delikatnie połączyć z ciastem.Podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao.Do przygotowanych keksówek przełożyć ciasta i piec w temperaturze 180 º C przez ok.40 minut. Krem: 4 szklanki mleka 1,5 szklanki cukry laska wanilii 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 375 g margaryny KASIA extra maślany smak lub masła Laskę wanilii przekroić(...)mieszając gotować aż masa zgęstnieję.Zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia.Miękką margarynę utrzeć i stopniowo dodawać budyń aż powstanie krem. Upieczone ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej
Anielskie wypiekiteż wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego Polewa: 125 g masła 8 łyżeczek kakao 10 łyżeczek cukru pudru 2 łyżki wody(...)Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione
Krokusowy DomZupie krem mówię stanowcze... CZEMU NIE! ;) Izabela serwuje zupę krem z marchewką, pomidorem i ziemniakiem. Zapraszam do przepisu ; Przepis na jedną porcję : dwa - trzy pomidory (bardzo je lubię więc wybierałam raczej sporej wielkości ;P ) duża marchewka (lub kilka małych) ok 200 g ziemniaka Do przyprawienia sól pieprz nasiona słonecznika listki świeżej bazylii Warzywa kroimy(...)mniejsze części, zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, solą, bazylia. Przy użyciu blendera robimy z naszych warzyw krem. Podajemy z nasionami słonecznika i listkami bazylii. Przepis na lekki lunch lub kolację idealny ;) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelawrzątek z syropem waniliowym * dekoracja według uznania Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania
Magiczne Życie Martyprzez praskę ząbek czosnku na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. 3. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 4. Warzywa miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu. 5. Przygotowujemy grzanki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażamy kilka sekund na łyżce oleju. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na czosnkowym oleju(...)Krem z cukinii podajemy z grzankami czosnkowymi. Krem z cukinii jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i pieczywa), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 262 ,5 kcal Białko: 6 ,6 g Tłuszcze: 16,0 g Węglowodany: 28 ,6 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZapraszam na kolejną tartę,tym razem z pysznym kremem jeżynowym. Spód: 100 g masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko 75 g cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiać,zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)piec przez 15 minut,po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm. Krem jeżynowy: 400 g jeżyn 2-4 łyżki cukru (zależy czy jeżyny są mocno kwaśne) 3 łyżeczki żelatyny 400 ml śmietanki 30% Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny
Anielskie wypiekiCudowne połączenie ciasta a'la murzynek z intensywnie kawowym, ale niezbyt ciężkim kremem. Te babeczki idealnie sprawdzą się na weekendowe pieczenie! Polecam, zwłaszcza jeśli wybieracie się na jakieś spotkanie w gronie znajomych czy rodziny. Te maleństwa pokocha każdy! Nie zapomnijcie też ich odpowiednio ozdobić - ja akurat dałam po plasterku banana i obsypałam wiórkami czekoladowymi. Myślę jednak(...)dolewamy odrobinę mleka. Do foremek na muffinki wlewamy po łyżce ciasta. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni C. W międzyczasie przygotowujemy krem - 2 łyżeczki kawy zalewamy łyżką ciepłej wody. Dodajemy serek śmietankowy i cukier, a następnie miksujemy na gładki krem. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy , aby zagęścić masę
Kuchnia EllieSłodkie maślane babeczki 'na dwa razy', z budyniowym kremem jak do karpatki i świeżymi, choć już kwaskowatymi truskawkami, malinami i borówkami. Idealne na imprezę, każdy może sięgnąć po dowolną ilość. Przyznaję, że łatwiej i szybciej zrobić jedną dużą tartę, lecz takie małe słodkości prezentują się bardzo uroczo, no i nie trzeba nic kroić ;) Zostawiam Was z przepisem, życzę miłego popołudnia(...)Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 20 min. do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Krem 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 300 g miękkiego masła 250 ml (szklankę) mleka zmiksować z mąką pszenną, ziemniaczaną
Słodkie inspiracjewodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część kremu(...)układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy resztę kremu i posypujemy grubo kakao, naczynie przykrywamy, schładzamy całą noc w lodówce. Deser kroić układać na talerzykach lub najlepiej jeść łyżeczką prosto z formy. Smacznego
Wanilia i KardamonKrem waniliowy, który Wam proponuję jest przepyszny. Wykorzystuję go do napełniania babeczek, lub jako baza do innych smakowych kremów. Cały sekret przyrządzenia tego kremu tkwi w powolnym gotowaniu. Czyli nie spieszymy się. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznietemat sklepu), bez wahania postanowiłam podjąć wyzwanie. Tak oto, powstał burger idealny- Cieciopiamnerex. Jego sekretem jest ukochana przez każdego "roślinożercę" cieciorka, oraz niepowtarzalny smak mąki z topinamburu podkreślony kremem z prażonych nerkowców . Całość akcentują suszone pomidory i czerwona cebulka. Jeśli nie posiadacie w domu wyżej wymienionych produktów, to koniecznie musicie się to zmienić. Kotleciki wyszły tak pyszne, że nawet mój(...)obfity w witaminy obiad, jakiego nie powstydziłby się nawet najbardziej wybredny koneser. Zapraszam! :)) Składniki (ok 10 burgerów): 1,5 puszki ciecierzycy (ok 330 gram) 2-3 łyżki kremu z prażonych nerkowców bio 1/2 szklanki mąki z topinamburu bio 1 czerwona cebula 4 suszone pomidorów odsączone z oleju 2-3 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz
Smiling ShrimpKuchni wciąż bawię się w odcienie słonecznej żółci i pomarańczy :) Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru(...)kostkę i podsmaż w garnku na maśle. 2. Podsmażone warzywa zalej cydrem i bulionem - gotuj przez 20min. 3. Do zupy dodaj oberwane listki tymianku i zmiksuj całość na krem. 4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Maślane jabłka: 1. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne. 2. Pokrój owoc w cienkie plastry i zrumień na maśle
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić(...)bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujeUwielbiam zupy kremy. Są pyszne, świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały(...)marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek
Simply FoodByła już tarta z jaglanym kremem na słodko. Czas na jej wytrawną wersję. Powstała spontanicznie, jak i wszystkie moje ostatnie przepisy. Muszę przyznać, że w początkowej fazie prowadzenia bloga łapałam się na tym, że gotowałam dla mojego funpage. Opracowywałam przepisy, dbałam o staranność wykonania i piękny wygląd dla efektownego zdjęcia. Miało to swoje plusy, bo wymuszało kreaktywność w kuchni(...)Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora
Jeść, by żyć w zdrowiu