krem - 19817 przepisów (strona:375/1322)

Torcik a'la Malakoff 98

czarnej porzeczki (około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu(...)śmietankowego  Przygotować krem. 1/2 szklanki mleka wymieszać (najlepiej mikserem) ze śmietanką, żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć

Di gotuje
rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 168

ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 2 łyżki dżemu jagodowego mały koszyczek borówki amerykańskiej Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)pieczenia, delikatnie odkleić z góry papier, na którym piekła się beza. Bezę delikatnie posmarować cienką warstwą jagodowego dżemu. Śmietanę ubić , pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Krem rozsmarować na dżemie, zostawiając na końcu ok 2 cm wolny brzeg (w ten sposób nadzienie nie wycieknie podczas zwijania). Delikatnie, pomagając sobie papierem ze spodu zwinąć roladę. Odstawić do lodówki

6niebo
KRUCHE BABECZKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 150

babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :)  Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie  kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-)  Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych(...)kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.  Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy. Krem: 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną galaretkę chłodzimy. Kiedy zacznie się lekko ściągać (tężeć) delikatnie

Walijskie Pichcenie
Zdrowy tort czekoladowo-malinowy, bez mąki pszennej, masła 184

inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić(...)każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka.   Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone)   2 łyżki miodu   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   1 łyżka wody   500 g twarogu tłustego     5 łyżeczek żelatyny + woda

Chocolate Muffin Blog
Jagodowe Tiramisu 144

moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem.  Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte.  Wsadzamy do lodówki aby deser się schłodził ( najlepiej zrobić dzień przed(...)podaniem). W lesie wysyp jagód, więc dlaczego nie zrobić czegoś pysznego ? Moja wersja Jagodowego Tiramisu :) Aby krem był jeszcze twardszy można użyć jednej śmietany 36% a drugiej 30 %. To sprawi ,ze nasze tiramisu będzie twardsze :) Ostatnio zebrałam aż 9 Litrów jagód, wczoraj tylko Litr, i to właśnie ten litr, a właściwie jego połowę postanowiłam wykorzystać i zamienić go w pyszny

W Moim Magicznym Domu
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły 114

oleju rzepakowego Olej Polski 4 jajka mała łyżeczka proszku do pieczenia mała łyżeczka cukru waniliowego cynamon 1 łyżeczka       Dodatkowo: żurawina 3 garście orzeszki ziemne 300 g Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol) 600 ml śmietany 30 %   Krok 1 Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy(...)wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok 4 Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy. Krok 5 Orzeszki ziemne należy roztłuc tłuczkiem i podprażyć lekko, posypać wierzch ciasta

Różowa kuchnia
Zupa-krem z brokuł 162

ręką miałam brokuły, w ogródku znalazła się marchewka, a w domowej spiżarni czosnek i cebula. Same te składniki wystarczą, aby skomponować z nich coś dobrego. Efekty zobaczycie poniżej. Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku. Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek(...)garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut na średnim ogniu. 4. Na koniec krem można zaciągnąć śmietaną/creme fraiche lub mąką i doprawić do smaku.  5. Całość udekorować pietruszką.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 128

przestudzone masło, łączymy razem.  Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem.  Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone  100 g białej czekolady Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach.  Krem przekładamy(...)patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Torcik marchewkowy z musem figowym, najłatwiejszy, najsmaczniejszy 119

piernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich     Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki    musu figowego(...)minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Upieczone wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam, wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę do całkowitego wystudzenia.   Kiedy   ciasto stygło zrobiłam krem .   Do misy miksera przełożyłam wszystkie składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy.   Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki

Kuchnia u Krysi
Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym 110

Krokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej ( klik ) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków. Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie. Postawiłam na krem czekoladowy! Roladki są pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego(...)jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia

Di gotuje
Biszkopt z malinami 126

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego  do popołudniowej kawy.  Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka  i ciasto gotowe.   Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)Pozostałe mleko gotujemy.  Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem.  Stopniowo dodajemy zimny budyń.  Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt.  Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.  Odstawiamy do przestudzenia.  Maliny układamy na kremie  i zalewamy tężejącą galaretką

Pyszności Słodkości
KAWOWE BABECZKI Z JAGODAMI 157

jagód   SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej Dodatkowo: jagody, rozpuszczona czekolada, posypka WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło(...)średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło

słodki bratek
Szybki, dietetyczny torcik czekoladowy na waflach ryżowych 183

Zapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :)  Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)używamy odżywki) 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego maliny do dekoracji Twarożek, jogurt,  kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
TORCIK CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY 137

serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!!     SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem(...)kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia

słodki bratek
Czekoladowy koktajl z truskawkami 73

Ostatnio truskawki poszły do tarty , która długo u Nas nie stała. Ledwo się schłodziła, a już została zjedzona cała. Dziś poszłam w stronę koktajlu, a konkretnie połączyłam je z kremem czekoladowym. Ciekawy miks, na poprawę humoru lub schłodzenia się na lato. Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób(...)przygotowania Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem czekoladowy i wszystko razem wymieszać. Dorzucić kilka kostek lodu i można delektować się czekoladowym koktajlem w upalne dni. Smacznego

Pink Envelope