jest przetestowania - spróbujcie:) Tort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli 3 łyżki cukru barwnik różowy krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitych konsystencji. Smażymy naleśniki(...)patelni posmarowanej oliwą. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i nie przerywają miksowania serek mascarpone. Formujemy tort układając na przemian - naleśnik, krem, naleśnik, krem itd. Górę i boki pokrywamy kremem, Tort ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Przepis i inspiracja kulinarna z bloga: Słodka Strona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków łyżka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 300 gram chałwy 300 ml śmietany kremówki 36% 50 gram serka mascarpone Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać śmietankę i pokruszona chałwę, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając(...)doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki. Wykonanie muffinków: Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę
Krakowskie smaki AniTort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka(...)piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki 500 gramów serka mascarpone 6 łyżek cukru drobnego do wypieku 4 łyżeczki żelatyny 1/4 zimnej wody
Krakowskie smaki Aniszklanka mąki 2 łyżki kakao Do nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I: Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek(...)dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania - w szklance wrzątku rozpuścić cukier sok z cytryny, aromat oraz wódkę. 4. Przygotować krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 5. Pierwszą warstwę biszkoptu dokładnie nasączyć płynem. Nałożyć ok. 2 czubatych łyżek kremu na nasączony spód i równomiernie rozsmarować. Czynności te powtórzyć na kolejnych
A Ty Smakuj Mniewalki jest kuchnia. Tam moi wrogie nie mają szans. Bo czy można się złościć wybierając z kobiałki najdorodniejsze truskawki? Zagniatając cudownie maślane kruche ciasto? Ubijając słodką śmietanę? Układając na kremie truskawkowe pole? Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak! Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo(...)Jakie macie sposoby? TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty
KUCHARNIAszybą kominka. W gasnącym świetle wieczornego miasta. W plastrze świeżego miodu. I w słodkim karmelu. Jest taki deser, który opływa złotem. Słodkim i lśniącym. Kryjącym delikatny, aksamitny krem. Nie trzeba wiele, by opływać w złoto. Trochę mleka, cukru, parę jajek i kawa, bo lubię jej smak i kolor, na jaki barwi desery. Mam ochotę na słodkie wrześniowe popołudnie(...)słońcem za oknem i złotem na talerzu. Bursztynowy karmel spływa po kremie płynnym złotem. Łyżka po łyżce rozpływam się z rozkoszy. Opływam w złocie. CREME CARAMEL, KAWOWY /4 porcje/ NA KARMEL 75 cukru 1 łyżka wody Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, dodać łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się
KUCHARNIAskrytkę .... na brownie:) Ilość czekolady potrzebna do jego upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć, to na całego! Może posmarować brownie cieniutką warstwą kremu z solonego karmelu? Tak, to jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę(...)ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Za pomocą okrągłej foremki wycinać talary, posmarować je kremem karmelowym i ozdobić koronką z czekolady, lub zawinąć w czekoladowe papiloty. SOLONY KREM KARMELOWY Przepis znajdziecie w tym poście - klik . Jedyną zmianą jaką wprowadziłam było zmniejszenie ilości wody
KUCHARNIAwierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na stopionych plasterkach ułożyć małe pomidorki. Podawać z gałką lodów z sera camembert skropionych kremem z octu balsamicznego. LODY Z SEREM CAMEMBERT /składniki na 4 porcje/** 25 ml mleka 3 żółtka 12 g drobnego curku szczypta soli ok. 150 g dojrzałego camemberta(...)dobrej jakości mała szczypta pieprzu cayenne 4 krople tabasco Mleko zagotować w rondelku. W misce roztrzepać żółtka z cukrem i solą, aż nabiorą konsystencji kremu. Wlać gotujące się mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie przelać wszystko z powrotem do rondla. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając drewnianą szpatułką, aż krem zgęstnieje na tyle, by lekko ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem
KUCHARNIAzniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta językiem zaczyna powoli rozpływać się na podniebieniu. Chcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą(...)polecam. Rozkoszujcie się! TARTA TATIN Z FIGAMI I GORGONZOLĄ /pomysł własny/ Słodkie figi i ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu
KUCHARNIApołączyły przepyszne potrawy, ale też niezwykła nić porozumienia, która sprawiła, iż wszyscy od razu poczuli się, jak jedna wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem(...)MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie
KUCHARNIAst.C. Z ciasta formowac na blasze cienkie paluszki dlugosci okolo 10cm (rekaw cukierniczy jest swietny do tego). Piec okolo 30 minut, az ladnie sie napusza i beda ladnie zrumienione. Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 duze zoltka 1 szklanka kremowki 1 szklanke mleka zagotowac z cukrem, do pozostalej 1/2 szklanki dodac make ziemniaczana(...)gotujace sie mlekoi ciagle mieszajac zagotowac. Gotowy budyn wystudzic i mocno schlodzic w lodowce. Kremowke ubic na sztywno, 1/4 dodac do zimnego budyniu i dokladnie wymieszac aby rozluznic krem. Reszte bardzo delikatnie wmieszac w krem. Schlodzic. Eklerki przekroic na pol,przelozyc kremem i podawac.SMACZNEGO
w mojej kuchniKrem czekoladowy z kaszy jaglanej Krem czekoladowy z kaszy jaglanej to idealny deser dla wszystkich studentów, maturzystów oraz osób intensywnie pracujących umysłowo. Główny produkt, czyli kasza jaglana jest doskonałym źródłem witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Ze względu na występowanie(...)pozostałą częścią mleka dokładnie zblendować, tak aby powstała jednolita masa. Dodać rozpuszczoną czekoladę, miód, kakao oraz cynamon, wszystkie składniki razem wymieszać, gdy masa będzie za gęsta dolać mleka. Przygotowany krem nałożyć do pucharków i schłodzić. Krem czekoladowy można, również wykorzystać do smarowania pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Fit-aminaowsiany tofurniczek. autorka: Daria | blog: Enjoy Your Morning... Moja nocna owsianka autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Owsianka z gryki autorka: Blue Raven | blog: Gotuj z Blue Raven. Krucza kuchnia Krem owsiany jak deser! autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka noworoczna :) autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka zapiekana z bananem i wiórkami kokosowymi :) autorka: Agusiowe Gotowanie | blog: Agusiowe Gotowanie(...)blog: Chwila Smaku 21 autorka: trumienka | blog: enjoy your breakfast 14 autorka: trumienka | blog: enjoy your breakfast Owsiankowy ranking autorka: Recepta na smak | blog: Recepta na smak #24 Owsiany krem truskawkowo-kokosowy autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #52 Owsianka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #49 Życianka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #42 Jaglanka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #27 Bananowa owsianka autorka: Sniadaniuje | blog
Chocolate Stop Temptingwłaśnie "Snikers". Oczywiście przepis jest inny - zaczerpnięty z książki Siostry Anastazji. Szczerze mówiąc wszystkie przepisy jakie robiłam z tej książki wyszły i nigdy nie byłam niezadowolona. Lecz tym razem, krem wydawał mi się bardzo dziwny i postanowiłam, SKROMNIE mówiąc udoskonalić ten przepis. Chyba się udało, lecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki(...)częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek *Krem budyniowy: 1 duży budyń waniliowy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 1/3 kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane
Piekę, bo lubięmaki pszennej -200 g margaryny -2/3 szklanki cukru pudru -4 jajka -2 łyżki śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka amoniaku -powidła śliwkowe -200 g orzechów włoskich krem: -200 g masła -1/2 l mleka -5 żółtek -1 szklanka cukru pudru -3 łyżki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy(...)dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń
KasiekGotuje