krem - 19817 przepisów (strona:371/1322)

Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą 102

pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa(...)sicie soczewicę. Mieszamy i nadal gotujemy. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, a także upieczona paprykę. Z garnka z zupą usuwamy kostkę, zupę miksujemy na krem. Dodajemy zioła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zupę zaprawiamy niewielką ilością śmietanki kremowej. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy zupę-krem. Smacznego!   Artykuł Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą

Raj dla Podniebienia
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 518

łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier   Szpinak umyć, osuszyć i obciąć(...)śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować

Ola la LCHF
Ekspresowy 3-bit 145

zapraszam na słodki 3-bit, który przygotujemy w 30 minut. Potem pozostaje nam poczekać aż ciastka zmiękną i gotowe. Składniki: 500 g herbatników 260 g gotowej masy kajmakowej 1 krem w proszku do karpatki bez gotowania 400 ml mleka 330 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/2 szkl cukru pudru 1 op. śmietan-fixu 1 gorzka czekolada blaszka 24x24 Przygotowanie: Blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich masę kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników, lekko je dociskając. Do miski wlewamy mleko i wsypujemy krem w proszku. Miksujemy aż krem zrobi się sztywny i wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 170

kładziemy z nim, powinien się przykleić do posmarowanej Kasią blaszki) i w nagrzanym do 170 stopni piekarniku wypiekać przez 20 minut - lub krócej, jeżeli wypiek nabrał lekko złotawego koloru. Krem: 300 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka 4 łyżki cukru 300 ml kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny(...)czekolady mlecznej jako polewa (czekoladę połamać i podgrzewać z kremówką do rozpuszczenia) espresso do nasączenia ciasta świeże truskawki do dekoracji - 200 g Chłodne blaty nasączyć kawą i przełożyć kremem. Na dno tortownicy wyłożyć mocny papier do pieczenia, położyć pierwszy krążek ciasta, przełożyć go kremem, położyć drugi krążek ciasta i kolejno, do wyczerpania warstw ułożyć tort. Ciasto wstawić do lodówki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki czekoladowo- kawowe 143

produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia. Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek.  Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem kawowy 100g mascarpone  250 g śmietany kremówki 2- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( powinna być jak proszek) 3 łyżki (lub więcej do smaku ) cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować na gładki(...)gęsty krem . Gotowym kremem ozdobić wystudzone babeczki, używając rękawa cukierniczego. Posypać kruszoną czekoladą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto pawi ogon 246

powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 1000 ml mleka 3 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250 g masła dodatkowo(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z rzodkiewek i jabłek 182

Pyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy go zrobić - zróbcie i spytajcie się domowników, jakie są składniki tego kremu. Uwierzcie mi, nikt nie wpadnie na to, że są tam rzodkiewki. Do tego ten piękny kolor :) Składniki: - 3 pęczki rzodkiewek (ok 500g(...)dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem.  Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw). Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub/i podsmażonymi na maśle rzodkiewkami. Smacznego

CookYourself
CIASTO "LEŚNY MECH" 166

szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Na krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%  4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo do posypania pestki granatu do posypania jagody lub borówka amerykańska  WYKONANIE(...)wystygnięcia -ciasto może trochę opaść. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odcinamy wierzch mniej więcej 1/3 wysokości.Odkrojoną część ciasta kruszymy.Pozostałą część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy. KREM Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 min.Następnie podgrzewamy  ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder

Mała w garnku miesza
Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem 118

pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły(...)się podczas gotowania możemy je zblendować. W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców. Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce

VioletoweKucharzenie
Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem 114

Wróciłam z zakupów. Pora była na przygotowanie kolacji. Zrobiłam mega pyszną kanapkę z serkiem wiejskim, z gotowanym burakiem, chipsami kukurydzianymi i kremem balsamicznym. Dla mnie niebo w gębie! To połączenie jest tak pyszne, że podaję przepis, niech idzie w świat! Posypałam buraczki suszonymi tymiankiem, mam ochotę na więcej, takie to dobre było! Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem / 1 porcja(...)Składniki: 1 szt. pieczywa pełnoziarnistego 4 łyżeczki serka wiejskiego 1/2 ugotowanego i obranego buraka 1 łyżka pokruszonych chipsów kukurydzianych tortilla 1 szczypta suszonego tymianku krem balsamiczny do polania kanapki Przygotowanie: Pieczywo przekrawamy na pół. Na połówce układamy serek wiejski. Na wierzchu układamy cienkie plasterki buraka. Na samej górze układamy pokruszone chipsy kukurydziane. Całość polewamy kremem balsamicznym i oprószamy suszonymi tymiankiem

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki czekoladowe. 123

Dzisiaj coś pysznego! Naleśniki czekoladowe, nadają się do smarowania różnymi kremami czekoladowymi, kremami orzechowymi i powidłami. Naleśniki czekoladowe. Naleśniki czekoladowe składniki:  4,5 szklanki mleka, 4 szklanki wody, 4,5 szklanki mąki pszennej, 100 g kakao w proszku, 2 łyżki cukru, 100 ml oleju. 2 jajka. Naleśniki czekoladowe przygotowanie. Mieszam w misce wszystkie składniki. Pozostawiam ciasto aby odpoczęło przez(...)naleśnikowe jest zbyt gęste to dodaję parę łyżek wody. Smażę naleśniki z dwóch stron. Układam w stosik i podaję gdy są gotowe.  Do naleśników podaję zazwyczaj biały ser, krem czekoladowy, lub powidła

Pani domowa
TORT BEZOWY DACQUOISE 338

beza: 6 białek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 150 g kajmaku 1/2 szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao do dekoracji Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze(...)pozostawiamy bezy do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała. Pora na przygotowanie kremu. Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową i miksujemy na jednolitą masę. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę

KuchcikoweLove
Deser Pavlowa wg Aleex 136

śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć z mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo do śmietany podczas ubijania 1 łyżkę cukru pudru. 2. Przygotować szklaneczki lub pucharki(...)każdej szklaneczki wsypać pokruszone dość drobno herbatniki. Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch deseru ozdobić porcją frużeliny. 7. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu. Te, które zostaną, przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Proste ciacho dla zabieganych 123

smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy

Kuchnia od dwojga
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone 227

Pychotka,delikatna,chrupiąca z pysznym kremem i owocami-posmakuje każdemu-zdjęcia na szybko robione bo zniknął błyskawicznie polecam Składniki: na bezę: 9 białek temp. pokojowa 450 g cukru drobnego 1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny  na krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce(...)Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu mleko z tubki do smaku.Kremem przekładamy bezy dajemy do środka owoce i na wierzch możemy również posmarować resztą kremu i posypać owocami Gotowe-Smacznego

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania