Czekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :) Ciasto na formę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem
Czerwona Porzeczkapostanowiłam znaleźć kolejny sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jest to 2 warstwy kruchego ciasta z dżemem i bezą z dużą ilością orzechów, a pomiędzy nimi kokosowa beza i krem kawowy orzechowy. Jednym słowem orzechowy zawrót głowy. Ciasto jest wysokie, pyszne i bardzo efektowne, mi odrobinę przypomina pychotkę ale to taka wersja wzbogacona o nowe smaki, które pasują tutaj idealnie(...)masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Złożenie ciasta: Na jednym z blatów orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy ciastem kokosowym na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem orzechowym dając bezę do środka. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki
Cynamonowe szczęścieMarlenka Delikatne, cieniutkie i przepyszne blaty miodowe przełożone kremem budyniowo-kajmakowym. Coś pysznego! To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Ciasto: 120g masła 250g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 2 jajka 600g mąki Krem buyniowo-kajmakowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 0,5 litra mleka 250 g masła 1 puszka kajmaku(...)minut na ciemno złoty kolor. Jeśli pieczemy 3 duże blaty, to zaraz po wyjęciu z piekarnika przecinamy je na pół, bo później stwardnieją. Odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy mleko, odlewając pół szklanki i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć) i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Nie słodzimy budyniu
Blog z Apetytemsezonowymi dodatkami - przerabiałam jabłka, śliwki, dynie, ale ponieważ uwielbiam składać wysokie ciasta i łączyć różne warstwy, dziś mam dla Was coś super pysznego - biszkopt makowy i biały biszkopt połączone kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami i obowiązkowo polane polewą czekoladową. Czy muszę pisać jakie to było pyszne? Czy wystarczy, że zaproszę na przepis? Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka maku(...)łyżki mąki ziemniaczanej 750 ml mleka 1 kostka masła (200 g) Mleko zagotowujemy zostawiając ok 1/2 szklanki, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąki oraz mleko i miksujemy do połączenia, aby nie było grudek. Gotową mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając, by się nie przypaliło
Cynamonowe szczęścietruskawek Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, przygotowanie: Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej użyć jednak trochę mniej wody). W blaszce ułożyć herbatniki. Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać(...)herbatniki, od razu nałożyć kolejną warstwę herbatników. Przygotować ciemny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący budyń wylać na jasny krem, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do lekkiego przestudzenia
Lekcje w kuchniZupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Pyszny krem wegański z pomidorów i pieczonej papryki . Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. Zupa paprykowo-pomidorowa to bardzo smaczny sposób na przywitanie wiosny i powolne zatopienie się w pierwszych promieniach słońca i pachnących przepisach, które będą nam towarzyszyć coraz częściej umilając nam dni. Zamieńmy zatem chrupiące warzywa(...)oliwek z pierwszego tłoczenia - trochę salsy pomidorowej około 200 ml. - 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki lub wędzonej - sól i pieprz do smaku - kilka ząbków czosnku Jak zrobić wegański krem z pieczonej papryki i pomidorów? Przekrój paprykę wzdłuż i pozbaw ją pestek. Połóż na blaszce do pieczenia z kilkoma ząbkami czosnku i pomidorami. Paprykę i pomidory posmaruj oliwą, posól i popieprz
Z Kuchni Do Kuchnipszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu puszka brzoskwiń (ok. 820 g), ok. 100 g herbatników na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) 750 ml soku przecierowego typu Kubuś, 100 g masła, opcjonalnie 2 łyżki cukru (lub do smaku) na piankę śmietankową(...)stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Na biszkopcie ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przygotować owocowy krem budyniowy: podgrzać połowę soku z masłem i cukrem. W pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego soku z rozpuszczonym masłem. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego, owocowego budyniu
Lekcje w kuchniProsty i szybki krem ze śmietany i serka mascarpone. Doskonały do przełożenia tortu, ciasta lub do dekoracji. Krem ten jest puszysty i delikatny, jednak mimo minimalnej ilości składników, można go bardzo łatwo przebić. Dlatego też podczas ubijania trzeba uważać i obserwować śmietanę. I jeszcze jednak rada, śmietana powinna być dobrze schłodzona. Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał(...)najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje
Zrób to smacznieprzez co pozbawiają się możliwości spróbowania fascynującego smaku, jakim niewątpliwie danie to się charakteryzuje. Dla takich osób, czyli między innymi własnych najbliższych, zaczęłam gotować cebulową zupę-krem , z dodatkiem białego wina, które nieprawdopodobnie podkręca smak. Zupa cebulowa to danie idealne na jesienne deszcze i brzydką pogodę. Cebula ma działanie bakteriobójcze, zawiera cynk, fosfor, magnez(...)witaminę C, wspomaga więc naszą odporność i wzmacnia organizm. Podana w formie delikatnego kremu, z tartym serem, szczypiorkiem i kawałkami bagietki, zyskuje wiele – nawet w oczach tych, którzy za cebulą, oględnie mówiąc, nie przepadają. Kremowa zupa cebulowa na białym winie – składniki 6 średnich cebul dowolnego rodzaju (chociaż raczej
PatchworkDyniowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dzisiaj kolejna zupa krem, którą wymyśliłam w 5 minut - a okazała się przepyszna - słodko-pikantna - idealna na jesienną aurę :) SKŁADNIKI (na 4 porcje- 1 porcja 163 kcal) 1 średni por 3 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1 szklanka puree dyniowego (przepis TU KLIK! ) 160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka) 1 łyżeczka kurkumy(...)oliwie przez około 10 minut, zalewamy bulionem i dodajemy puree dyniowe. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy razem jeszcze przez 7-10 minut. Miksujemy na krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np grzankami, pestkami - możemy posypać świeżą kolendrą :) Smacznego! 1 porcja bez dodatków - tylko 163 kcal: - białko - 3,8 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 9 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjeforemki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę(...)miksujemy z cappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, a następnie całość dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. składniki na wierzch ciasta: 200 ml kremówki, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru cappuccino do oprószenia wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. wykonanie ciasta: W foremce układamy jeden blat, ponczujemu
Domowy Smak Jedzeniazimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych 1 puszka(...)folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników i na nie przełożyć ciepłą masę kajmakową. Po rozsmarowaniu masy od razu ułożyć kolejną warstwę herbatników. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier i masę zagotować. W pozostałej 0,5 szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować do wlać rozpuszczony
UgotowaćIlość: 3 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: – 1 średnia dynia (ok. 1,2kg) – 4 marchewki – 1 pietruszka – 100ml śmietanki kremówki – przyprawy do kremu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili – chleb żytni – 1 łyżka masła klarowanego – przyprawy do grzanek: sól, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie klasyczne: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy(...)kostkę. 2. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą – taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa. 3. Gdy będą już miękkie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładki krem. 4. Dodajemy śmietanę i przyprawy. 5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami). Przygotowanie w multicookerze: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy
PodwójnaporcjaCIASTO: jajka - 4 szt mąka pszenna - 120 g margaryna - 130 g proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki woda - 250 ml KREM: budyń śmietankowy w proszku - 64 g mleko 3,2% - 500 ml cukier -100 g masło - 100 g DEKORACJA: cukier puder Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie(...)przez ok minut. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. KREM: Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil
Camilla w kuchni