krem - 19817 przepisów (strona:355/1322)

CYTRYNOWY PUSZEK 135

łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem cytrynowy 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra śmietany 36 % Polewa Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 4 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno(...)minut. Studzimy. POLEWA W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia. KREM CYTRYNOWY Galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana

RAROSSA
Puszysty biszkopt 124

jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.  Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec go w formie(...)biszkopt uzyskuje puszystość i delikatność. Po upieczeniu, aby biszkopt łatwo było przekroić, należy dokładnie go wystudzić. Zazwyczaj biszkopt przygotowuję wieczorem, a dopiero rano dzielę go na blaty i przekładam kremem. Składniki: (na formę 28 cm lub 26 cm) 7 jajek L (450 g waga w skorupkach) 1 szklanka mąki tortowej typ 450 (160 g) 1 szklanka drobnego cukru

Kuchcik gotuje
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku 128

tort 🎂, to smakowe zaskoczenie, ale zdrowe 💪 połączenie. Pierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista  ♨  😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia(...)przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Dolewamy 400 ml gorącej wody, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodajemy pietruszki, soli i mieszamy. Rada: krem z selera i szpinaku ma być bardziej ostry i słony niż lubimy. Odstawiany do lekkiego przestygnięcia. Następnie wsypujemy kaszę gryczaną, 150 g groszku, roztrzepane jajka i mieszamy. Dno formy wykładamy

Moniki Smakołyki
Krem z marchewki i selera 105

Prosta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa 144

potrzebować ok 10 porcji blacha do tarty 31 cm spód mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g żółtka - 1 szt lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki krem śmietanka 36% - 200 g mleko - 100 ml żółtka jaj-  4 szt mąka ziemniaczana - 30 g sok z 2 cytryn ok.200 ml sok z 1 pomarańczy skórka z cytryny listki(...)Wyjmij ciasto do wystygnięcia.  Etap II - Cytryny Za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz 1 pomarańczy. Zetrzyj skórkę z cytryn. Etap III - Krem Do rondla przelej śmietankę, mleko oraz cukier, zagotuj. W drugim rondlu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami, dodaj zagotowane mleko ze śmietanką, następnie dodaj wcześniej wyciśnięty sokz cytrusów oraz startą skórkę

Wylizany Rondel
Mazurek cytrynowy z bezami 128

roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam :) Składniki Spód 250 g mąki(...)piekłam na największej mieszczącej się w piekarniku, tej płaskiej), nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Krem cytrynowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka sok z 6 cytryn 300 g miałkiego cukru Mąkę przesiać, dokładnie zmiksować mikserem z żółtkami, aby nie było grudek, wlać 1/3 soku, zmiksować

Słodkie inspiracje
Mały torcik z galaretką 125

wystudzić. Upiec biszkopt, wys tu dzić i przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć. Ubić kremó wkę z cukrem i fix-em. Na pierwszy b lat wy łożyć galaretkę i krem. Przykr yć drugim blatem i kremem oraz trzecim i cały tor cik wyrównać kremem. Udekorować owocami i kwiatami z opłatka

Magiczne Życie Marty
ciasto "Ukrainka" 248

Możecie do przeczytać tutaj: klik Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżki miodu 3 jajka 50 g masła 1 szklanka cukru pudru łyżeczka sody na krem: 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru litr mleka 300 g masła na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki(...)równych kawałków o wymiarach mniej więcej 25*35 cm. Na każdym rozwałkować ciasto (będzie bardzo cieniutkie ). Każdy blat ciasta piec w 180*C około 7 minut. Wystudzić.  Przygotować krem: mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i cukier puder rozmieszać w mleku dokładnie, żeby nie było grudek. Przelać do garnka o grubym dnie i ugotować na budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK KARMELOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ 144

kolejny pyszny Sernik, który mam nadzieję zagości niebawem na Waszych stołach. A może stanie się też „popisówką” w czasie nadchodzących Świąt? Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Karmelowa polewa z orzechami wieńczy całość i sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Koniecznie spróbujcie(...)CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 50 g * drobny cukier – ok.1/3 szklanki * duże jajko – 1 szt MASA BUDYNIOWA: * budyń do ciast i kremów WINIARY ( czekoladowy ) – 2 szt * mleko – 0,5 l * cukier – 4 łyżki MASA SEROWA: * masło – 60 g * ser biały 3 x mielony – 300 g * cukier

