180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków(...)gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy
Mała CukierenkaBabeczki bez cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu do czau do kawusi, bez wyrzutów sumienia. Ten przepis będzie także idealny dla miłośników masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło(...)miodu 2 jaja Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu w 170 st. C przez ok 15-20 minut, do tzw suchego patyczka Krem orzechowy: 125 g. dobrego masła orzechowego (u mnie z Lidla) 75 g. masła Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy masło orzechowe i ucieramy aż się połączą. Krem
Cynamonowe szczęścieZałożę się, że jest wśród Wa wielu wielbicieli wszelkiego rodzaju kremów czekoladowych, kremów orzechowych i Nutelli. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować fantastyczny krem czekoladowy, który zastąpi wszystkie te sklepowe i zachwyci podniebienia. Jest zdrowy, bo przygotowany z kaszy jaglanej , bananów oraz syropu z agawy zamiast cukru. Jest fantastycznym dodatkiem na kanapki , tosty, grzanki oraz
Ostra na Słodkododatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut. Krem: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 masło 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy(...)mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową . Smacznego
Cynamonowe szczęścieświątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki pszennej, 2 jajka(...)cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić. Krem z kaszy manny: 1 i 1/2 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe) , 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła
Z miłości do słodkościJabłka w kremie budyniowym to propozycja na słodkości dla dzieci, które lubią budyń i jabłka. W przepisie znalezionym w notatkach mamy prócz zwykłego budyniu używamy także twarożku, dzięki czemu deser jest bardziej po żywy i sycący. Krem budyniowy można przygotować z dowolnym owocem, nie muszą to być jabłka, wybór należy do Was. Składniki na: Jabłka […] The post Jabłka(...)kremie budyniowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnektaka właśnie jest. Domowa znakomita kremówka . Wręcz idealna, a do tego taka prosta! Mój hit ostatnich miesięcy, kto się skusi ? Składniki potrzebne do przygotowania kremówki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem : 500 ml mleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki(...)dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń i mąkę - mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy razem z pozostałą laską wanilii i dodajemy
Słodkie PrzyjemnościPyszny krem do ciast i deserów. Składniki: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka(...)niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem. Smacznego
W kuchni u Monikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujetemu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI: 1 małą dynię ok. 200 g kasztanów jadalnych 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku ok 3 cm imbiru ok 1 litra bulionu warzywnego(...)czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni. Zapraszam na inne dyniowe szaleństwa krem
Basia w kuchniszklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko FIGI: 3 figi 3 łyżki miodu 25g masła KREM RICOTTA: 500g ricotty 1 białko 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką(...)schłodzić w lodówce. Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach. Wszystkie składniki na krem z ricotty przełożyć do misy miksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można
https:KKuchniaMniamproszkiem do pieczenia .Na koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika. Krem 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie Żółtka, cukier, budyń wymieszać ze szklanką mleka(...)gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchnijego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki
Codzienne GotowaniePyszna i pożywna, a zarazem prosta w wykonaniu zupa krem na bulionie warzywnym, zaromatyzowana świeżym majerankiem. Nic tylko jeść ;) Mąż się ze mnie śmiał, że takie banały fotografuję i zamierzam publikować... Cóż ;) a nóż widelec znajdzie się ktoś, kto tak jak ja w dniu jej gotowania będzie potrzebował właśnie takiej kremowej zupy :) takiej, którą można jeść/pić grubą słomką(...)ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw). Świeży majeranek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dorzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie (do zupy krem siekam z łodygą, do zwykłej obrywam same liście). Zupę doprawiamy do smaku jeszcze lubczykiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i solą - sól na koniec. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem. Rada
Kolorowy Przepisownikgram miękkiego masła 220 gram cukru 5 białek 2 łyżeczki aromatu waniliowego 375 gram mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 355 gram mleka Składniki na krem: 600 ml lub litr kremówki 250- 500 gram serka mascarpone 5 czubatych łyżek cukru pudru Wykonanie ciasta: Warto przed rozpoczęciem pracy zważyć samą miskę, aby potem zważyć miskę(...)proszku, ale są również dostępne w żelu. Obydwa rodzaje nadają się. Dodajemy tyle barwnika, aby uzyskać intensywne kolory. Pieczemy w temp. 190 st.C - 15-20 minut, do suchego patyczka. Krem: Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, w drugim naczyniu kremówkę. Następnie do kremówki dodajemy stopniowo masę z serka. Każdą warstwę ciasta przekładamy kremem. Kolory układamy w następującej kolejności: fioletowy, niebieski
tojestpyszne.blogspot.com