uznania barwnik. Gotowym kremem dekorujemy muffiny, wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 135

Choć patrząc na ich ilość i grubość to właściwie nawzałbym je pieczareczkami - pociachane na grubość najcieńszych chipsów. Między innymi z tych powodów uciekam często w zupy kremy - bardzo łatwe w przygotowaniu, wydobywające esencję głównego produktu - tutaj pieczarki. Po prostu alternatywa dla wodnistych zup. Po kolei. Pieczarki (ok. 0,5 kg) kroimy na małe kawałki, podsmażamy na oliwie(...)naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy

Right Behind The Kitchen
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 113

Dziś po raz pierwszy użyłem nowego sprzętu kuchennego - miksera stojącego zwanego także mikserem kielichowym. Oczarował mnie swoim wariactwem i prędkością miksowania. Tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić krem ze szpinaku (i chyba nigdy go nie robiłem). Bałem się tylko, że zupa wyjdzie nudnawa. Dlatego wiedziałem, że trzeba ją zrobić porządnie i przemyśleć każdy krok. Uf, na szczęście mojej(...)naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego, gęstego jogurtu

Right Behind The Kitchen
Tiramisu a'la Eton Mess 160

koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.  Do dnie szklanego naczynia, lub kieliszków układamy biszkopty, które nasączamy kawą expresso (mi mama dała do tego specjalny pędzelek), na to nakładamy krem, na kremie układamy naprzemiennie bezy, posypane kawą   i truskawki. Nakładamy kolejną warstwę kremu i ponownie układamy bezy i truskawki. Posypujemy wszystko czekoladą. Niestety Tiramisu z czekoladą nie załapało

Lili w kuchni
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia 238

ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych herbatnikach. Robi się je błyskawicznie, smakuje fenomenalnie i znika w tempie ekspresowym! Na odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów(...)manną oraz mak – wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia. Połowę wylewamy do keksówki wyłożonej na spodzie warstwą herbatników, przykrywamy drugą warstwą ciastek i zalewamy resztą kremu. Na wierzchu układamy resztę ciastek i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarego bzu 177

mleka sojowego - 30g nasion chia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu/cukru Składniki na bitą śmietanę:  - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 4 łyżki soku z czarnego bzu + kaki/persymona Kawę zaparzamy w 100ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną kawę wraz z resztą składników umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy(...)godziny. Po tym czasie zawartość miski rozkładamy do 5 słoiczków, miseczek, w których chcemy podać deser. Puszkę mleczka otwieramy i do drugiej miski, za pomocą łyżki, wyjmujemy TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy sok z czarnego bzu i trzepiemy do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Następnie

Be Fit Be Strong
TIRAMISU 142

wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone  i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem(...)dnie naczynia ułożyłam biszkopty. Na każde ciastko wylewałam łyżeczką kawę aby nią nasiąkły. Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest

potrawyregionalne
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 134

wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ... Składniki: Blaty bezowe 5 białek 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam(...)godziny. W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam  śmietanę kremówkę i serek mascarpone. W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix. i dodawałam stopniowo serek. Następnie p odzieliłam masę na dwie części. Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę. 2 łyżeczki

potrawyregionalne
CIASTO MAXI KING 358

niej herbatniki. Kolej na masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą,  będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać. Rozsmarowałam połowę kajmaku. Ponownie ułożyłam warstwę herbatników. Znów krem mleczny i herbatniki. Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki. Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek

potrawyregionalne
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 159

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)minut przed końcem uruchomiłam termoobieg! Gorący biszkopt wyjęty z pieca (zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia. Krem kajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone

SMYKWKUCHNI
Przecier dyniowy ( puree z dyni ) 259

sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę ją w niewielkiej ilości wody a później miksuję otrzymując gładki krem. Moja dynia miała po oczyszczeniu około 5 kg*. Dynię(...)gąbczastego miąższu oraz obrać ze skóry. Pokroić w małe kawałki. Przełożyć do garnka i podlać ok. 1 szklanką wody. Dusić na wolnym ogniu do rozpadu owocu. Zmiksować na gładki krem dodając 1,5 łyżki soli** Dyniowe puree należy przelać do wyparzonych słoików i wekować dwukrotnie w odstępie dobowym. Z podanej porcji wychodzi ok. 10 x 0,5 l słoików

kawawszklance
ucieraniec na bogato 114

byłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka(...)masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone  200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
torcik jabłkowo-miętowy 139

znowu. Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 3 małe jajka (lub dwa duże) 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus: 6 dużych jabłek 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej na krem: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła na wierzch: 1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort bakaliowy z brandy 134

Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu.  *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru(...)ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania