posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy(...)ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapapilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić(...)misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Ponadto: duże precelki oczy - białe groszki mleczne , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady na noski groszki malinki Udekorować babeczki
Kubki smakuwymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą. Masę podzielić na 2 porcje. Na pierwszym blacie ciasta(...)rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem. Przygotować wierzch. Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki. Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta. (Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.) Całość schłodzić w lodówce. (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może
Di gotujepieczemy przez ok 30 – 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ja pozostawiałam na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g cukru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, miękkiego wykonanie: 350 ml mleka zagotowujemy(...)Całość wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Maso ucieramy, dodajemy przestudzony budyń i ucieramy na gładki krem. wykonanie po mojemu : 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią. w osobny naczyniu dokładnie mieszamy żółtka z mąką oraz pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się
Domowy Smak JedzeniaDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki
Świat Ciastabanan 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczanej 4 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej Nadzienie 3 banany odrobina soku z cytryny Krem 200 g kasza jaglanej 3 banany duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego sok z całej cytryny 3 łyżki miodu łyżeczka kardamonu Jak zrobić kopiec kreta? Zaczynamy od przygotowania(...)czym przelewamy wrzątkiem. Gotujemy 20 minut do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. W wystudzonym cieście odkrawamy wierzch i wydłubujemy środek, pozostawiając boki i zagłębienie, które wypełnimy bananami i kremem. Banany kroimy wzdłuż na pół, polewamy odrobiną cytryny, żeby nie ściemniały i układamy na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię. Następnie wlewamy jaglaną masę, formując kopiec. Kaszę, jogurt, resztę
Ugotowane pozamiatanemożna po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. A żeby tort ładnie się(...)świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki po 15 cukierków Michałki białych i zwykłych 2 opakowania śmietan-fixu dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 300 ml śmietanki kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProste CIASTO CZEKOLADOWE z dodatkiem lekkiego kremu z serka mascarpone... Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z MASCARPONE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEproste do zrobienia. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 szczypta soli 1 łyżka cukru 2 jajka 3 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody krem: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny pełne 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 cytryny 1 garść fiołków kwiatów 2 łyżki cukru 200 ml jogurtu greckiego Do miski przesiewam mąkę, dodaję(...)będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garśc płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty. Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków
wesoła kuchniaprzechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ drobny szczypta soli 1 łyżka octu winnego 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % truskawki do dekoracji czekoladowe słupki mięta Białka temperatura pokojowa ubijam ze szczypta soli na sztywno i dodaję łyżkę cukru ubijając(...)połączyło się z bezą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni termoobieg na 20 minut potem zmniejszam na 100 stopni na 40 minut. Piekarnik wyłączam i zostawiam uchylone drzwiczki. Krem: Śmietanę zagotowuję i zdejmuję z gazu. Czekoladę łamię i wkładam do śmietany gorącej i mieszam montewką tak długo aż się rozpuści. Nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Jak śmietana
wesoła kuchniaMoja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin 1/2 cytryny 2 łyżeczki pełne żelatyny 2 łyżki cukru puder do posypania Do miski wbijam białka, najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową(...)reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin , i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
wesoła kuchniafajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła(...)rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę. W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem ale nie zagotowuję. Zdejmuję z palnika
wesoła kuchniaszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki(...)jego gęstości. Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. Pozostałe orzechy rozsyp na górze
Gotuj Sam!likier i ponownie wymieszać. 2. Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez sitko przesiać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kuchnia PaulettesRolada kawowa to deser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml. cukier(...)wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty. Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najepiej na całą noc ). Gdy deser wyciągniemy
Kuchnia Paulettes