mnie lepsze rzeczy. Natomiast połączenie czekolady i pomarańczy, to już całkiem inna liga ;) Uwielbiam kombinację tych smaków i uważam je za jedno z lepszych. Bezglutenowy sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym, posypany pistacjami i liofilizowaną żurawiną smakuje obłędnie. Dodatkowo jest banalny w przygotowaniu i nie potrzebujemy wielu składników by go upiec. Polecam na nadchodzące święta, ale nie tylko. Każda okazja będzie(...)dobra :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka skórka starta z połowy sparzonej pomarańczy krem pomarańczowy: jajko żółtko skórka starta z połowy pomarańczy sok z całej pomarańczy (małej) 30 g cukru trzcinowego 40 g masła dodatkowo: garść niesolonych pistacji garść liofilizowanej żurawiny Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Mienta blogWspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości i po które każdy z przyjemnością sięga! Po dokładkę również. Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki Dr.Oetker z serii(...)mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt * żółtko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * drobny cukier – 1 szkl * cukier
Ostra na SłodkoKarpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń
Różne smaki w kuchni180C Czas pieczenia: 35-40 minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek(...)ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuściłam
Różne smaki w kuchnistwierdził, że to jeden z najlepszych, jakie przygotowałam. Cudownie zieloniutki, idealnie wiosenny, może stanowić ciekawy akcent na wielkanocnym stole. Mowa oczywiście o creme brulee w wersji pistacjowej. Krem pistacjowy kupiłam jeszcze w zeszłym roku z myślą o tym, że przygotuję z nim coś zielonego na Wielkanoc. Padło na klasykę w nowej odsłonie. Wyszło idealnie. Creme brulee jest delikatny, kremowy(...)nikt Was nie oderwie. Spróbujcie koniecznie! Pistacjowy creme brulee Składniki: (na 4-6 porcji) 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka 5 żółtek 40 g cukru 95 g kremu pistacjowego dodatkowo: 4-6 łyżeczek cukru trzcinowego niesolone pistacje bez łupinek Kremówkę z mlekiem zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Na koniec dodać krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś jak na mnie nietypowy przepis, bo w sumie rzadko jem kanapki, co nie znaczy że nie robię różnego rodzaju past czy kremów. Nadeszła wiosna i mam kręćka (pewnie jak większość ludzi o tej porze) na zielone. Wykombinowałam sobie krem, który teoretycznie jest do pieczywa, ale ja jadłam go jako dodatek do kaszy czy też wymieszany ze świeżo ugotowanym makaronem(...)masz moździerza). Wszystko zblenduj i gotowe! A jeżeli masz moździerz, to dodaj utarte pestki i pieprz na samym końcu i tylko wymieszaj wszystko razem łyżką. Artykuł Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfdużo. Zrobiłam babkę, a one jeszcze zostały! Nie chciałam ich trzymać więcej, bo nowych ciągle przybywa :) Jako że zbliża się radośnie Wielkanoc, przygotowałam takie oto gniazdka! Wypełnione po brzegi kremem oreo, zdobione marcepanowymi jajeczkami.Cieszą oko, ale też podniebienie. Składniki na bezy: 8 białek szczypta soli 350g drobnego cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Krem oreo: 350ml słodkiej(...)wyłączonym piekarniku. 2. Śmietank ę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mascarpone. 6 ciastek oreo oraz masę śmietankową z pozostałych dwóch kruszymy i dodajemy do kremu. Gotowym wypełniamy wysuszone bezy, dekorujemy pozostałymi dwoma ciastkami przetartymi przez siteczko oraz jajeczkami z marcepanu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Kuchnia w czekoladziegorących malin dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia się galaretki (już nie gotować!). Gotowy mus odstawić w chłodne miejsce, by przestygł i delikatnie stężał. Składniki na krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka; 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka); 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; 150 ml ajerkoniaku(...)gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak. Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą
In my kitchenTaką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla mnie jest dużo smaczniejszy niż inne ale to kwestia gustu. Rolada jest smakowita, idealna do kawy czy herbaty, polecam. Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMogą być wytrawne lub na słodko. To danie uniwersalne, podawane na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dziś u mnie są naleśniki na słodko w trochę odmienionej wersji...kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu śmietankowego gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać! Idealne na śniadanie lub deser. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej(...)ilość soku zagotowujemy, a następnie wlewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier kokosowy oraz serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Naleśniki smarujemy kremem budyniowym, zawijamy w rulon lub kopertę i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyKakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto! foremka 25x36cm Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 170g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. Białka ubić na sztywno(...)szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500 ml śmietany 36%, 250g serka mascarpone, puszka brzoskwiń (800g), 100g solonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubić
Z miłości do słodkościPuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Torty Tagged: budyń , czekolada , kawa , orzechy włoskie , polewa
https:KKuchniaMniamJeśli chodzi o zupy, to zdecydowanie najbardziej preferuję te gładkie, zupy-kremy. Takie mogłabym jeść ze wszystkiego: brokułowe, z zielonego groszku, z cukinii, kukurydziane, selerowe, paprykowe itd. Dziś zapraszam na taką właśnie zupkę-krem z pieczarek oraz ziemniaków. Jest to bardzo apetyczna zupa o nieco mniej apetycznym kolorze;) Zarówno pieczarki jak i ziemniaki są wyczuwalne. Ja lubię ją podać(...)gęstą chcemy mieć zupę i jak dużych użyjemy ziemniaków). Dodajemy listek laurowy i gotujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki zmiękną wyławiamy listek laurowy. Blendujemy zupę na gładki krem. Zabielamy śmietanką. Doprawiamy ponownie według potrzeby pieprzem lub solą. Odłożoną cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle najpierw samą cebulę, po chwili dodajemy pieczarki. Posypujemy solą
Smaki Na TalerzuMamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą z kremem czekoladowym. Długo poszukiwałam przepisu, ponieważ była to moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem
Pink EnvelopeDługo… zdecydowanie za długo szukałam przepisu na idealną karpatkę! Największy problem miałam z kremem… który, zawsze był zbyt mało karpatkowy Aż w końcu udało mi się znaleźć przepis na idealną karpatkę. Wypróbujcie! Karpatka Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 125 g margaryny, 5 jajek, 1 szklanka wody, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Krem: 750 ml mleka(...)ciasta. Połowę ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem. Krem: 500 ml mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu
paapilotkaa