krem - 19817 przepisów (strona:326/1322)

Śniegowiec 775

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne. Biszkopt: 8 jaj 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy(...)cukrem nasepnie dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C. Krem: 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 l mleka 200 g. masła Połowę mleka gotujemy, w pozostały rozprowadzamy mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotujęcego mleka i zagotowujemy całość. Miękkie masło ucieramy, a następnie

Cynamonowe szczęście
ciasto z kremem a la kinder bueno 529

nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku 30 g nutelli 100 g orzechów laskowych, zmielonych wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu z cukrem(...)Dodajemy ciepłe, świeże mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz nutellę i mieszamy na gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno

Domowy Smak Jedzenia
Tort z kremem kakaowym i klawiszami z masy cukrowej (lukru plastycznego) 161

Zapraszam do przygotowania takiego tortu biszkoptowego przekładanego kremem kakaowym. Przepis na ten krem znajdziecie tutaj . Biszkopt (na tortownicę o średnicy 22 cm) 4 jajka niepełna szkl. cukru (ponad 3/4) niepełna szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa potroi swoją objętość i rozpuści się(...)tortownicą z wysokości ok. 40 cm. Czemu tak się robi? - podobne wówczas biszkopt nie opada. U mnie się to sprawdza.  Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Przekładamy kremem kakaowym. Klawiatura została wykonana z masy cukrowej. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Przepis na masę cukrową (lukier plastyczny) znajdziecie tutaj

tojestpyszne.blogspot.com
Fit krem czekoladowy z orzechów włoskich 209

Cudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :)  Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :) Składniki : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć(...)Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze i zmielić na pył, dolać mleko, kakao i syrop/miód/stewię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Miodownik 159

jeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami  - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła(...)całość  smażyć ok 2-3 min . Lekko wystudzić. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na 3 blat ciasta i piec ok 15 min . Gdy wszystkie blaty mamy już gotowe przygotowujemy krem. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ( z tym ,że w połowie porcji mleka)\Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć

Malinowa Kawiarenka
Zupa jarzynowa, lekko przecierana 101

oczywiście, orientacyjnie. Nie może ich być zbyt mało, bo nie uzyskamy odpowiednio intensywnego smaku. Nie trzeba jednak przesadzać w drugą stronę, bo nie chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki(...)dodatkiem słodkiej śmietanki lub z boczkiem pokrojonym w paseczki i przesmażonym z posiekanym porem. Oba warianty są pyszne :) Jeśli lubicie przecierane czy też miksowane zupy, to polecam Wam krem z batatów , biały krem z kalarepy i pietruszki z dodatkiem listków szałwii, albo moją ulubioną zupę ziemniaczaną z dodatkiem łososia wędzonego. Jesień to dobra pora na takie zupy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik z pierniczkami 231

180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków(...)gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy

Mała Cukierenka
Jesienna rapsodia 655

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich (waga po obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni(...)zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce

https:KKuchniaMniam
Kajmakowiec 196

Ciasto które nie tylko doskonale wygląda ale też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej.  W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)jednym żółtku, na koniec przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy

Słodka Kraina Wypieków
Jabłecznik z pierniczkami 240

180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków(...)gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle miksując, powoli wlewać ostygniętą galaretkę. Gotowy

Mała Cukierenka
Fit mufinki z masłem orzechowym 177

Babeczki bez cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu do czau do kawusi, bez wyrzutów sumienia. Ten przepis będzie także idealny dla miłośników masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło(...)miodu 2 jaja Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu w 170 st. C przez ok 15-20 minut, do tzw suchego patyczka Krem orzechowy: 125 g. dobrego masła orzechowego (u mnie z Lidla) 75 g. masła Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy masło orzechowe i ucieramy aż się połączą. Krem

Cynamonowe szczęście
DOMOWA NUTELLA – KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ 148

Założę się, że jest wśród Wa wielu wielbicieli wszelkiego rodzaju kremów czekoladowych, kremów orzechowych i Nutelli. Dziś pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować fantastyczny krem czekoladowy, który zastąpi wszystkie te sklepowe i zachwyci podniebienia. Jest zdrowy, bo przygotowany z kaszy jaglanej , bananów oraz syropu z agawy zamiast cukru. Jest fantastycznym dodatkiem na kanapki , tosty, grzanki oraz

Ostra na Słodko
Pocałunek murzyna 658

dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut. Krem: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 masło 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy(...)mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową . Smacznego

Cynamonowe szczęście
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 337

świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe:   400g mąki pszennej,  2 jajka(...)cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić. Krem z kaszy manny:   1 i 1/2 szklanki mleka,  7 łyżek kaszy manny,  6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe) ,  2 łyżki cukru waniliowego,  200g masła

Z miłości do słodkości
Jabłka w kremie budyniowym 103

Jabłka w kremie budyniowym to propozycja na słodkości dla dzieci, które lubią budyń i jabłka. W przepisie znalezionym w notatkach mamy prócz zwykłego budyniu używamy także twarożku, dzięki czemu deser jest bardziej po żywy i sycący. Krem budyniowy można przygotować z dowolnym owocem, nie muszą to być jabłka, wybór należy do Was. Składniki na: Jabłka […] The post Jabłka(...)kremie budyniowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek