krem - 19817 przepisów (strona:398/1322)

Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel" 113

bohaterem i myślą przewodnią było wedlowskie kakao ciemne  z Ghany.  Naszym kulinarnym wyzwaniem były dwa dania: vege burgery z burakiem i kaszą jaglaną kakaową bezę  z kremem chałwowym Ja miałam przyjemność być w drugiej grupie, pod dowództwem Mistrza Janusza, która miała za zadanie przygotować bezę. Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu(...)będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców i pysznego kremu chałwowego, przygotowanego na bazie mascarpone. W smaku były idealne, nie za słodkie, a krem chałwowy był dla mnie prawdziwym odkryciem. Bardzo dziękuję organizatorom warsztatów za zaproszenie. Było bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ekstrymalnie czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym 131

połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Wystudzone ciasto (może opaść) posmarować kremem. Podawać schłodzone :) Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą 260

Dzisiaj pomysł na wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu!  Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem(...)mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy. Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce na 30 minut.  Składniki na krem: 175 g masła 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego) ponadto 3 banany 6 kostek gorzkiej czekolady

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet 194

cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie:  Składniki na babeczki(...)średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 15-18 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia.  Przygotowujemy krem maślany. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy śmietanę, aromat i zielony barwnik, po czym ucieramy na średnich obrotach do połączenia składników.  Z lukru robimy kwiaty. Dzielimy lukier

W poszukiwaniu inspiracji
Muffiny dla czekoladoholików 201

czekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się(...)babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krem z pora 193

Eksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję.  Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja...  A więc do dzieła... :)  Aaaa...  jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego(...)zapachu po tej zupie , to bez obaw -  pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól

Bon appetit mon amie
Krem pomarańczowy 199

NONE X-NONE W związku z tym, że mamy pełnię sezonu pomarańczowego korzystam z tego owocu, w ciepłej radosnej barwie, dodając go też do deserów. Dzisiaj na deser krem pomarańczowy, który można podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false(...)NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat

Bon appetit mon amie
Zupa na niedzielę - krem z cieciorki (wersja łagodna) 105

strączkowymi (w dużej mierze przyczyniło się do tego prowadzeniu bloga). Dzisiaj wykorzystuję je do robienia zup, dań głównych, sałatek i przekąsek. W dzisiejszym wpisie z cyklu zupa na niedzielę krem z cieciorki.Właściwie to już kolejna wersja tej zupy, tym razem łagodna i znacznie oszczędniejsza. ( tu znajdziecie wersję pikantną, znacznie bardziej rozgrzewającą z nutą azjatycką)  KREM z CIECIORKI (wersja(...)niej posiekaną cebulę.  Do zeszklonej cebuli dodajemy odsączoną ciecierzycę, rozmaryn i bulion. Gotujemy około 40 minut. Kiedy ziarna będą miękkie wyjmujemy z garnka rozmaryn,a ciecierzycę miksujemy na krem.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe

Bon appetit mon amie
RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 630

Składniki: ciasto: 500g mąki tortowej 1 kostka margaryny 250ml gęstej śmietany 1 cukier waniliowy krem: 500ml śmietany kremówki 2 śmietan - fixy 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy(...)paski, które nawijamy na metalowe rurki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. krem: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy przestudzone rurki. Na koniec posypujemy cukrem

Prosto i Smacznie z Anetą
SNIKERS LENY 296

Masa:  - 0,5  kostki margaryny  - 3-4 łyżki miodu  - 300-400 g orzechów włoskich  - 0,5 szkl. cukru  Krem:  - 3/4 kostki masła lub margaryny  - 3 żółtka  - 1,5 szkl. cukru pudru  - 1 cukier wanilinowy  - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej(...)Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym

Moje Słodkie Piekiełko
Pijak-Cycki Murzynki 467

się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram(...)NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:)  Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy

Moje Słodkie Piekiełko
Leśny Mech ciasto szpinakowe 395

Ciasto-blat szpinakowy:   450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju  2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut w 180* do tzw. suchego patyczka, bez termoobiegu. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, kiedy napęcznieje wstawiamy na ok 30 sekund do mikrofalówki, żeby zrobiła się lejąca i całkowicie się rozpuściła. Uważamy by się nie zagotowała, studzimy. Śmietanę ubijamy

Moje Słodkie Piekiełko
Zupa marchewkowa z cytryną i imbirem 206

Delikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem

Mohiella
Domowa nutella 242

Dzień dobry! Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób! Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli czyli kremu z orzechami laskowymi. Nie ma co ukrywać - mój krem ma nieco inny smak i konsystencję niż sklepowa wersja, jednak czy jest przez to gorszy? Oczywiście, że nie! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
groszkowy krem 121

Groszkowy krem, wegański i banalnie prosty. Nie wymaga wielu składników, szybki w wykonaniu i do tego pyszny... Cóż chcieć więcej? SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku 2 szklanki wody garstka liści melisy garstka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego +do podania: tofu wędzone, rzodkiewka, jogurt sojowy WYKONANIE:  Groszek blendujemy z wodą i ziołami. Tofu i rzodkiewkę kroimy w plasterki, po czym(...)umieszczamy na dnie miseczki. Następnie wlewamy do niej groszkowy krem- ozdabiamy jogurtem sojowym.  Ps. Możemy podgrzać krem, aby zjeść go na ciepło

healthy dreams