krem - 19817 przepisów (strona:367/1322)

Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 408

wprawione w boju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów.   Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak.   Podobnie(...)likier Carolans – tam mamy mieszankę kilku rodzajów whiskey z dodatkiem innych alkoholi, śmietanki i irlandzkiego miodu. Nawet Kerrygold, firma którą możecie znać ze sprzedawanego u nas masła, ma swój krem irlandzki. Jego skład to najlepsza śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel

Karo in the Kitchen
Tort Frozen 147

kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy w naczynia prostokątne i duże. Kiedy dobrze(...)mniej  więcej tak. Teraz musimy pokryć go dekoracją. Tutaj przyszedł mi z pomocą internet ,gdyż w tej kwestii byłam ciemna jak tabaka w rogu. Podaję przepis na podstawowy krem maślany , który można wykorzystać pod masę cukrową. kostka masła (200g ) 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe z burakiem 231

który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju(...)rzepakowego 180 g mąki 50 g kakao 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: *Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone, wystudzone buraki

Smakowity Blog Kulinarny
Słonecznikowiec 683

Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto z podpiekanym, chrupiącym słonecznikiem w karmelu. Maślany krem kajmakowy jest dość ciężki (jak to bywa z ciastami na bazie masła) jednak w połączeniu z wilgotnym ciastem, czekoladą i słonecznikiem otulonych karmelem tworzy bardzo ciekawe i smakowite ciasto, które z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Słonecznikowiec - Składniki: Ciasto: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao(...)jasną, puszystą masę.  Ta czynność powinna zając nam sporo czasu - im bardziej ubijemy masło tym puszystsza będzie masa. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy po łyżce masy kajmakowej (aby krem był jeszcze bardziej puszysty warto wcześniej samą masę również zmiksować). 2/3 słonecznika dodajemy do powstałej masy i mieszamy do wymieszania składników. Na dolną część ciasta wykładamy powstały krem i przykrywamy

Słodka Strona
Gryczany omlet z kakaowym kremem :) 126

kaszy gryczanej niepalonej  1 łyżka nasion chia 1 łyżka cukru kokosowego 50 ml napoju kokosowego 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka oleju kokosowego  Krem kakaowy: 1/2 awokado 2,5 łyżeczki mixu NutriBlast (NutriBullet) 1 łyżka nektaru kokosowego  1 łyżeczka masła orzechowego  ok. 50 ml napoju roślinnego  Migdałowa posypka: migdały  Przygotowanie: Kaszę(...)zamiksuj.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę, uformuj łyżką okrągły placek, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż ok. 3 minuty. Czynność powtórz z drugiej strony.  Przygotuj krem miksując wszystkie składniki w Nutribullet , jednak używając już standardowego ostrza.  Gotowy omlet posmaruj przygotowanym kremem kakaowym oraz posyp zmielonymi w Nutribullet migdałami  Nutribullet w praktyce :)  Przed

Zdrowie na języku :P
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 166

nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę! Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy, dodajemy połowę płatków, dokładnie mieszamy. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy. Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników. Podajemy mocno schłodzone! BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SPÓD: * czekolada mleczna

Ostra na Słodko
Orzechowiec z kawą 245

kawą Składniki: do ciasta potrzebne będą: 6 białek 2 jajka 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g orzechów włoskich zmielonych szczypta soli do kremu kawowego: 400g jogurtu naturalnego 2 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka mocnego espresso 3/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Zmielone orzechy wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka(...)podgrzewaj, aż się rozpuści. Jogurt utrzyj z cukrem, wlej pozostałe espresso i dokładnie wymieszaj. Ucierając wlej cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubij i dodawaj porcjami w krem kawowy delikatnie mieszając. Kiedy zacznie tężeć wylej połowę na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż resztę kremu. Odstaw do całkowitego stężenia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z jarmużu - wegańska :) 112

przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie, to uwierzcie, że zupa ta w smaku jest całkowicie inna! Bardzo smaczna, kremowa, gęsta i aromatyczna. Konsystencja przypomina(...)której dodaję kaszę jaglaną, czy jakby troszkę kleistą, jednak kaszy tu nie ma, a porcją węglowodanów są ziemniaki. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a mając w posiadaniu gotowy bulion przyrządzisz go jeszcze szybciej :)  Składniki: 750 ml wegańskiego bulionu (Amandin) 225 g liści jarmużu 3 średnie ziemniaki  1 duża cebula 2 ząbki czosnku  2 łyżki oliwy

