musem truskawkowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem: 1 galaretka truskawkowa w proszku 500g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać(...)papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem
Mała Cukierenkawsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia(...)Serek przełóż do misy miksera i zmiksuj na gładką masę wraz z cukrem pudrem. Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy
Kulinarna (nie)codziennośćKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)dodać do ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować. Na końcu wrzucić kawałki masła i mieszać, aż się rozpuści i połączy z kremem. Gorący wylać na upieczone babeczki. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie
https:KKuchniaMniam100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka 2 łyżki kawy zbożowej 400g mąki tortowej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 140g dżemu z owoców leśnych Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą(...)Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała
Kuchnia w czekoladziesłodkie i lekko mulące przy większej ilości. Jednak pyszne. :) Mi górna warstwa lekko się rozjeżdżała przy krojeniu. Myślę, że z powodu żelki - za bardzo stwardniała przed położeniem na nią kremu i się nie skleiło za dobrze. Możesz nawet zrobić żelkę tylko z połowy składników i nie polewać nią truskawek w środku. A na górę polecam ułożyć całe truskawki lub więcej(...)plasterków. W zamyśle miałam ułożenie jak składające się domino, jednak ja i Zuzia zjadłyśmy za dużo truskawek i nie starczyłoby. :) Krem przygotowujemy jak do mlecznych przekładańców , jednak przypomniałam wszystkie kroki. I przypominam o akcji kulinarnej Tydzień z KIWI - dziś ostatni dzień, aby zgłosić przepis. A wyniki już w poniedziałek. Zapraszam do zabawy. Składniki: 1 op. wafli bezcukrowych w kształcie serca
Anioszek w kuchniDelikatne ciemne ciasto, banany i lekki krem śmietanowy. Takie jest właśnie słodki kopiec kreta. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę pysznie:) Dzieci się nim zajadają, zresztą dorośli też nie pogardzą! tortownica o śr. 24cm Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki(...)mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Krem: 1/2 l śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 3 duże banany. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić
Z miłości do słodkościpyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej Subtil , 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła(...)owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie
słodki bratekPrzepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie(...)kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego! The post Curd z marakui prosty przepis na krem appeared
codojedzeniacukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić(...)Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu, Wyłożyć na wychłodzoną galaretkę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę
Idę coś wszamaćnieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła 250 ml mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy i mąkę wymieszać
Domowa cukiernia Ewysztuk) : Babeczki : szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru pudru + 1 cukier wanilinowy Przygotowanie: Babeczki: Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać olej cały czas(...)głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury, lub cukry. Krem wyłożyć na babeczki, obsypać pokruszonym ciastem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)odstaw z ognia aby się lekko przestudziło. BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć. PRAWIE GOTOWY KREM przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolimiodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu(...)łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 250-300 g masła Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Przygotowanie
Malinowo w kuchniKrem z bananów i pasty sezamowej to hit mojego wiosennego domu. Dodatkowo wzbogaciłam go o kwiaty forsycji które mają rutynę taką samą co rutinoscorbin tyle tylko że naturalną. Kwiaty forsycji mają w sobie również moc witaminy C oraz obniżają poziom cukru we krwi czyli zajadajmy je na zdrowie. Można je suszyć, dodawać do potraw, co tam chcecie, jedzcie i ładujcie(...)organizm, budujcie odporność. Kwiaty mirabelki do tego pięknie pachną więc zajadamy. Krem zajadamy sam albo z naleśnikami, ja zjadam porcję po bieganiu, jak chcecie i lubicie, jest pyszny. Krem bananowo - chałwowy z kwiatami forsycji i mirabelki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieklasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół
Kuchnia w czekoladzie