się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Masło w temperaturze pokojowej tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem(...)esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto i odcinamy. Tak samo z kolejną foremką. Foremkę układamy
Gotowanie i blogowaniechciałam napisać??? Od wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów(...)rozgrzanym oleju. Orzechy prażymy na suchej patelni. Studzimy. Z wywaru usuwamy listek i ziele. Dodajemy cebulę, przeciśnięty czosnek, orzechy i migdały (zostawiamy trochę do dekoracji). Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy i pyrkoczemy dalsze 15 minut. Nalewamy do miseczek, dekorujemy kiełkami buraka i orzechami i migdałami
Dzieje kuchennej Wiewióryrękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem. Krem Składniki 200 g śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać. Powstały krem
w mojej kuchnibardziej tym lepiej. Taka też jest ta tarta. Może i nie zdobędzie serca wszystkich smakoszy słodkości ale na pewno zachwyci fanów gorzkiej czekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany smakiem soczystych, orzeźwiających malin. Dla mnie rewelacja. Mocne espresso, pyszna latte i jestem w raju. Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli(...)specjalnych kulek, grochu lub kamyczków. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Ściągamy obciążenie i papier, dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 150 g malin + kilka do dekoracji 250 ml śmietany kremówki 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu klonowego, złocistego lub miodu 60 masła Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia
Made By Mom And SonPonieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje(...)białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy żółtka, a następnie mąki, proszek i ocet. Pieczemy 25-30 minut w 170 st. C Krem: 3 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy
Cynamonowe szczęścieczekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem waniliowy (budyniowy z ricottą): 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka 100 gram ricotty 3 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) Przepis na krem waniliowy Budyń gotuję(...)deserową. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabohaterem i myślą przewodnią było wedlowskie kakao ciemne z Ghany. Naszym kulinarnym wyzwaniem były dwa dania: vege burgery z burakiem i kaszą jaglaną kakaową bezę z kremem chałwowym Ja miałam przyjemność być w drugiej grupie, pod dowództwem Mistrza Janusza, która miała za zadanie przygotować bezę. Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu(...)będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców i pysznego kremu chałwowego, przygotowanego na bazie mascarpone. W smaku były idealne, nie za słodkie, a krem chałwowy był dla mnie prawdziwym odkryciem. Bardzo dziękuję organizatorom warsztatów za zaproszenie. Było bardzo
Kulinarne przygody Gatitypołączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Wystudzone ciasto (może opaść) posmarować kremem. Podawać schłodzone :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiaj pomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem(...)mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy. Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce na 30 minut. Składniki na krem: 175 g masła 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego) ponadto 3 banany 6 kostek gorzkiej czekolady
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie: Składniki na babeczki(...)średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 15-18 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy krem maślany. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy śmietanę, aromat i zielony barwnik, po czym ucieramy na średnich obrotach do połączenia składników. Z lukru robimy kwiaty. Dzielimy lukier
W poszukiwaniu inspiracjiczekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się(...)babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja... A więc do dzieła... :) Aaaa... jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego(...)zapachu po tej zupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól
Bon appetit mon amieNONE X-NONE W związku z tym, że mamy pełnię sezonu pomarańczowego korzystam z tego owocu, w ciepłej radosnej barwie, dodając go też do deserów. Dzisiaj na deser krem pomarańczowy, który można podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false(...)NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
Bon appetit mon amiestrączkowymi (w dużej mierze przyczyniło się do tego prowadzeniu bloga). Dzisiaj wykorzystuję je do robienia zup, dań głównych, sałatek i przekąsek. W dzisiejszym wpisie z cyklu zupa na niedzielę krem z cieciorki.Właściwie to już kolejna wersja tej zupy, tym razem łagodna i znacznie oszczędniejsza. ( tu znajdziecie wersję pikantną, znacznie bardziej rozgrzewającą z nutą azjatycką) KREM z CIECIORKI (wersja(...)niej posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy odsączoną ciecierzycę, rozmaryn i bulion. Gotujemy około 40 minut. Kiedy ziarna będą miękkie wyjmujemy z garnka rozmaryn,a ciecierzycę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Bon appetit mon amieSkładniki: ciasto: 500g mąki tortowej 1 kostka margaryny 250ml gęstej śmietany 1 cukier waniliowy krem: 500ml śmietany kremówki 2 śmietan - fixy 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy(...)paski, które nawijamy na metalowe rurki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. krem: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy przestudzone rurki. Na koniec posypujemy cukrem
Prosto i Smacznie z Anetą