Ostra na Słodko
Słodko słono... czekoladowe ciasto z karmelem i solonymi orzeszkami.. 133

klasycznym brownie zakalcowate. Jest upieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta . Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Krem fistaszkowy 250 g mascarpone  200 g masła orzechowego (gładkiego- smooth) wszystko zmiksować na gładka masę Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie tak gęsta(...)czas mieszając- masa będzie się pienić-  odstawić do ostudzenia i zgęstnienia + 150 gram solonych orzeszków ziemnych Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego . Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać wystudzonym karmelem... mniam pyyycha

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak nowy .....Torcik urodzinowy 124

przyjemnością nadałam mu nowy wymiar.... Wy również możecie tworzyć swoje wersje przepisów ... bawcie sie .... to nowy ląd który wiąż można odkrywać od nowa. Przepis na torcik TUTAJ Krem, karmel i orzeszki użyłam dokładnie jak w przepisie. Z wcześniejszego wypieku pozostały mi ciasteczka oreo i gorzka czekolada. Ciasteczka zmiksowałam blenderem na drobny piasek. Czekoladę gorzką pokruszyłam na troszkę większe kawałki . Cisto(...)przełożone i posmarowane kremem na wierzchu obsypałam pokruszonymi oreo i czekoladą. Boki obłożyłam czekoladowymi ciastkami (prostokątami ale możecie użyć swoich ulubionych) - przyklejałam na krem- :) Poukładałam większe kawałki czekolady, obsypałam solonymi orzeszkami i polałam karmelem. W lodówce pięknie się wszystko zestaliło. Pyszny jest nieziemsko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Torcik dla kawosza - Kawa, czekolada i chilli 164

produkty, płatki chilli i zamieszać do połączenia się . Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę. Krem kawowy 300 ml śmietany kremówki  500 g mascarpone 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (nie granulowanej -powinna być zmielona na proszek) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Śmietanę kremówkę(...)podgrzać i rozpuścić w niej kawę razem z wanilią. Schłodzić.  Do schłodzonej masy dodać mascarpone i cukier puder - ubić aż uzyskamy konsystencję stabilnego kremu. Przełożyć ciasto kremem, oraz posmarować wierzch torciku. Udekorować według uznania. Udekorowałam rozpuszczoną czekoladą, białą i ciemną.  Przelałam osobno każdą do rękawa cukierniczego (użyłam jednorazowych plastykowych woreczków) Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Ciasto różowa bajka’’ 159

szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju Ciasto 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa(...)mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu, na wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem

Podróż w kulinaria
Tort czekoladowy z bezą i malinami 124

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 125 ml maślanki 120 g kwaśnej śmietany Beza 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Krem 200 g śmietanki kremowej 30%, 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 150 g malin  Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać żółtka i ubijać do czasu, aż dokładnie połączą(...)tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim plackiem tak, aby beza

Słodkie inspiracje
Babeczki mleczne z kremem i karmelizowanymi płatkami 134

Bardzo smaczne, pachnące, waniliowe, miękkie babeczki z nutą mleczną, która nadaje pyszny aromat i smak. Każda babeczka przykryta jest lekko słodkim kremem z mascarpone i chrupiącymi, 'karmelizowanymi' płatkami kukurydzianymi. Składniki (12 babeczek) Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej) 100 g masła, miękkiego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 jajka 2/3 szklanki kefiru 1 szklanka mąki(...)kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko w proszku, miksować. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 100 g śmietany 36% 100 g mascarpone łyżka cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować dokładnie. Karmelizowane płatki 70 g płatków kukurydzianych 2 płaskie

Słodkie inspiracje