Zdrowie na języku :P
Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką. 179

smakuje naprawdę dobrze. Użyłam kwiatów hibiskusa które możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 1 jajko 5 dag cukru  krem; 2 jajka 1 szklanka  kwaśnej śmietany 1 szklanka mleka ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu.com.pl 1 budyń waniliowy 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo(...)28cm) Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem , lub kulkami ceramicznymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i piec około 15 min. Wszystkie składniki kremu dokładnie ze sobą zmiksować aby nie było żadnych grudek. Wyjąć ciasto zdjąć obciążniki wylać na nie delikatnie krem. Zapiekać około 30 min. Kwiaty hibiskusa zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa krem z buraków 141

Zupa krem pojawiła się ostatnio już na kilku blogach, ale mnie do jej zrobienia zainspirował Polski przewodnik Paleo, którego recenzję znajdziecie tutaj . Trochę przepis wzbogaciłam, tak, że to już nie paleo, ale na pewno, pyszna zdrowa i pożywna zupa. Mam to szczęście, że ile razy jestem u rodziców i tylko sobie zażyczę dostaję zapas parowanych buraków, więc oszczędność czasu ogromna(...)takie buraczki spokojnie w lodówce leżakują 4-5 dni tak więc nie musiałam czekać aż się upieką tylko przystąpiłam do gotowania. Mi ten krem posmakował, zjadłam na obiad i śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula

Cynamonowe szczęście
KREM DYNIOWY 176

Zawsze przygotowywałam zupę dyniową pikantną. tak przygotowałam ją pierwszy raz i tak już zostało... Ostatnio miałam okazję spróbować krem dyniowy lekko słodki i choć pierwsze wrażenie było dość dziwne (jak dla mnie), to z każdą następną łyżką zupa smakowała mi coraz bardziej. Możecie sobie wyobrazić jak bardzo, skoro od razu następnego dnia musiałam stworzyć swój odpowiednik. Kiedyś nie wyobrażałam sobie(...)słodkiej zupy dyniowej, a teraz i owszem... Co prawda nadal nie preferuję zup dyniowych na mleku, ale wykombinowałam zupę bez niego. Z tej, którą miałam okazję degustować zapożyczyłam dodatki, krem dyniowy idealnie komponuje się bowiem z wędzonym twarogiem i szczypiorkiem. W wersji dla wegan polecam zamiast twarogu wędzone tofu lub po prostu tylko wędzoną słodką paprykę, lub jedno i drugie

Smaczne Zdrowe
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 164

Urządzenie, które pomoże przygotować Ci nie tylko ciasta ucierane, ale także- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie zupę na gładki krem.   Co mnie zauroczyło tak na pierwszy rzut oka? przede wszystkim pojemna misa robota(...)niej pianę na pokaźną bezę lub wyrobicie ciasto na dwa chlebki pokrywa do misy wraz z lejkiem, który ułatwia nam dodawanie składników już w trakcie wyrabiania ciast czy kremów hak do ugniatania i mieszadło z powłoką Teflon® zapobiegającą przywieraniu (naprawdę łatwe czyszczenie!) szklany blender (zazwyczaj spotykałam się z plastikowymi) moc 1300W, czyli dość sporo, nie będzie więc problemu z wyrabianiem

Kuchnia w czekoladzie
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1089

pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej(...)delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tę samą w której piekliśmy biszkopt). Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170°C. Krem: Do mleka wrzucamy cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy

Słodka Strona
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 161

Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche(...)palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny budyń. Od momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika;  odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy), gdy odstawiamy na dłuższy czas przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, Nadzienie wiśniowe 500 g wypestkowanych wiśni

Kubki smaku
Krem z dyni z dodatkiem tahini 149

Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu zabiegowi zupa stała się aksamitna i kremowa. Krem podrasowałam prażonymi ziarnami czarnego sezamu, by nawiązać do tahini oraz olejem rzepakowym aromatyzowanym rozmarynem, który stał się wyrazisty i niebywale aromatyczny! Dlaczego olej rzepakowy przeważa w mojej kuchni? Stosuję rafinowany(...)gotuję warzywa do miękkości. Zajmie to około 10-15 minut. Po tym czasie wlewam mleko oraz dodaję tahini. Całość dokładnie mieszam, podgrzewam a następnie miksuję blenderem na gładki krem. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni prażę sezam. Tuż przed podaniem posypuję krem sezamem i polewam aromatyzowanym olejem rzepakowym. Dekoruję świeżymi ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja