krem - 19817 przepisów (strona:351/1322)

TORT NA DZIEŃ MAMY 174

blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami.   Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona z  MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z  MLEKOVITY 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia(...)gotujemy, studzimy. * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.  * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowy deser w chmurach 163

łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny pełna melisa, fiołki Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam(...)przestudzony biszkopt. Wykładam na nim deser. Drugą połowę czekolady rozsmarowuję na zimnym szklanym blacie i wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Ostrym nożem podważam czekoladę na desce tworząc rurki. Krem: Żelatynę namaczam w łyżce wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję łyżkę jej do żelatyny przestudzonej i wlewam całość do śmietany miksując cały czas, dodaję deser czekoladowy

wesoła kuchnia
Rurki z bitą śmietaną 241

najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujcie składniki, z których wyjdzie 25-30 rurek.   Oto one: 500 g mąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru   Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką(...)papierem do pieczenia. Wierzch rurek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki

Niunioki
Malinowy tort z glazurą czekoladową 167

Dzień Matki już niebawem. Może zrobicie słodki prezent?  Polecam Wam torcik w kształcie serca.  Delikatne biszkopty przełożone musem malinowym.  Torcik z wierzchu posmarowany jest kremem maślano-waniliowym, a całość dopełnia glazura czekoladowa. Ozdoby zróbcie według własnego pomysłu, albo dodajcie kwiaty tu  znajdziecie instrukcje jak je przymocować do toru.  Ten torcik miał być(...)przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin.  Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort „Owocowy Raj” 409

Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru Wierzch i boki: 500g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru(...)lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt. Konfiturą malinową posmarować wierzch biszkoptu. 10. Ananasa osączyć. Plasterki poukładać na wierzchu ciasta, dwa plasterki proszę odłożyć do dekoracji tortu. Krem: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Dodać sok z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce

Mała Cukierenka
Bukiet na Dzień Mamy 171

mamy i teściowej. Jeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków. Składniki na babeczki czekoladowo bananowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo potrzebne będą: gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko(...)się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać. Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce. W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone). Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu

Ciastkozercy
Czekoladowe limonczello 204

formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. nasączenie: 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szkl ciepłej wody Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok. krem limonkowy: 3 limonki,  200 g cukru, 190 g masła,  2 jajka Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok. 100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę(...)cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej. masa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 125 g śmietany 30%,  40 g masła

Bon appetit mon amie
Ciasto z jabłkami i budyniem 79

biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy 2 szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka  2 łyżki wody(...)wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, na samym końcu cukier. polewa : w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy

Raj dla Podniebienia
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 81

Skoro sezon szparagowy w pełni, to trzeba z niego korzystać. Dziś wspaniały i niezwykle aromatyczny krem z mojej ulubionej cukinii w towarzystwie zielonych szparagów. Polecam! Składniki: 800g cukinii 200g zielonych szparagów 1 serek topiony 1 ząbek czosnku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz kolorowy sól Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Szparagi(...)przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tort kawa cappuccino z truflą 122

jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko(...)kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim  krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 84

1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany(...)teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego i potrzepałam ziarenkami granatu. Artykuł Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 102

też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie… Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można wyczarować codzienną(...)porcje): 3 indycze golonka 3 limonki 2 duże cebule 1 główka czosnku 1i1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka kremu balsamicznego pieprz czarny sól do smaku Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć

Raj dla Podniebienia
Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką 74

podkłady do babeczek (użyłam Dan Cake) Wykonanie : w naczyniu zasypać borówki (1/5 z nich odłożyć do dekoracji) cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Dodać serek mascarpone i dokładnie, krótko wymieszać. Krem schłodzić przez ok.1h. Tartaletki napełniać kremem borówkowym, dekorować czerwoną porzeczką, maliną, borówką. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą 97

pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa(...)sicie soczewicę. Mieszamy i nadal gotujemy. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, a także upieczona paprykę. Z garnka z zupą usuwamy kostkę, zupę miksujemy na krem. Dodajemy zioła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zupę zaprawiamy niewielką ilością śmietanki kremowej. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy zupę-krem. Smacznego!   Artykuł Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą

Raj dla Podniebienia
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 511

łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier   Szpinak umyć, osuszyć i obciąć(...)śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować

Ola la LCHF