Jednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem
Wrzosowa Polanawiększe okazje. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 6 dużych jabłek 4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę(...)cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy
Cukiernia PychotkiOpis: Creme Brulee to wykwintny francuski deser. Jest to pyszny, waniliowy krem, zapiekany pod cienką warstwą karmelu. Ten deser przygotujemy szybko, a na pewno zachwyci swoim smakiem każdego. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 40 g cukru 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka Sposób przygotowania: Na małym ogniu w rondelku gotujemy śmietanę oraz cukier. Do tego wrzucamy również(...)się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubić trzepaczką, aby nie powstała puszysta masa. Do żółtek powoli dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy trzepaczką, bez ubijania kremu. Masa powinna być gładka. Masę przelewamy do foremek do zapiekania, najlepiej przelewać przez sitko. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni. Pieczemy przez ok 50 minut. Po ostudzenia najlepiej odłożyć masę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzisiaj zupa krem. Krem z pieczonych warzyw o smaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry
SMYKWKUCHNIKruche babeczki to małe słodkie cudeńka, które można nadziać różnymi kremami i przybrać różnymi owocami. Cieszą zarówno podniebienie jak i oko. Moja córeczka uwielbia takie babeczki a te powstały specjalnie dla niej na urodziny. składniki: ciasto na babeczki 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli krem kawowy 400 ml śmietanki(...)deskę do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Nadal ubijać aż składniki się połączą. Na koniec dodać śmietan-fix. Za pomocą rękawa gotowym kremem nadziać wystudzone babeczki. Udekorować dowolnie owocami oraz listkami mięty. Wyszło mi 25 babeczek, 15 o średnicy 6 cm i 10 o średnicy
Monia miesza i gotujetorcik jeszcze smakuje :)Tak i było w tym przypadku. Składniki na formę okrągłą 19 cm: mąka pszenna typ 500 4 łyżki jaja L 3 szt cukier 1 łyżka Krem malinowy : śmietana 30% 500 ml mascarpone 250 g 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona (500 g) żelatyna 2 płaskie łyżki Dekoracja: rękaw(...)reszty naszego musu i mieszamy. Krok 3 Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Krok 4 Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką.Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy
Różowa kuchniaherbaty sok z polowy cytryny 1 łyżka cukru Wszystko wlewamy do kubka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Połową płynu nasączamy spód ciasta. Drugą część zostawiamy do nasączenia wierzchu. Krem 350 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 śmietan fix - ostateczność przy upałach maliny Śmietanę ubijamy na sztywną masę(...)dalej miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej
Emskie SmakiPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka(...)piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając
Emskie SmakiMuffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli(...)Muffinki Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać bitą śmietanę i wszystko razem połączyć. Całkowicie przestudzone babeczki dekorować kremem , do miseczki wysypać kokos. Udekorowane kremem babeczki , maczać delikatnie w kokosie, który stworzy nam białą pierzynkę :-) Tak ozdabiać możemy każdego rodzaju muffinki czy też babeczki. Do kokosu możemy
Aromatyczne Podróżeśmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć. Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos wsypać do szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie na małe(...)kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski. Z rodzynek oczka , a grzebień z przekrojonej na pół suszonej figi. zajączki i kurczaczki
Aromatyczne PodróżeKrem cukiniowo-dyniowy Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni. Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować ! Składniki: 1 l bulion 2 średnie cukinie 1/2 kg dyni 2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie
Aromatyczne Podróżecukru 200 g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki letniego mleka na warstwę sezamową: 300 g sezamu 150 g masła 6 łyżek miodu 1/3 szklanki cukru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 300 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier(...)następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek 240 g drobnego cukru choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki, by krem stężał kroić najlepiej nożem piłką. Podawać z musem jeżynowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli 2 jajka, lekko rozstrzepane widelcem ½ szklanki śmietany 18% Składniki na kruszonkę: ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ¼ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie: Włącz piekarnik(...)Wyjmij ciasto z piekarniku i usuń papier wraz z obciążnikami. W międzyczasie w średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól. Dodaj jajka i śmietanę i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu. W celu przygotowania kruszonki w średniej misce wymieszaj cukier i mąkę, po czym dodaj masło. Wymieszaj całość rozgniatając palcami masło, aż powstanie typowa kruszonka. Włóż do podpieczonego spodu wiśnie
karmelowypięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto parzone: 4 jajka 110 g masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin Różowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z malin(...)sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz zmiksowane i przetarte przez sitko
Nastoletnie Wypiekanie