Lemon curd to krem cytrynowy, pyszny, aromatyczny, kremowy właśnie. Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki. Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów. Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, marchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe, sok z pomarańczy 1 łyżka, orzechy włoskie 100 gram składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć(...)blaszce do wystudzenia miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie
W Mojej Kuchni LubięSnickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 całe jajka(...)Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 500ml mleka, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościżyczę Wam Kochani wszystkiego co najlepsze . Niech będzie słodko :) A na dobry początek tego roku proponuję Wam przepis na roladę . Czekoladowa , z pysznym kremem budyniowym . Wzbogacona jeszcze nieco świątecznym aromatem suszonych śliwek. Składniki : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110 g) 1/3 szklanki mąki (60g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1,5 szklanki(...)odkładamy ok 1/3 do obłożenia wierzchu rolady. Do pozostałej części dodajemy odciśnięte śliwki. Płyn pozostały ze śliwek mieszamy z herbatą . Ciasto odwijamy delikatnie ze ściereczki. Nasączmy herbatą . Smarujemy kremem ze śliwkami i zwijamy w roladę . Odstawiamy na godzinkę - dwie aby całość się zespoliła. Wierzch rolady dekorujemy pozostałym kremem . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazużyć dyni odrazu, nie zapominaj o ogonku, to on jest swoistym korkiem świeżości naszej dyni. A teraz do rzeczy… Mój przepis na pyszny krem z dyni. Potrzebujesz 1. dynia – 2 kg 2. cebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól(...)pozostawiam Ci pole do popisu dopraw solą i pieprzem wg własnego uznania. Pamiętaj o tym że przyprawy za każdym razem sprawią że nasz krem będzie inny, idealnie pasuję bazylia, oregano, tymianek. Lubisz ostre? – dodaj Chilli pieprz cayenne dodatkowo rozgrzeje nas w jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny
Wylizany RondelPoza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi. Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt . Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami. Takie babeczki(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *( szklanka 250 ml ) Składniki na krem piernikowy: 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 5 ciastek korzennych typu speculoos Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić
kolorowotorcikowoZupa krem z pieczonej papryki Kilka dni temu, na dużej promocji, kupiłem dużą siatę papryki. Nie zastanawiałem się wtedy: po co mi ona, w ogóle jest potrzebna ani co z niej zrobię. Zobaczyłem obniżkę, więc odruchowo zapakowałem ją do koszyka. Leżała bezczynnie przez kilka dni w lodówce, aż nagle mnie oświeciło… przecież mogę ją upiec! Uwielbiam zapach i smak(...)pieczonej papryki. Można z niej zrobić naprawdę cuda, a moimi faworytami są pasta z pieczonej papryki oraz… dzisiejsza bohaterka, którą jest zupa krem z pieczonej papryki ! Aromatyczna, gładka, bardzo prosta w wykonaniu, a co najważniejsze, PRZEPYSZNA. Dawno nie miałem okazji robić nic z pieczonej papryki i już wiem, że to był mój wielki błąd. Trzeba nadrobić stracony czas. Zwłaszcza
Blendmanbulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami(...)uzyskania odpowiedniej miękkości. Końcowa obróbka termiczna oraz mechaniczne rozdrabnianie blenderem, w pewnym stopniu, pozbawiają potrawę pokarmowo ważnych witamin i składników mineralnych. Jednak mimo tego, wartość odżywcza, smak i aromat kremu dyniowego pozostaje na bardzo wysokim poziomie
Pij soki wyciskaneczęść z Was czekała także na przepis 😋 Sama otrzymałam go od koleżanki (Kasia pozdrawiam!), ale nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się(...)Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej
Kuchnia w czekoladziemleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień
W Mojej Kuchni Lubięprzepis od pół roku czekał na to, aż go opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto: 6 jajek, 300g masła, 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka(...)wyłożyć dwie łyżki ciasta i równomiernie rozsmarować. piec około 5-7 minut w temp. 190st. Ostudzić. Powtarzać czynność tak długo, aż zużyjemy cale ciasto. Powinno wyjść około 10 placków. Krem: 1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej), 2/3 szklanki cukru pudru, sok z 1 lub 1/2 cytryny. Mocno schłodzoną śmietankę ubić
Z miłości do słodkościserniku i kremie dominuje wanilia. Jest w cieście jak i w kremie. Sernik jest kremowy i delikatny. Natomiast dopełnieniem jest wierzch ciasta przygotowany ze śmietanki z masłem, białą czekoladą i wanilią. Ciasto jest obłędne w smaku! Spód: 4 batony princeska kokosowa po 36g 60 g masła Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki(...)się czekolady. Do ciepłej dodajemy kawałki masła, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na 2-3 godziny do lodówki. Wyjmujemy wanilię. Po tym czasie ubijamy ją mikserem z dodatkiem fixu. Krem przekładamy do szprycy i robimy okrągłe kółka. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka beza: 4 białka +2 od kremu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru z wanilią krem budyniowy: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki na biszkopt: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem: 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g) 2 galaretki (dowolny kolor) 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru 2 śmietany kremówki (0,5 l razem) lub śmietana wiejska 18% (opakowanie(...)masy z jaj, mieszać ręcznie. Na końcu dodać rozpuszczony schłodzony tłuszcz, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Sposób przygotowania kremu: Do misy włożyć ser, wymieszać go z 5 łyżeczkami cukru. Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, wymieszać z serkiem. Do drugiej misy wlać śmietanę, ubić
Przepisy kulinarne babci AntoninyKlasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu wspaniałe. Polecam! Ps. Osobom szukającym pomysłu na romantyczny weekend we dwoje czy święta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/ . Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej(...)obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 3 żółtka 50 g cukru 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać
Domowa cukiernia Ewy