bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki(...)ziemniaczanej – 100 g mąki pszennej – 2 łyżki kakao – 1/2 łyżeczki sody – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy – 1 litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamgroszkiem to doskonałą fit zupa . Jeśli jesteście smakoszami marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym domu tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną
Ewusiowe SmakiSKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -250g masła lub margaryny -0,5 szkl cukru pudru -400g serka homogenizowanego waniliowego -2 szklanki mleka w proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy(...)blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty. PONCZ składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy. KREM Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników. SKŁADANIE
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwłożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca na około 25 minut. A teraz krem z białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy(...)serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego tak zafarbowały, gdy będzie sezon na maliny, na pewno zrobię lepsze
Pora na porabrzegu linii. Pieczemy w 140 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut. Krem: 1 szklanka śmietany 30% 250 g serka mascarpone Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy. Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry(...)truskawki. Później druga beza, krem i truskawki w połówki Wspaniały deser. Artykuł Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku(...)litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól
To co kochamWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek(...)zależności od piekarnika) około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Zimne blaty ostrożnie odklejamy od papieru i przecinamy na pół, w ten sposób otrzymamy 6 równych, prostokątnych blatów. KREM: 17 żółtek 300 g cukru pudru 100 ml przegotowanej, letniej wody 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady 300 g masła w temperaturze pokojowej W kąpieli wodnej miksujemy żółtka
Rozpustne gotowanieEfektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki (na 1 porcję) - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g), - 3 łyżeczki domowego kremu czekoladowego (ok. 45 g), - banan (ok. 115 g). Sposób przygotowania 1 . Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Naleśniki smażymy(...)patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Naleśniki smarujemy domowym kremem czekoladowym i dekorujemy plasterkami banana. Naleśniki z domowym kremem czekoladowym są bogate w: - błonnik pokarmowy, dający uczucie sytości, - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcynamonu, rozbudzi wszystkie zmysły! Przepyszne, można rzecz, potrójnie pomarańczowe zapiekane naleśniki z orange curdem! Sok pomarańczowy znalazł w tym daniu aż potrójne zastosowanie, jako składnik samych naleśników, baza do kremu orange curd i jako napój do posiłku. Te naleśniki, co tu dużo pisać, są strzałem w dziesiątkę. Same w sobie są już przepyszne i mogą pełnić funkcję pysznego śniadania bądź(...)lunchu, ale dodatkowo zrobiłam do nich obłędnie kremowy i aromatyczny pomarańczowy krem z plastrami pomarańczy. Wszystko zapiekłam w żeliwnym woku, dzięki czemu naleśniki, wchłonęły cały krem, pięknie się zapiekły i przyrumieniły. Ten posiłek to obowiązkowy "must to do" w waszej kuchni! Koniecznie zapiszcie ten przepis. Smak jest rewelacyjny, wraz moim Lubym, mianowaliśmy te naleśniki najlepszymi jaki do tej pory jedliśmy
SMYKWKUCHNIBiszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku rozsmaruj połowę kremu z sera mascarpone, przykryj drugim krążkiem i posmaruj pozostałym kremem. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeognia i dorzuć do garnka czekoladową lawinę. Kołysząc garnkiem okrężnymi ruchami, poczekaj aż czekolada nieco się zagrzeje i stopi, po czym wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką na gładki lśniący krem. Początkowo polewa może wydać Ci się zbyt płynna, jednak odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, a zrobi się doskonała do smarowania. Teraz kolej na ciasto. Do średniej miski wsyp(...)minut w foremce, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na pół i ułóż jeden ze spodów na paterze albo talerzu i posmaruj jedną trzecią przygotowanego kremu, na nim ułóż drugą warstwę ciasta i posmaruj resztą kremu od góry i po bokach, robiąc łopatką ozdobne ślady. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu (jednak nie w lodówce
Roślinna - blog wegańskipudru 200 g miodu 180 g margaryny lub masła 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g cukru 125 g margaryny 2 łyżki miodu Krem budyniowy: 10 łyżek cukru 1 litr mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść(...)minut. Masa orzechowa: Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec. Krem budyniowy: Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozmieszane w mleku mąki, dobrze mieszać aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć
talerz przyjemnościSzybki i nieziemsko smaczny deser? Ależ proszę bardzo. Kuleczki na bazie wafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany przez Lusette . Bardziej wydobyć smaku tych pysznych wafelków już chyba się nie da. Czekolada jeszcze bardziej podkreśla ich smak, wydobywając najlepsze doznania smakowe. Składniki: 200 g wafelków Lusette 250 g kremu czekoladowego(...)prażonych orzechów z karmelem łyżka mleka tabliczka 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Wafelki kroimy na maleńkie kawałeczki, dodajemy do nich krem czekoladowy i drobno posiekane orzechy w karmelu. Wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku wlewając łyżkę mleka. Formujemy kuleczki, każdą polewamy czekoladą, możemy posypać prażonymi orzechami z karmelem
Z Majeczką w kuchni