pęsetą. Tak przygotowaną rybę przełożyć do miski lub głębokiego talerza i skropić cytryną. Ricottę przełożyć do miski, dodać chrzan, umyty i drobno posiekany koperek, po czym dobrze wymieszać. Krem chrzanowy rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (zostawić odrobinę do posmarowania ryby). Łososia przełożyć na krem i przyprawić solą i pieprzem. Następnie rybę posmarować delikatnie chrzanem i rozsmarować na nim pozostały krem
Passions hobbies lifebudyń zacznie gęstnieć (cały czas mieszając by nie powstały grudki). Gotowy budyń przelewamy do czystej miski i wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Gdy budyń ostygnie przygotujemy krem – ubijamy miękkie masło tak aby było puszyste (chociaż w moim mikserze planetarnym się to nie do końca powiodło) po czym porcjami dodajemy budyń. Ja dodałam jeszcze ok 2 garście(...)wiórek kokosowych. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciastka i przekładamy je kremem. Na wierzchu powinien znaleźć się krem, na którym ja rozsypałam niedbale kulki rafaello a resztę posypałam kokosem. Ciasto wsadziłam do lodówki na ok 2-3 h. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniemasa łatwo przywiera), zagotowujemy kaszę aż stanie się gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimną kaszą. Całość łączymy na gładki krem i dzielimy go na pół. Mus owocowy: Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy(...)szybko przenosimy ciasto np. na deskę.Nie jest to jednak konieczne i możecie pozostawić ciasto w blaszce. Spód wykładamy warstwą herbatników (jeśli trzeba docinamy herbatniki). Na to wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Gdy się troszkę schłodzi wylewamy bardzo gęsty, tężejący mus owocowy i ponownie wstawiamy do lodówki
My simple kitchenkuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis de Belém, czyli(...)odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień i ubijamy aż zacznie „rosnąć”. Powinien nam powstać krem. Gotowy krem wlewamy do miseczek i podajemy na zimno lub ciepło posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka
Słodkie okruszkidodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy. 4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem. 6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Krem jarzynowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku(...)minut. 6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki. 7. Zmiksować na gładki krem. 8. Dodać resztę bulionu. Nadal miksując, dodać śmietanę, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 9. Tak przygotowany krem schłodzić. Jeśli chcemy podać go w wersji chłodnika, musi ostygnąć zupełnie
W mojej kuchniwyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już(...)poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy na plasterki, połówki lub inne kształty. Przygotowanie Na upieczone i ostudzone ciasto nakładamy równomiernie krem. Następnie układamy wszystkie owoce w dowolny wzorek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na około
Programista w kuchniNajlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe(...)osobnym garnku z wodą z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru przez 5 minut. Po przestygnięciu dorzuciłam brokuła do bulionu z warzywami i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Krem podawałam z uprażonym słonecznikiem, olejem lnianym i łyżką śmietany. Smacznego
Receptura smakuPyszna kremowa zupa kalafiorowa z boczkiem. Jest to moja kolejna propozycja na zupę krem na blogu. Ja po prostu takie zupy uwielbiam! No dobra - pomidorówkę z makaronem też lubię ale to smak z dzieciństwa i z nim się nie dyskutuje ;) Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym kremem z kalafiora, z 5 składników! Składniki: - 400g kalafiora(...)maśle i dodaj do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać bulionem* i gotować do miękkości warzyw. Przypraw i zmiksuj blenderem. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Do talerzy nalać zupy krem i na wierzch wyłóż podsmażony boczek. Smacznego! * opcjonalnie można użyć 3 szklanki bulionu i 1 szklankę mleka min 2% tłuszczu
CookYourselfłyżka kakao -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka octu winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe bez cukru i bez glutenu+3 szklanki mleka -aromat waniliowy krem: -1 śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt(...)odstawiamy do ostygnięcia. 2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia. 3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać, łatwiej będzie nałożyć krem, a to co zostanie skruszyć i posypać jako ozdobę) i przekładamy 2 warstwy budyniem. 4. Śmietankę ubijamy, dodajemy fix i nakładamy krem na nasz torcik. Na koniec ozdabiamy wedle gustu
Zdrowie i pysznie na talerzumasła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami(...)dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować. Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia. Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną
Ciastkozercyłyżki kakao - 2-3 łyżki słodzika lub cukru - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego Dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady - 1,5 łyżki oleju kokosowego - gotowy krem czekoladowy do dekoracji Wykonanie Spód Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę i chowamy(...)lodówki na 1-2 godziny. Polewa W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Chwilę studzimy i polewamy ciasto. Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe ozdobiłam je różyczkami z gotowego kremu czekoladowego ( użyłam kremu z gorzkiej czekolady Enerbio dostępnego w Rossmannie). Smacznego
Health-Fit-LifeDzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć pestki). Arbuzowe kuleczki odsączyć na sicie. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą
Smakołyki Asiskładamy na pół (to ważne by zrobić to od razu, póki ciastka są gorące, wówczas nie pękną nam przy składaniu). Gdy wszystkie ciasteczka nieco nam już przestygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Ubijamy w tym celu kremówkę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone aż do zgęstnienia. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy biszkoptowe omleciki. Do kremu wciskamy ulubione owoce
Smaki Na TalerzuCiasto mleczna kanapka, polecam wszystkim. Biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku. Rewelacyjny smak. Bardzo szybko znika z talerzy. Szczególnie ulubione ciasto dzieci. Ostatnio bardzo popularne w sieci. Postanowiłam się skusić i ja. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie upiec. Polecam! Ciasto 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Krem 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła 2,5 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem zagotować i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać
O kuchni z uczuciem