jedną łyżkę w życiu (chyba instynkt samozachowawczy nie pozwolił na więcej). Jednak te ostatnio krążące artykuły w internecie tak zadziałały na moją psychikę, podświadomość i wyobraźnie, że czekoladowo - orzechowy krem śnił mi się po nocach. I nie był to koszmar... Postanowiłam ziścić moje senne zachcianki i przyrządziłam pyszne smarowidło własnej produkcji. Było cudowne, smakowało wyśmienicie z naleśniczkami z gryki(...)bowiem orzechy - odrzuty, najgorszej jakości i świeżości. Lepiej kupić całe orzechy (najlepiej organiczne), podprażyć i zblendować w minut trzy na pyszne masełko. Dodać kakao, troszkę słodzidła i rozpustny krem czekoladowo- orzechowy gotowy! Składniki: masło z orzechów laskowych, kakao lub karob, syrop daktylowy lub klonowy. (proporcje: na 1 łyżkę masła - 1 łyżeczka kakao i 1/4 łyżeczki słodkiego syropu (lub więcej
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej(...)słodkiej zachcianki. Zmobilizowałyśmy się nawzajem i powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym. I nie czas teraz myśleć
Smaczna Pyzaciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj ). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: – 225 g miękkiego masła – 225 g drobnego cukru (dałam trochę mniej bo 225 to jednak strasznie słodko(...)minutach próbowałam po raz kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy. Krem cytrynowy : – 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj ). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie po prostu bitą
Relaxtimezastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy(...)pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach. Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder. Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować
Di gotujeWuzetka jest jednym z moich ulubionych ciasta- z dobrze nasączonym biszkoptem i nie za słodkim kremem :) Jeszcze lepiej pewniej by smakowała nasączona nalewką wiśniową, jednak ze względu na zaawansowaną ciążę musiałam zrobić wersję bezalkoholową :) Składniki: biszkopt: 5 jajek, 150 g ksylitolu (zamiast cukru) ZdrowyMarket24 , 30 g kakao ZdrowyMarket24 , 115 g mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki(...)pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem). Przekładamy kremówkę
Aga w kuchnisię mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka(...)wody. Odstawiamy je do całkowitego stężenia. Pomarańczową galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rodzynki namaczamy w alkoholu lub soku, a orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Przygotowujemy krem. Do połowy szklanki mleka dodajemy sześć żółtek, obie mąki oraz ziarenka wanilii (lub ekstrakt lub cukier). Mieszamy, aż mąka się rozpuści (można też zblendować lub zmiksować). Resztę mleka
Poezja smakupostanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się jeść. Wierzch wieńczą urocze, kolorowe beziki, które pasują tutaj idealnie nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Całość wyszła boska; istna kwintesencja cytrynowości . Jeśli chcecie(...)twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne kruche ciasto z pysznym budyniowym kremem, czyli znana wszystkim napoleonka. Ciasto piekę od wielu lat i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko Krem: 3/4 litra mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru 100 g masła 10 łyżek mąki pszennej tortowej Dodatkowo(...)cienko rozwałkować. Przełożyć do foremek o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Powinno być lekko brązowe. Krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Mąkę i żółtka wymieszać z mlekiem w szklance. Masę wlać na gotujące się mleko. Mieszać intensywnie do czasu zgęstnienia. Powstały
Bulliokomfortu przez cały dzień. Teraz możesz korzystać z dobroczynnych składników z głębi morza w swoim domu. Zapraszamy Cię na morski rytuał pielęgnacji. Le Petit Marseillais Pielęgnujący Krem Do Mycia Algi Morskie i Biała Glinka Wyjątkowym składnikiem Pielęgnującego Kremu do mycia z morskiej linii kosmetyków Le Petit Marseillais jest biała glinka. Ten składnik znany jest z tego, że dostarcza(...)morzem. 2. Delikatnie oczyść skórę. To bardzo ważny etap dla Twojej skóry- tylko po odpowiednim oczyszczeniu będzie mogła przyjąć bogate w nawilżające składniki z morskich głębin. Użyj zatem Kremu do Mycia z białą glinką. 3. Nawilżaj przez 24 godziny. Warto nawilżyć skórę i chronić ją przed utratą wody. Użyj po kąpieli bogatego w morskie minerały Odżywczego Balsamu
ClauditteMissCookingwyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru wykonanie: Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia. składniki(...)wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki. Ponczujemy. Rozsmarowujemy na nim dżem, układamy połówki bananów. Wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Następnie wykładamy równomiernie 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy stratą czekoladą. Ciasto schładzamy, najlepiej przez noc w lodówce i przechowujemy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)maku 2 łyżki kakao kisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany
Pyszności Słodkościwielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Wystudzoną roladę
Domowa cukiernia Ewyciasto. Swoją drogą jest to ostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-) mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-) Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-) SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kawy cappuccino(...)dałam czekoladową) KREM -1 kubeczek 330 ml śmietany 30 lub 36% -1,5 łyżki cukru pudru -1 łyżka kawy cappuccino -dodatkowo kawałek czekolady deserowej do dekoracji Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno,następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajmy cukier,chwilę miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie dodajemy przesianą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt
BullioJeśli za oknem tak zimno, to co najlepiej potrafi rozgrzać? Aromatyczna zupa! Zupa krem z buraków i soczewicy nie dość, że dobrze smakuje, to też nie jest skomplikowana do wykonania. U mnie w wersji z czosnkiem, żeby jeszcze bardziej rozgrzewała. Dodałam też podprażone pestki słonecznika i pokruszoną fetę. Całość jest naprawdę sycąca. A zupa idealna do zabrania w pojemniczek(...)być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru. My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy) 0,5 kg buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki
Mieszam w Garnku