pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;) Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa cukrowa ze sklepu CUKIETERIA ozdoby cukrowe CUKIETERIA perełki cukiernicze CUKIETERIA Wykonanie: Biszkopt: Białka(...)żółtku, następnie dodajemy cukier, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przelewamy do dwóch tortownic. U mnie 20 i 16 cm. Pieczemy do suchego patyczka. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniTaki torcik sprawiłam sobie na urodzinowe śniadanie :) Upiekłam jeden duży omlet i wycięłam kółka za pomocą szklanki z cienkimi brzegami, powstałe krążki przełożyłam pysznym kremem waniliowym na bazie serka kremowego i odżywki białkowej Bio Tech Iso Whey. Zapraszam - warto od czasu przygotować sobie taką ucztę :) Blaty: 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów Składniki zmiksować(...)wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do ścięcia. Szklanką wyciąć krążki. Krem: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka odżywki białkowej o smaku waniliowym np. Iso Whey Zero Jogurt połączyć z odżywką i wymieszać. Krążki przekładać gotowym kremem. Podawać z plasterkami banana i listkiem mięty. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. białka(...)tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka i układamy na kremie, w dziurki wkładamy wycięte tym samym kieliszkiem kółeczka z g alarteki z truskawkami SMACZNEGO
Luźna Kuchniapapierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny(...)łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek
Kocham CzekoladęBardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać
Chocolate Muffin Blogprezentują się cudownie! Idealnie wpasowują się w zasady alfa-odżywiania , o którym więcej pisałam TUTAJ . Muffinki z powidłami wiśniowymi odznaczają się słodko-kwaśnym smakiem, a te z kremem nerkowcowym to połączenie słodko-maślanego smaku z nutką truskawkowego aromatu :) Oba warianty są tak pyszne, że ciężko się zdecydować, który wybrać :) A Wy, na którą propozycję byście się skusili? :) Składniki(...)dyni (alfa-koszyk) 20 g płatków migdałowych (alfa koszyk) 40 g migdałów (alfa koszyk) 30 g oleju kokosowego (alfa-koszyk) 30 g wiórek kokosowych (alfa-koszyk) Dodatki: 6 łyżeczek kremu z orzechów nerkowca (alfa-koszyk) garść liofilizowanych truskawek (alfa-koszyk) 6 łyżeczek powideł z wiśni (alfa-koszyk) Przygotowanie: Olej kokosowy lekko podgrzej, aby jego konsystencja była płynna. Wszystkie
Zdrowie na języku :Psię sprawdza. Z przypraw bardzo lubię dodawać cynamon lub przyprawę do szarlotki - torcik ma wtedy fajny posmak z nutką szarlotki. Jeśli lubicie kakao, polecam dodać go więcej do kremu. Ja niestety nie przepadam, stąd jedna łyżeczka. Wariacji jest naprawdę sporo i zawsze jest pysznie. Są jednak minusy - czas przygotowania choć nie jest bardzo długi, to nie tak krótki, jak przy(...)naprawdę niewiele. PRZEPIS Placuszki - 4-5szt 40g mąki orkiszowej 2 białka 1 żółtko Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni, z obu stron. Krem a'la nutella 4 łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim, dekorujemy ulubionymi owocami. Pycha
Tetiisheriświetna opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a na słodycze patrzymy raczej krzywym okiem. Przygotowanie pełnego torciku wyaga trochę czasu. Dzisiaj przed wami wersja uproszczona :) Placuszki przełożone kremem i posypane orzechami oraz kruszonymi malinami. Palce lizać!!! PRZEPIS Placuszki - 3szt 40g mąki orkiszowej 2 białka 1 żółtko kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni(...)stron. Krem a'la nutella 3 łyżki serka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim, dekorujemy ulubionymi owocami. Pycha!!! Smacznego :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 8 łyżek RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak(...)osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie galaretki, więc nie mogą być
Kocham Czekoladęwiórki kokosowe , pestki dyni , woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana , krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy , olej kokosowy , powidła z wiśni , krem z orzechów nerkowca , świeże daktyle , koperek suszony
Zdrowie na języku :Ptypu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Przygotowanie Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy(...)drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty. Do miski przekładamy 125 g mascarpone, dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy. Krem nakładamy na serniczki (zimne). Wierzch obsypujemy obficie płatkami czekoladowymi, opcjonalnie dodajemy po 2-3 jagody. Serniczki smakują równie dobrze z kremem, jak i bez. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiśmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne. Składniki na 9 sztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna szklanka cukru(...)beza musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Ewentualnie przedłużyć czas suszenia. W międzyczasie zabrać się za przygotowywanie kremu śmietanowego o smaku malinowym. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera. Gdy będzie w miarę sztywna to powoli wlewać galaretkę malinową. Składniki na krem połączyć
Ugotowaćidealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Krem budyniowy: · 1 litr mleka(...)masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozpuść mąki, żółtka oraz budyń, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Krem kajmakowy: · 400g masy kajmakowej
Kulinarna (nie)codziennośćCiasto na blaszkę 28x20cm: 2 jajka, 1/2 szkl. zsiadłego mleka, 1/4 szkl. oleju, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem truskawkowy: 330 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 25 dag truskawek, 2 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty, dżem truskawkowy, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: suche składniki łączymy(...)foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto można lekko nasączyć, np. sokiem. Krem truskawkowy: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. Truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu kremu układamy pokrojone truskawki. Galaretkę rozpuszczamy
słodki bratekcukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez 45 minut. W razie potrzeby można jeszcze chwilę podsuszyć przy uchylonym piekarniku. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru po pół kostki masła i margaryny mlecznej mały kieliszek czystej wódki(...)cukrem, pozostałą część wymieszać z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Zmiksować masło i margarynę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Pod koniec ucierania dodać alkohol. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ponadto: 50 dag truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
Praktyczna pl