krem - 19817 przepisów (strona:414/1322)

Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 154

Dzień Zakochanych tuż, tuż, więc czas pomyśleć o tym, jak zaskoczyć ukochaną osobę. Idealnym rozwiązaniem będą biszkoptowe serduszka przełożone przepysznym kremem malinowym (doskonały także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć świeżych, lub też kilka łyżek dżemu malinowego, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość cukru) 200 g śmietany kremówki (30-36%) pół szklanki cukru pudru łyżeczka zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix) Polewa: Przepis tutaj . Do dekoracji: kolorowa posypka

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki z colą 161

łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka  200 ml coli  150g rozpuszczonego masła * o poj. 250 ml Do dekoracji: cukier puder, lub Krem malinowy: Podwójna porcja  wg tego przepisu. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W jednej misce wymieszać przesiane składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao). Do drugiej miski wbić(...)masło, colę i jajka. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu babeczki można udekorować kremem malinowym lub wystarczy je posypać cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: Blog Ani ;  detsoteliv.no Jeśli chcecie udekorować je tak, jak na widocznych zdjęciach, to trzeba: 1) odciąć górę babeczki

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki pomarańczowe 162

szczypta soli 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki(...)masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Źródło/ Inspiracja:   arabeskawaniliowa.blogspot.com Krem pomarańczowy: 1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone. 2. Dodać startą skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać cukier puder. 3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy

Domowa Cookierenka Agi
Rolada jagodowa 256

Ponownie jagody w roli głównej :) A to wszystko za sprawą kremu, który popełniłam przy okazji jagodowych babeczek . Tak mi zasmakował, że zrobienie kolejnego wypieku z wykorzystaniem tego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy(...)pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia. Masa jagodowa: Przygotować wg tego przepisu. 13. Roladę rozwinąć. 14. Rozsmarować krem jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki). 15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: kuchniaaleex.blogspot.com (rolada

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 187

wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji(...)Następnie przelać masę przez sito i rozlać do kokilek. Po całkowitym ostudzeniu wstawić crème brûlée do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem: powierzchnię kremu posypać cukrem i skarmelizować za pomocą specjalnego palnika gazowego - cukier powinien się całkowicie rozpuścić i lekko zarumienić tworząc na kremie skorupkę. Źródło/ Inspiracja: Mastering the Art of French Cooking . Volume

Domowa Cookierenka Agi
.865. pasiaste tofu 90

bananowy waniliowo- karobowy krem z tofu w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Poranne światło załamuje mnie bardziej kiedy patrze na te zdjęcia, niż podczas ich robienia...Ale czego się spodziewać jeśli trzeba wstać w SOBOTĘ o tak nieludzkiej porze i jeszcze iść na praktyki. Zdecydowanie wolałam popołudniową zmianę...Dlatego żeby móc pospać choć te 10 minut dłużej śniadanie przygotowałam wczoraj(...)cytryny, banana i substancję słodzącą miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół, do jednej części dodajemy karob i wodę, mieszamy. W naczyniu w którym będziemy podawać krem wykładamy na przemian 2 łyżki masy jasnej i karobowej, postępujemy tak do wykończenia składników. Można jeść od razu, ale najlepiej ostawić do lodówki na noc lub min. 3 godziny - smaki się "przegryzą

breakfast of dreams
.919. żeby przywołać wiosnę 115

jogurtowy krem z tofu z młodym jęczmieniem i tahini~ Zielony krem...aby na dworze się bardziej zazieleniło :) Wczoraj była okropna pogoda, wietrznie, zimno, deszcz padał... Gdzie ta wiosna? Chyba po drodze zabłądziła... :( Całe szczęście koniec tego tygodnia! Dzisiaj jeszcze ostatni sprawdzian i mogę odetchnąć. Niestety nie na długo, bo od następnego tygodnia sprawdziany i kartkówki powracają...Może już(...)proszku ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wstawiamy na noc do lodówki*. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *nie jest to konieczne, ale krem smakuje lepiej gdy smaki się przegryzą, poza tym po nocy w lodówce także zgęstnieje

breakfast of dreams
.992. czekoladowy (?) mus (?) z... 143

kakaowy krem / mus z ciecierzycy z puree truskawkowym~ Jakie to było pyszne! ♥ Kocham ciecierzycę - i na słodko i na wytrawnie. A najlepsze, że nic z niej się nie zmarnuje, bo nasiona można zjeść, a wodę z puszki czy z gotowania użyć do bez lub biszkoptu :D Btw. w sobotę udalo mi się zrobić biszkopt który już nadaje się do publikacji(...)trzecim razem...) więc niedługo przepis!!! :) A na razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~120g jogurtu sojowego ~15g kakao naturalnego ~cukier/stevia/syrop z agawy do smaku Ciecierzycę, jogurt i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, słodzidło

breakfast of dreams
Ciasto "Fale Dunaju" 122

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia maliny (lub inne owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem(...)jasną warstwę ciasta. Na górze dość gęsto układamy owoce. Jak nie mamy świeżych to równie dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowe z kremem grysikowym 109

Ciasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach

Wanilia i Kardamon
Walentynkowy deser z ajerkoniakiem 202

sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu.  Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec(...)puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia.  Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji. Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem

Wanilia i Kardamon
Proste ucierane ciasto + jak naprawić zważone ciasto lub krem 153

jednym - na niespodziewanych gości i w razie niespodziewanego wypadku. Bo nie wierzę, że każdy z nas, przynajmniej raz nie zepsuł kremu lub ciasta na bazie masła. Mnie na przykład udało się to nawet dziś, a ciasto mimo wszystko wyszło pyszne. :3 300g mąki tortowej 250g masła lub margaryny  5 jajek  (L) 2 torebki cukru wanilinowego, najlepiej jednak(...)się rozwarstwiła, należy po pierwsze przestać rozpaczać i chcieć wysyłać męża po kolejną porcję składników. ;) Nastawiamy zamiast tego garnek do gotowania na parze, do którego wstawiamy miskę z maślanym kremem. Dobrze mieszając, trzymamy na nim krem do momentu, aż masło połączy się znów w puszystą, jednolitą masę. Kiedy będzie gotowe, dodajemy resztę składników, jak wcześniej.. tadam! Naprawdę działa

Kuchenna Kontrrewolucya
Proste owocowe tiramisu 211

Prosty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam…     Składniki(...)średnich obrotach do połączenia składników. Dodać rozgniecione owoce, wymieszać łyżką. 3. Biszkopty maczać w alkoholu i 2-3 biszkopty ułożyć na dnie pucharka deserowego. Przykryć je 1-2 łyżkami kremu w owocami i na wierzchu znów ułożyć nasączone biszkopty. Tak składniki układamy warstwami do wyczerpania. Na samym końcu powinien być krem. Deser wstawić do lodówki na parę godzin. 4. Tiramisu

Mała Cukierenka
Ciasto jabłkowo - orzechowo - kokosowe. 120

szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 22 dag masła lub margaryny 4 duże jabłka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Krem: kostka masła lub margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 50 ml wódki Blat kokosowy: 6-7 białek niepełna szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych(...)wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem: Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki puch. Dodawać partiami zimny budyń. Na końcu wlać wódkę

My simple kitchen
Ciasto kawowe w paski 115

Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek(...)dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami zimny budyń

My simple kitchen