ręką miałam brokuły, w ogródku znalazła się marchewka, a w domowej spiżarni czosnek i cebula. Same te składniki wystarczą, aby skomponować z nich coś dobrego. Efekty zobaczycie poniżej. Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku. Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek(...)garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut na średnim ogniu. 4. Na koniec krem można zaciągnąć śmietaną/creme fraiche lub mąką i doprawić do smaku. 5. Całość udekorować pietruszką. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smakówprzestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone 100 g białej czekolady Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Krem przekładamy(...)patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia możemy dodać gałązki świeżego tymianku. Nakładamy lekko ciepłe na schłodzone ciasto z kremem tuż przed podaniem. Smacznego
bistro mamapiernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki musu figowego(...)minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Upieczone wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam, wyjęłam z foremki i przełożyłam na kratkę do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto stygło zrobiłam krem . Do misy miksera przełożyłam wszystkie składniki za wyjątkiem musu figowego. Utarłam na gładką masę. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mus figowy. Zimne ciasto przekroiłam na dwa placki
Kuchnia u KrysiKrokiety z chleba tostowego w wersji wytrawnej ( klik ) - to już praktycznie przerobiłam z mnóstwem dodatków. Jednak Marzenka nasunęła mi pomysł na takie słodkie. Postawiłam na krem czekoladowy! Roladki są pyszne i idealnie nadają się na śniadanie, zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego", czy po prostu jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk) 10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego(...)jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia
Di gotujeWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)Pozostałe mleko gotujemy. Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na kremie i zalewamy tężejącą galaretką
Pyszności Słodkościjagód SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 2 łyżki kawy sypanej Dodatkowo: jagody, rozpuszczona czekolada, posypka WYKONANIE Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło(...)średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło
słodki bratekZapraszam na ekspresowy torcik przygotowany na waflach ryżowych, przełożony pysznym kremem czekoladowo-ciasteczkowym. Jeśli macie ochotę na duży kawałek słodkiego tortu mam dla Was ratunek! Zjedzcie POŁOWĘ tego deseru! Tak, połowę! Najlepiej na śniadanie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy :) Składniki: 3 wafle ryżowe 250 g twarożku półtłustego 2 łyżki kakao 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym lub innym(...)używamy odżywki) 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego maliny do dekoracji Twarożek, jogurt, kakao i odżywkę zmiksować na gładką masę. Jeden z wafli ułożyć na talerzu, rozsmarować połowę kremu i przykryć drugim waflem. Powtórzyć czynność. Niewielką ilość kremu zachować na dekorację tortu z wierzchu. Poukładać maliny. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogserniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem(...)kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia
słodki bratekOstatnio truskawki poszły do tarty , która długo u Nas nie stała. Ledwo się schłodziła, a już została zjedzona cała. Dziś poszłam w stronę koktajlu, a konkretnie połączyłam je z kremem czekoladowym. Ciekawy miks, na poprawę humoru lub schłodzenia się na lato. Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób(...)przygotowania Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać kefir, krem czekoladowy i wszystko razem wymieszać. Dorzucić kilka kostek lodu i można delektować się czekoladowym koktajlem w upalne dni. Smacznego
Pink EnvelopeDodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać(...)wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki
Ciastka - domowe słodkościMiłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty(...)łyżki i zanurzamy w garnku z osoloną gotującą się wodą, tak aby kluska oderwała się od łyżki. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia i odcedzamy. Kluseczki podajemy do kremu z pomidorów razem paroma łyżkami gęstego jogurtu i kaparami. Danie posypujemy młodymi listkami mięty, lub inną zieleniną. Smacznego
Quinoa Raz!łyżki soku z cytryny - 1l śmietany 36% - 2 łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru pudru - 250g sera mascarpone Przygotowanie: 1. Należy zmiksować cistaeczka na pisaek (90g cisateczek z kremem i 90g cisteczek bez kremu), dodajemy 5 łyżek roztopinego masła. Wykładamy dno formy (średnica 23cm) 2. Do twarogu dodajemy cukier, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. 3. Ubijamy 500ml śmietany(...)nalezy rozdrobić i dodać do masy. Gotową masę przekładamy do formy. Odstawiamy do lodówki na 30min. 6. Ubijamy 500ml śmietany 36%, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem należ przełożyc do formy. Górę dekorujemy pozostałymi ciasteczkami
Coś z niczegoSanti. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z całej cytryny na galaretkę porzeczkową(...)mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie już mocno tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Odczekać aż całkowicie zastygnie. Krem: mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia