krem - 19817 przepisów (strona:329/1322)

Lemon curd na żółtkach - krem cytrynowy do ciast i deserów 124

kogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3 żółtka 80g cukru pudru Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu.  Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać(...)rozbić dobrze żółtka). Masę mieszać, aż zacznie bulgotać (pojawią się bąbelki) i zjaśnieje i zgęstnieje. U mnie trwało to ok. 20 minut. Wtedy ściągnąć z kuchenki i przelać krem do słoików. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przepis zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv

Mania Wypiekania
Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 333

odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego,  1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml mleka,  200g świeżych malin. Wykonanie Ciasto francuskie(...)mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej od razu podawać

Z miłości do słodkości
Czekoladowy torcik z czereśniami 190

wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś specjalnego dla babci... i padło na biszkopt.  W dodatku kakaowy.  Z kremem jogurtowo-twarożkowym.  Pojawiły się również czereśnie, których u mnie zawsze pod dostatkiem.  Torcik wyszedł pyszny, lekki i nieprzesłodzony. Może nie wyszedł jak dzieło kulinarnej sztuki, ale na urodzinowym(...)temperaturze 160 stopni do tzw. ,,suchego patyczka". Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości kilkudziesięciu centymetrów, by zablokować pęcherzyki powietrza. Studzić na kratce. Krem jogurtowo-twarożkowy 300 g jogurtu naturalnego 300 g twarożku (ja użyłam TEGO ) 2/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g mleka w proszku (można zastąpić budyniem) 2 łyżki żelatyny  200-300 g wydrylowanych

Kuchnia Ellie
Krem Toffifee 118

znam osoby, która nie lubi czekoladek Toffifee. Są wyśmienite! Dlatego postanowiłam zrobić z nich krem, który doskonale nadaję się np. do kanapek, ciast czy deserów. Słodki, gęsty, z kawałkami orzechów. Polecam! Składniki: 200 g czekoladek Toffifee 50 g masła 50 g  śmietany kremówki 30- 36% Przygotowanie: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę(...)Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się składników. Krem przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Podczas chłodzenia krem zgęstnieje :) Smacznego! Inspiracja:  Domowe Wypieki

Nastoletnie Wypiekanie
Krem truskawkowy w kilka minut 125

najszybszy krem jaki udało mi się zrobić. Wszystkie składniki do miski, miksujemy aż powstanie mus i już. Do kremu można użyć świeżych i mrożonych truskawek. Jest niesamowicie puszysty wręcz piankowy i rozpływa się w ustach. Zaczynamy? Krem truskawkowy w kilka minut. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czerwony krem a'la gazpacho i powrót do blogowania :) 162

przygoda z gotowaniem na chwilę bardzo zwolniła ale chyba wracam na dobre tory :)  Co na dziś? Bez szału i fajerwerków - ale smakowicie :) Letnia wersja mojego ulubionego  Czerwonego kremu . Bez bulionu, podawana na zimno a'la gazpacho :) Składniki: 4 pomidory 4 czerwone papryki 2 czerwone cebule 1 główki czosnku suszone pomidory oliwa z oliwek extra virgin, ja używałam(...)domowej chilli & garlic Mozzarella (u mnie 10% fat firmy  Saputo ) przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia  Do dzieła: Wszystko przygotowujemy jak w przepisie na  Krem z pieczonych warzyw , pomijamy tylko wątek bulionu :)  Ah, no i oczywiście suszonych pomidorów nie pakujemy do piekarnika :) Wrzucamy je do malaksera dopiero z upieczonymi warzywami. Miksujemy, przyprawiamy solidnie ziołami

Spektrum Smaku
Krem Speculoos 165

Słodki krem, zrobiony z ciastek o tej samej nazwie, których przepis  niedawno zamieściłam na blogu. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam! Składniki: (na 2 małe słoiczki kremu) 150 g ciastek Speculoos (np.  z domowego przepisu(...)ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego!    Inspiracja/źródło:  Moje Wypieki

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik karpatkowy o smaku kiwi 183

Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje! Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii: FILONA   na drugim planie talerzyk  DIAMENT GOLD Składniki: Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki wody(...)skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę

Wanilia i Kardamon
Czerwony krem z pieczonych warzyw. 178

Zupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać(...)jednolitą masę. 5. Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć do miseczek lub kubków

DefinicjaSmaku
Krem z bobu i zielonego groszku z pumperniklem 176

Pyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego wydania magazynu "Moje Gotowanie". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 500 g bobu 250 g zielonego groszku sól, cukier i odrobina masła szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)obieramy.  2. Bób i groszek umieszczamy w misie blendera (kilka ziarenek odkładamy na bok), dodajemy bulion, oliwę z oliwek, ząbek czosnku i niewielką ilość śmietanki. Blendujemy na gładki krem przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka, dodajemy odłożone ziarenka i podgrzewamy.  3. Krem przekładamy do miseczek, posypujemy pokruszonym pumperniklem i posiekanymi liśćmi mięty i natki

My Culinary Art
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 146

Czytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny kolor(...)następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie do miękkości ( przez około 60-70 minut). Wystudzoną obieramy z łupinek […] Artykuł Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Eklerki 154

propozycję eklerków innych niż w cukierni. Składniki cisto parzone (18 małych, 9 dużych): 1 szklanka wody 130 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Składniki krem waniliowy: 600 ml mleka  laska wanilii 6 jajek 100 g cukru brązowego 50 g mąki pszennej 20 ml wódki orzechowej Soplica Przygotowanie: Ciasto: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę(...)grubą końcówką. Pamiętaj zachować odstęp, bo eklery rosną by się nie dotykały podczas pieczenia. Piec ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: W większym garnku zagotować mleko z ziarnami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać po ok 5 min mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania

Panda i jej świat
Kruchy orzechowiec 219

dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku(...)zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce

VioletoweKucharzenie
Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą 158

radości! Co roku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim(...)sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. […] Artykuł Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Flan karmelowy 140

Flan karmelowy to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni meksykańskiej. Flan to krem zrobiony z masy jajecznej, który po upieczeniu schładzamy. Nam smakiem przypomina krem brulee i pewnie dlatego nam tak bardzo przypadł nam do gustu Składniki na karmel: - 180 ml wody - 165 g cukru pudru Składniki na krem: - 3 jajka - 3 żółtka - 110 g cukru pudru - 250 ml mleka

Kuchenne Wariacje