krem - 19817 przepisów (strona:359/1322)

Napoleonka 158

smaku niż to które znajdziemy w sklepowych lodówkach.  Napoleonka Składniki : Ciasto francuskie: 300 g masła 300 g mąki pszennej 1 jaj ko ½ łyżki octu (6%) 100 ml wody Krem: 1 litr mleka 60 g masła 4 żółtka 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 120 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo : cukier puder do oprószenia(...)Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 15 minut. Z drugą częścią postępujemy identycznie  Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Górą część ciasta dzielimy na kwadraty wielkości napoleonek.  Krem:  750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym.  Resztę mleka rozrobić z jajkami, żółtkami o mąką. Wlewamy na gotujące się mleko i intensywnie mieszając bądź miksując

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI BEZ PIECZENIA 158

SKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE:  Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.  Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki banana układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń. Następnie układam trzecią warstwę z herbatników.  Przygotowuję krem truskawkowy.  Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję.  Krem wykładam na herbatniki. Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam.  Posypuję wierzch ciasta

Gotowanie Patki
Tort śmietanowo wiśniowy 131

Kolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego,  2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki(...)wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Tort cytrynowo waniliowy 144

dokładkę, również solenizantowi smakowało, a i z motywu tortu był przeszczęśliwy ... czyli realizacja zamówienia powiodła się :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, 1 cytryna, Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku, nasionka z 3/4 laski wanilii, Poncz: woda, sok z cytryny, cukier, 3 łyżeczki likieru limonczello (można(...)powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut.   Krem: Serek waniliowy miksujemy, żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie

Państwo Wojtczuk gotują
Rolada truflowa 102

Jest to przepis, który przeleżał na dysku baaardzooo długo, ale ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam wreszcie opublikować. Kiedyś gdzieś znalazłam przepis na krem oparty na truflach. Trochę zmieniłam i wyszło coś takiego pysznego:) Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki. Nadzienie: 400 g cukierków trufli, 2 czekolady gorzkie 70%, 300 g masła, 330 ml śmietany(...)ciągle mieszając doprowadzić do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę zdjąć z garnka z wodą i ostudzić. Masło ukręcić na puszystą masę i dodawać stopniowo truflową masę. Wszystko łączymy mikserem. Część kremu rozsmarowujemy na rozwiniętym biszkopcie. Całość delikatnie zwijamy, a pozostały krem wykładamy na wierzch rolady i dekorujemy

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto snickers - przepis 112

Snickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne.  Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła łyżka ciemnego kakao 200 g rodzynek puszka brzoskwiń Sposób przygotowania ciasta snickers. Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy

Pani domowa
Babeczki z masą kajmakową 112

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i babeczki pieczemy przez 20 – 25 minut. Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy nadzienie. Masę kajmakową mikserem ucieramy na gładki krem. Partiami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce miękkiego masła, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem odkładamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy

Ciastka i ciasta
Kurczak pod pomidorową pierzynką 121

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, to właśnie mam dla Was taki przepis. Bardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. Polecam! Składniki(...)pojedyncze piersi z kurczaka 250 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieńsze plastry. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Na patelni grillowej obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Na drugiej patelni roztopić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, na koniec dodać

O kuchni z uczuciem
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem 257

raczej dziwnie, ale pozory mogą mylić. Mój tort składa się z paru omletów na słodko, które są delikatne, mięciutkie i głównych ich składnikiem jest kasza jaglana. Przełożone lekkim kremem z serków śmietankowych osłodzonych dżemami od Łowicza o unikatowym smaku i dobroczynnych właściwościach prozdrowotnych. Składają się one z owoców dzikiej róży, która wspomaga odporność i czarnego bzu, który chroni organizm przed(...)szklanki mleka krowiego, ale może być kokosowe, sojowe, migdałowe 3 jajka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli olej kokosowy do smażenia KREM ŚMIETANKOWY: 400 g kremowego serka śmietankowego ok 4 łyżek dżemu Łowicz z dzikiej róży ok 4 łyżek dżemu Łowicz z czarnego bzu Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć

https:KKuchniaMniam
Jagodowe eklery 111

owoce w sezonie kiedy nie mamy dostęp do świeżych. W karnawale do kawy będą idealne. eklery : 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli krem: 3/4 szklanki jagód zamrożonych 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję(...)papier do pieczenia słupki o długości ok 7 cm i szerokości 3 cm. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni góra dół i piekę 25 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Krem: Jagody przekładam do rondelka i chwilę gotuję aż się rozmrożą. Można wcześniej wyjąć je z lodówki i same się też rozmrożą. Miksuję blenderem i studzę. Galaretkę jagodową rozpuszczam w 4 łyżkach

wesoła kuchnia
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 163

Krem z marchewek od dawna chodził mi po głowie. Nie chciałam jednak, by zupa była słodka i postanowiłam przełamać jej smak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki(...)miękkości warzyw. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do wypłukanej soczewicy wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z zielonego groszku 114

oknem zimno i mroźno. W czasie takiej pogody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Dzisiaj mam dla Was krem groszkowy, który podałam z groszkiem ptysiowym. Można również dodać kleksa śmietany. Ja wykorzystałam mrożony groszek, ale również można użyć groszku konserwowego. W zakładce ZUPY znajdziecie również inne przepisy i pomysły  na smaczne zupki. Składniki 400 g zielonego mrożonego groszku 1 duża(...)bulionu dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i zagotować do miękkości warzyw, a następnie dodać zamrożony groszek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kiedy groszek będzie miękki całość zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym. krem groszkowy

O kuchni z uczuciem
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 167

barwę, świetnie nada się na zbliżające Walentynki. Ale jeśli macie już plany, nic straconego - mazurek też z niej będzie doskonały. Przepis z bloga White on rice couple . Tarta z kremem z czerwonych pomarańczy na spodzie z palonym masłem Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 110 g masła 50 g cukru 185 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)cukier, wymieszać, aż niemal całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć.  Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często mieszając, aż się zagotuje i nabierze konsystencji budyniu. Po kawałeczku dodawać zimne masło, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 131

Najlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette  z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej czekolady mlecznej. Do tego najlepsza dekoracja z posypki czekoladowej, truskawkowej oraz pokrojonych w kostkę czekoladowych batoników. Chyba nie ma lepszej propozycji na Walentynkowy deser. Uwierzcie! Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm): Ciasteczkowy(...)spód kruchy: 2 batoniki  Lusette o smaku czekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy  Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło

Mango Papaja
Zupa krem z pieczonego czosnku czyli Zupowy Wtorek odc.88 195

Pewnego zimowego popołudnia dostałam wiadomość. Była to prośba o przepis na zupę krem czosnkową, bo " do kogo jak nie do Ciebie ".  Niestety jako, że nie jestem wielka miłośniczką czosnku nie miałam takiego przepisu na podorędziu. Postanowiłam jednak zrobić taką zupę.  Nie wygląda za to jak smakuje! i jak pachnie!  Jest banalna w przygotowaniu i szczerze mogę(...)polecić. Zupa krem z pieczonego czosnku 2 główki czosnku 500 g ziemniaków sól, pieprz oliwa 600 ml wywaru warzywnego tymianek ew. grzanki i starty ser Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Główki czosnku umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem razem z obranymi ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki. Całość skrapiamy oliwą. Wywar zagotowujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie przekładamy je do wywaru. Ząbki czosnku obieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry