średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut.2.Krem:Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;)3.Środek:Zrobić kisiel według przepisu. Pokroić owoce na drobne cząstki , pokropić cytryną (szczególnie gdy używamy banana) . Wymieszać kisiel z owocami i odstawić do wystygnięcia.4.Następnie na dwa płaskie(...)kółka bezowe nakładamy krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego ;)Michał
Gotuj Z Muzykąkwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko(...)zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut.Studzimy na kratce. Krem :Mleko gotujemy z aromatem.Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka
Ostra na SłodkoPrzepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek.Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja!I tym razem nie zawiodła!Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom absolutnie(...)budyń śmietankowy – 1 op- cukier – 4 łyżki- mąka pszenna – 2 łyżki- mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO :- dżem truskawkowy – 2 łyżki- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.Studzimy mieszając od czasu do czasu.Ucieramy
Ostra na Słodkoplanach była malinowa … no , ale plany są przecież po to , żeby je zmieniać!I tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i soczystymi brzoskwiniami.W skrócie : NIEBO W GĘBIE!A przy każdym kęsie chciałoby się rzec : ” Chwilo trwaj! „SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka – 4 łyżki(...)tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C.KREM :Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy do mascarpone wymieszany z cukrem.Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa.CAŁOŚĆ:Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto.Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią.Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny
Ostra na Słodkotego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:RACUSZKI:* mąka(...)Łaciate” – ok.200 ml* olej do smażeniaKREM JAGODOWY:* borówki – ok. 200 g* wino musujące – 50 ml* cukier – 4 łyżki* kokos – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM JAGODOWY:Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa
Ostra na Słodkojego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami typowo letnimi …. i pysznym kremem ze śmietanki i mascarpone.Delikatna , chrupka z zewnątrz , a wilgotna w środku beza … wypełniona tym kremem … z mnóstwem truskawek … jagód … brzoskwiń i zielonej odmiany winogron zachwyca podniebienie!A wcale(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.KREM:Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.Śmietanę ubijamy na sztywno.Mieszamy z mascarpone.CAŁOŚĆ:Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.Dekorujemy świeżymi owocami.Zajadamy
Ostra na SłodkoPokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę(...)składniki się rozpuszczą.Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.CAŁOŚĆ :Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.Układamy umyte owoce.Zalewamy lekko tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).Gotowe
Ostra na SłodkoDrożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem …Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy …Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?!Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa(...)masło – 100 g* cukier puder – 50 gr* duże żółtko – 1 szt* śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki* olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO :* gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada )SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek.mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy
Ostra na Słodkotego przysmaku – gwarantuję , że taka słodycz raz na jakiś czas nie zaszkodzi , a wręcz przeciwnie : zaspokoi ochotę na słodycze na długi czas.Bananowe naleśniki z dużymi kawałkami owoców , przełożone obłędnym kremem toffi z prażonymi płatkami migdałów i mleczną czekoladą zachwycą z całą pewnością wszystkich wielbicieli słodkości!Taki torcik nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** banan(...)mąka – 1,5 szkl** jajko – 2 szt** mleko – 2,5 szkl** proszek do pieczenia – 2 łyżeczki** sól – 1 szczypta** olej – 50 mlDODATKOWO :** masa toffi w puszce – 150 g** krem czekoladowy ( np.nutella ) – 150 g** płatki migdałów – 50 g** cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , olej i roztrzepane jajka – dokładnie mieszamy.Dodajemy pokrojone
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna(...)masy z kaszą manna.Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.Odstawiamy do „przegryzienia”PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.Smacznego
Ostra na Słodkowystudzonej kawie i układałam na dnie każdej miseczki. Biszkopty maczamy szybko, aby pod wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, a na koniec kakao. Miseczki wstawiłam(...)lodówki i w moim przypadku po 6 godzinach deser był już gotowy i w większości zjedzony. Deser pod wpływem chłodu lekko tężeje, więc nie martwimy się początkową konsystencją kremu, gdyż jest ona bardziej luźna od tej, którą po schłodzeniu zjadamy :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem:6. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty) i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat
Mała Cukierenkapostaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie. Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki:Ciasto:4 jajka100 g masła/ margarynyszklanka mąki pszennejszklanka wodyszczypta soliKrem:2 duże żółtka1/3 szklanki cukru (lub mniej)połowa budyniu(...)jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Krem:Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia
Słodka StronaLetni, owocowy deser na bazie kremu z śmietanki kremówki i mascarpone charakterystycznego dla popularnego włoskiego Tiramisu. Prosty w wykonaniu, a dzięki kolorowym, soczystym owocom efektowny i niezwykle kuszący deser.Idealny na wakacyjne dni. Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery)300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość(...)truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki)Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami.Moje posty
Słodka Strona