krem - 19817 przepisów (strona:323/1322)

HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 208

babeczek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej  DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie(...)Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM: Serek ricotta musi być dobrze schłodzony w lodówce.Serek ricotta utrzyj z cukrem pudrem krótko, lecz dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM: Szprycę z zaokrągloną tylką napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie. Sokiem owocowym zmieszanym z odrobiną czerwonego barwnika możesz zrobić "krwawe" plamy.Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO LEŚNY MECH 555

jest SZPINAK!!! Zaskoczeni?! Ja również byłam, gdy znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, o tu :) Jego piękna nazwa idealnie do niego pasuje:) Koniecznie musiałam je wypróbować! Zrobiłam tylko krem według własnego pomysłu, ponieważ stwierdziłam, że nuta limonki będzie orzeźwiająca, a poza tym pasuje do całości. Kocham szpinak w każdej postaci, ale na słodko jeszcze nie miałam okazji go kosztować(...)jajka1  1/3 szklanki cukru1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki mąki krupczatki3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK OREO 302

łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego16 ciastek Oreo (około 170 g)SKŁADNIKI NA SPÓD:10 ciastek Oreo (około 100 g) -  (bez białego kremu)*2 łyżki roztopionego masłaDODATKOWO:300 ml śmietany kremówki  36% - bardzo dobrze schłodzonej1-2 usztywniacze do śmietany ("śąmietan-fixy)3 płaskie łyżki cukru pudru6 ciastek Oreo (około 70 g)WYKONANIE(...)SPÓD:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do malaksera lub blendera wrzuć ciastka Oreo bez kremu (krem wyskrob i odłóż na bok), dodaj roztopione masło i zmiksuj. Przesyp całość do tortownicy i dociśnij dobrze do dna, by powstała równa, cieniutka powierzchnia.Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA

Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki "Kapelusze Wiedźmy" 129

pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru mały cukier waniliowy  140 g masła  2 całe jajka 170 ml mleka 100 g czekolady mlecznej  Składniki na krem:4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła1 szklanka mleka1 szklanka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegopomarańczowy barwnik spożywczyDodatkowo:100 g czarnej masy cukrowej50 g pomarańczowej masy cukrowejposypka białe perełkiZbliża się czas(...)mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą

Świat Ciasta
Wielkanocne babeczki waniliowe 148

mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczk1 esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli2 jajkapół szklanki oleju 1 szklanka mlekaSkładniki na krem:250g serka mascarpone200g śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru1 łyżka esencji waniliowejDodatkowo:dowolne dekoracjeDo jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko(...)formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1).Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się

Świat Ciasta
Deser bezowy 179

średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut.2.Krem:Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;)3.Środek:Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie gdy używamy banana) . Wymieszać kisiel z owocami i odstawić do wystygnięcia.4.Następnie na dwa płaskie(...)kółka bezowe nakładamy krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego ;)Michał

Gotuj Z Muzyką
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 147

kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;)  Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek.    Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko(...)zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut.Studzimy na kratce.  Krem :Mleko gotujemy z aromatem.Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka

Ostra na Słodko
Czekoladowa karpatka z truskawkami 436

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja!I tym razem nie zawiodła!Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie(...)budyń śmietankowy – 1 op- cukier – 4 łyżki- mąka pszenna – 2 łyżki- mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO :- dżem truskawkowy – 2 łyżki- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.Studzimy mieszając od czasu do czasu.Ucieramy

Ostra na Słodko
Tarta brzoskwiniowa z kremem 149

planach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu  z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki(...)tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C.KREM :Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy  do mascarpone wymieszany z cukrem.Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa.CAŁOŚĆ:Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto.Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią.Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Ostra na Słodko
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 107

tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:RACUSZKI:* mąka(...)Łaciate” – ok.200 ml* olej do smażeniaKREM JAGODOWY:* borówki – ok. 200 g* wino musujące – 50 ml* cukier – 4 łyżki* kokos – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM JAGODOWY:Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa

Ostra na Słodko
Pavlova z kremem i owocami 312

jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.KREM:Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.Śmietanę ubijamy na sztywno.Mieszamy z mascarpone.CAŁOŚĆ:Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.Dekorujemy świeżymi owocami.Zajadamy

Ostra na Słodko
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 162

Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę(...)składniki się rozpuszczą.Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.CAŁOŚĆ :Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.Układamy umyte owoce.Zalewamy lekko tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).Gotowe

Ostra na Słodko
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 147

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem …Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy …Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?!Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa(...)masło – 100 g* cukier puder – 50 gr* duże żółtko – 1 szt* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki* olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO :* gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy

Ostra na Słodko
Bananowy tort naleśnikowy z toffi i czekoladą 165

tego przysmaku – gwarantuję , że taka słodycz raz na jakiś czas nie zaszkodzi , a wręcz przeciwnie : zaspokoi ochotę na słodycze na długi czas.Bananowe naleśniki z dużymi kawałkami owoców , przełożone obłędnym kremem toffi z prażonymi płatkami migdałów i mleczną czekoladą zachwycą z całą pewnością wszystkich wielbicieli słodkości!Taki torcik nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!   SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** banan(...)mąka – 1,5 szkl** jajko – 2 szt** mleko – 2,5 szkl** proszek do pieczenia – 2 łyżeczki** sól – 1 szczypta** olej – 50 mlDODATKOWO :** masa toffi w puszce – 150 g** krem czekoladowy ( np.nutella ) – 150 g** płatki migdałów – 50 g** cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , olej i roztrzepane jajka – dokładnie mieszamy.Dodajemy pokrojone

Ostra na Słodko
Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 536

Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna(...)masy z kaszą manna.Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.Odstawiamy do „przegryzienia”PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.Smacznego

Ostra na Słodko