krem - 19817 przepisów (strona:383/1322)

Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 157

receptury inspirują! nie są bardzo skomplikowane, może nie tradycyjne w polskim znaczeniu tego słowa ale raczej nie ekscentryczne.  Wykorzystałam przepis na Terynę oraz ten, na pyszny i rozgrzewający krem. O tym jak smaczna jest ta książka świadczy choćby ilość fiszek umieszczonych przez moje dzieci w tymże tomiszczu :)  to mama ma zrobić i już hehe :) zerknijcie TUTAJ by się(...)przekonać. A co mogę napisać o zupie?  Bardzo esencjonalna, pikantna, pachnie niesamowicie i chrupie czasami... Świąteczny krem z pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa szczypta ziaren kolendry 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki pestek dyni szczypta chili 1 litr bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z wątróbki na kanapki 234

Kanapki z pastą z makreli rozeszły się wczoraj jak „ciepłe bułeczki” https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/05/07/pasta-z-makreli/ dlatego na niedziele postanowiłam przygotować również coś do smarowania pieczywa. Znalazłam przepis na krem z wątróbki w gazetce z biedronki i postanowiłam wypróbować. Za wątróbką nie przepadam ale w tej wersji naprawdę mi posmakowała. Składniki: 500 g drobno pokrojonej wątróbki drobiowej 100 g masła(...)odparuje. 2. Dodać listki laurowe, patelnię przykryć i wszystko dusić kolejne 10-15 min. Wyłączyć i zostawić do przestygnięcia. Listki wyjąć a całość zmiksować ze śmietanką na gładki krem. 3. Kromki pieczywa obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem rozmarynu i soli. Kiedy będą chrupkie posmarować kremem i dżemem figowym. Pyyycha

Mama z miasta
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 183

cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, często mieszając. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 łyżce mąki kukurydzianej ciągle mieszając (aby nie powstały grudki).  Po zagotowaniu kremu gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Krem zdjąć z ognia, i dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i poczekać do rozpuszczenia.  Gotowy krem

Receptura smaku
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 159

szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny(...)pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy wody. Wlewamy większa część do garnuszka i z tych 50 gr cukru zabieramy

Gotowanie...to proste !
świąteczne ciasto piernikowe z galaretką 1753

Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st.C. Po upieczeniu odstawimy cisto do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 ml mleka 3 żółtka 130 g cukru 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy(...)gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Do foremki wkładamy jedno ciasto piernikowe, wykładamy równomiernie 1/2 część kremu budyniowego, rozkładamy odsączone owoce, wylewamy tężejącą galaretkę,wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy równomiernie pozostałą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem piernikowym. Całość polewamy polewą czekoladową. składniki na polewę

Domowy Smak Jedzenia
METROWIEC 199

Pamiętam, gdy byłam dzieckiem nie mogłam się doczekać aż mama skończy smarować kromki ciasta kremem i posmaruje polewą. Raz w roku takie ciasto musi zagościć, a święta Bożego Narodzenia to najlepsza okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.   SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl(...)jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy

słodki bratek
Ciasto Jamajka 614

prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa(...)gotować i rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać. Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować

Monia miesza i gotuje
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 168

SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę(...)margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta

słodki bratek
Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków 229

Kremy do tej pory jakoś nie były moimi ulubionymi zupami. Jak tylko było do wyboru coś innego - wybierałam coś innego. I sama nie wiem jak i dlaczego, nagle polubiłam, tak po prostu mi się zachciało. Z dnia na dzień coś mi się odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji(...)miałam ochotę na ten krem... to tak połączyłam i wyszło :) Dodałam ziemniaki, bo z samego szpinaku konsystencji by raczej nie było. Wyszedł nie najgorszy, ale czegoś mu brakowało. Za radą niezawodnych koleżanek z naszej grupy " Pogotowie Kulinarne " na Facebooku dodałam ser (żółty, bo innego nie miałam pod ręką) i doprawiłam gałką muszkatołową. To zdecydowanie dopełniło całości :) Taki krem

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki - choinki 133

zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem:  300g śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek(...)sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego wykładamy krem na każdą z babeczek formując kształt choinki: zaczynamy od dużych okręgów

Szefowa kuchni
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 142

Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm  (fot.2) .  Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika

Świat Ciasta
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 181

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną smakiem miodu. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy połowę masy kawowo-cynamonowej. Przykrywamy drugim krążkiem, […] Artykuł Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Przekładaniec orzechowy 669

posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy(...)ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczne Muffinki reniferki 170

papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić(...)misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Ponadto: duże precelki oczy - białe groszki mleczne , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady  na noski groszki malinki Udekorować babeczki

Kubki smaku
Rafaello na biszkopcie wg Di 108

wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach .  Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.  Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta(...)rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch.   Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.)  Całość schłodzić w lodówce.  (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania