krem - 19817 przepisów (strona:332/1322)

Krem dyniowo-porowy z mleczkiem kokosowym 160

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dzisiaj kolejna zupa krem, którą wymyśliłam w 5 minut - a okazała się przepyszna - słodko-pikantna - idealna na jesienną aurę :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje- 1 porcja 163 kcal) 1 średni por  3 ząbki czosnku  700 ml bulionu 1 szklanka puree dyniowego (przepis  TU KLIK! ) 160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka) 1 łyżeczka kurkumy(...)oliwie przez około 10 minut, zalewamy bulionem i dodajemy puree dyniowe. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy razem jeszcze przez 7-10 minut. Miksujemy na krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np grzankami, pestkami - możemy posypać świeżą kolendrą :) Smacznego! 1 porcja bez dodatków - tylko 163 kcal: - białko - 3,8 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 9 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
kostka cappuccino 273

foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę(...)miksujemy z cappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, a następnie całość dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. składniki na wierzch ciasta: 200 ml kremówki, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru cappuccino do oprószenia wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. wykonanie ciasta: W foremce układamy jeden blat, ponczujemu

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto 3 BIT 284

zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne.  Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami.  Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych 1 puszka(...)folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników i na nie przełożyć ciepłą masę kajmakową. Po rozsmarowaniu masy od razu ułożyć kolejną warstwę herbatników. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier i masę zagotować. W pozostałej 0,5 szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować do wlać rozpuszczony

Ugotować
Rozgrzewający krem z dyni 226

Ilość: 3 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: – 1 średnia dynia (ok. 1,2kg) – 4 marchewki – 1 pietruszka – 100ml śmietanki kremówki – przyprawy do kremu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili – chleb żytni – 1 łyżka masła klarowanego – przyprawy do grzanek: sól, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie klasyczne: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy(...)kostkę. 2. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą – taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa. 3. Gdy będą już miękkie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładki krem. 4. Dodajemy śmietanę i przyprawy. 5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami). Przygotowanie w multicookerze: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy

Podwójnaporcja
Karpatka 184

CIASTO: jajka - 4 szt mąka pszenna - 120 g margaryna - 130 g proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki woda - 250 ml KREM: budyń śmietankowy w proszku - 64 g mleko 3,2% - 500 ml cukier -100 g masło - 100 g DEKORACJA: cukier puder Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie(...)przez ok minut. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. KREM: Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil

Camilla w kuchni
Ciasto " Słodkie usta " 267

paczki po 180 g ) słoiczek powideł śliwkowych 250 g masła pół szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem budyń śmietankowy lub waniliowy pół litra mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka łyżka mąki kostka masła Polewa gorzka czekolada 6 łyżek mleka Sposób przygotowania Ciasto Masło, cukier, kakao i 5 łyżek(...)Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem.  Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź. Krem      1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.      2. Mleko nastaw do gotowania.      3. Trochę wrzącego mleka

Różne smaki w kuchni
Eklerki 154

wykonania - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na około 15 - 18 sztuk. Ciasto parzone: 1 szklanka wody ( 250 ml ) 4 nieduże jajka 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g ) 125 g masła Krem budyniowy ( creme patissiere ): 600 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie(...)czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem budyniowy : Żółtka wraz z cukrem utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać obie mąki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Mleko zagotować z ziarenkami wanilii bądź cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia

Opowieści z piekarnika
Torcik marchewkowy 139

łyżeczki soli 1/3 szkl. oleju rzepakowego 2 jajka 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette   150 g masła 1/2 szkl cukru pudru Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem(...)temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając. Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic

Różne smaki w kuchni
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym 106

Chyba uwielbiam wszystkie zupy o konsystencji kremu. Tym razem polecam Wam pyszny krem z cukinii - z dodatkiem serka topionego. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki, a jednocześnie syty i bardzo tani, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię. Koniecznie spróbujcie! 2 cukinie (średnie) 2 ziemniaki (średnie) 1 cebula (duża) 1-2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego (1 szklanka(...)minuty i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony). Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej). Po nalaniu do miseczek/talerzy można posypać natką pietruszki i ewentualnie podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Di gotuje
Nutella orzechowa. 144

mocno dłonią , aż skórki całkiem zejdą z orzechów. Wszystkie orzechy powinny być bez skórki, ponieważ skórki mogą dać naszej nutelli gorzki smak. Orzechy wsyp do blendera, zmiksuj na gładki krem. Na początku będzie to dość gęsta masa, ale po 3-5 minutach miksowania powstanie płynne masło orzechowe. Następnie dodaj cukier puder, wanilię , kakao oraz sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty(...)końcu dodaj olej kokosowy i jeszcze przez chwilę miksuj, aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy krem przełóż do czystych, suchych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Zamknij szczelnie wieczkami, przechowuj w lodówce, maksymalnie do 3 tygodni.    K remem tym możesz smarować kromki razowego chleba, chałki, bułki, naleśniki czy gofry. Krem ten smakuje wyśmienicie i nie zawiera żadnych środków konserwujących

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą 122

suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek 0,5 szkl wódki 25 dag masła 20 dag Nutelli Wierzch 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 op śmietan(...)godziny. Na drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix’em na sztywno. Wyłożyć na krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Przekładaniec Agi 404

Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała... namawiała jak widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny(...)budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników. Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo

Nastoletnie Wypiekanie
Kolorowa szachownica 100

wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka(...)opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę. Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania

Różne smaki w kuchni
Rolada kakaowa z malinami 110

pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo.  Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?  Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie

Kuchnia w czekoladzie